NewsDigest: Iranul avertizează cu privire la „războiul regional” pe măsură ce lupta se intensifică în Nagorno-Karabach
În buletinul de știri de joi, 8 octombrie:
Securitate și relații internaționale
Sursă foto: Agerpres
Situația dintre Navalny și Rusia
Cazul Navalny: Marea Britanie se alătură Germaniei şi Franţei în demersurile privind aplicarea de sancţiuni.
- Ministrul de externe Dominic Raab a anunţat miercuri că Marea Britanie este alături de Germania şi Franţa în cazul otrăvirii opozantului rus Alexei Navalnîi şi va colabora pentru a se asigura că vor fi adoptate sancţiuni împotriva celor implicaţi în otrăvirea acestuia. “Dovezile sunt incontestabile”, a declarat Raab într-un comunicat. “Marea Britanie este alături de partenerii noştri germani şi francezi în răspunsul nostru la otrăvirea înfiorătoare a lui Alexei Navalnîi”. (Agerpres)
Cazul Navalny: Rusia critică acuzaţiile ”inacceptabile” ale Franţei şi Germaniei.
- Diplomaţia rusă a criticat miercuri acuzaţiile ”inacceptabile” ale Franţei şi Germaniei, care au denunţat o ”implicare şi o responsabilitate” a Rusiei în otrăvirea opozantului rus Aleksei Navalnîi şi au ameninţat Moscova cu sancţiuni. ”În loc să coopereze în mod corespunzător cu Federaţia Rusă pentru a clarifica circumstanţele a ceea ce s-a întâmplat cu acest blogger, guvernele german şi francez au trecut la ameninţări şi tentative de şantaj la adresa noastră”, a indicat diplomaţia rusă într-un comunicat. (Agerpres)
Alte știri
Polonia amendează Gazprom cu 6,5 miliarde de euro pentru Nord Stream 2.
- Instituția de reglementare a competiției din Polonia a amendat gigantul rus Gazprom cu o amendă în valoare de 29 de miliarde de zloti (6,5 miliarde de euro), pentru că a continuat construcția conductei Nord Stream 2 fără a-și asigura aprobarea din partea Poloniei. Conducta va dubla capacitatea Moscovei de a transporta gaze direct din Rusia către Germania, dar există opoziție acerbă din partea Poloniei și altor state central europene care susțin că Nord Stream 2 va crește dependența energetică a UE de Rusia. (Financial Times)
Opozanta belarusă Svetlana Tihanovskaia, pe lista persoanelor date în urmărire de Rusia.
- Opozanta belarusă Svetlana Tihanovskaia figurează pe lista cu persoane date în căutare de Rusia, dată fiind urmărirea penală declanşată împotriva ei în Belarus, potrivit Ministerului de Interne şi agenţiilor ruse. Adversara preşedintelui belarus Aleksandr Lukaşenko figurează în această bază de date rusă disponibilă online “pentru o încălcare a Codului penal”, potrivit dosarului său. (Agerpres)
Nagorno-Karabah: Iranul avertizează cu privire la „războiul regional” pe măsură ce lupta se intensifică.
- Iranul a avertizat că luptele reînnoite între vecinii săi Azerbaidjan și Armenia ar putea escalada într-un război regional mai amplu. Președintele Hassan Rouhani a spus că speră să „restabilească stabilitatea” regiunii după câteva zile de puternice ciocniri asupra enclavei disputate din Nagorno-Karabakh. Enclava face parte oficial din Azerbaidjan, dar este condusă de etnici armeni. Luptele actuale sunt cele mai grave văzute în ultimele decenii și ambele părți s-au învinuit reciproc pentru violență. “Trebuie să fim atenți ca războiul dintre Armenia și Azerbaidjan să nu devină un război regional”, a declarat președintele Rouhani miercuri. (BBC News)
Economie
Sursă foto: Getty Images
Evenimente economice internaționale
Banca Mondială – Pandemia a cauzat ca 100 de milioane de oameni să intre în sărăcie extremă.
- Pandemia de coronavirus a aruncat între 88 de milioane și 114 milioane de oameni în sărăcie extremă, conform estimărilor Băncii Mondiale. Este de departe cea mai mare creștere a sărăciei extreme, datând din 1990, când încep datele. În ultimii 20 de ani numărul oamenilor aflați sub limita sărăciei era în scădere constantă.Conform BM, persoanele care intră sub această categorie trăiesc pe mai puțin de 1,90 USD pe zi sau aproximativ 700 USD pe an.(WSJ)
Franța – Recuperarea economică este blocată.
- Producția economică franceză este cu 5% sub nivelurile dinaintea crizei, potrivit Băncii Franței, indicând că redresarea țării stagnează. Sondajul lunar efectuat de banca centrală pentru aproximativ 8.500 de companii a arătat puține modificări între august și septembrie în ceea ce privește nivelul de activitate din industrie.(Bloomberg)
UE urmărește mobilizarea a 20 de miliarde de euro pentru Balcanii de Vest.
- Comisarul pentru extindere al Uniunii Europene a declarat miercuri că blocul încearcă să asigure încă 20 de miliarde de euro de investiții pentru a ajuta Balcanii de Vest să ajungă din urmă din punct de vedere economic restul Europei.(Euronews)
Business & Tehnologie
Amazon trimite o notificare către India’s Future Group în legătură cu tranzacția cu Ambani’s Reliance Retail.
- Amazon a trimis o notificare către Future Group, cel de-al doilea lanț de retail din India, pentru încălcarea condițiilor contractului său, prin vânzarea unei părți semnificative a afacerii către Ambani’s Reliance Retail.(Techcrunch)
EasyJet avertizează că prima pierdere anuală ar putea depăși 1 miliard de dolari.
- Compania aeriană britanică a avertizat joi că prima sa pierdere anuală ar putea ajunge la 845 milioane de lire sterline (1,1 miliarde de dolari), deoarece pandemia i-a scăzut capacitatea de zbor la 25% din cea planificată pentru 2020.(Reuters)
Societate
Sursă foto: Sky News
Alegeri SUA
Candidaţii la funcţia de vicepreşedinte Kamala Harris şi Mike Pence s-au confruntat în unica dezbatere televizată.
- În timpul dezbaterii, Mike Pence i-a lăudat pe americani şi a susţinut că Harris ignoră sacrificiile făcute de aceştia.”Poporul american a trebuit să se sacrifice mult prea mult din cauza incompetenţei acestei administraţii”. De asemenea, Kamala Harris a criticat acţiunile de politică externă ale lui Trump, pe care l-a acuzat că se îndepărtează de prieteni şi se apropie de lideri autoritari. (Agerpres)
Coronavirusul a dominat dezbaterea propunerilor de vicepreședinte.
- Cei doi au evitat duelurile verbale și întreruperile care au dominat prima dezbatere dintre Donald Trump și Joe Biden. Dezbaterea a început cu o întrebare despre felul în care administrația Trump a răspuns în fața pandemiei, cu Mike Pence care a apărat felul în care a fost gestionată criza sanitară în timp ce Kamala Harris a lansat mai multe critici. „Poporul american a asistat la cel mai mare eșec al oricărei administrații prezidențiale din istoria țării noastre”, a spus Harris. (Radio Europa Liberă)
Covid-19 în România și în regiune
Klaus Iohannis: Măsurile de restricție sunt inevitabile.
- Klaus Iohannis a declarat că oricâte măsuri ar lua autoritățile, acestea își pierd eficiența, dacă unii ditre cetățeni refuză să participe la acest efort colectiv. Acesta a declarat, printre altele, ca „Lunile care vor urma nu vor fi deloc ușoare. Îi asigur pe medici, pe asistenți, pe managerii de spitale că sunt alături de ei și că împreună vom face față acestei crize. E o luptă în care avem cu toții o mare responsabilitate.” (Radio France Internationale)
Creștere cu 22% a numărului de cazuri de infectare la copii.
- În a treia săptămână de școală, perioada 28 septembrie – 4 octombrie, numărul cazurilor de infectare cu SARS-CoV-2 a avut o creștere cu 22% față de săptămâna anterioară. În prima săptămână de școală au fost înregistrate, cumulat, 664 de cazuri pe intervalul de vârtă 0-19 ani. Media cazurilor zilnice a fost de 94. În a doua săptămână de școală au fost cu 14,1% mai multe cazuri (758). Media cazurilor zilnice a urmat și ea la 108. (G4 Media)
Al doilea val de coronavirus în Europa Centrală și de Est.
- Lockdown-uri stricte au ajutat regiunea să gestioneze criza în primăvară mai bine decât Europa de Vest, dar acum numărul de cazuri este în creştere, scrie The Financial Times. Acum, în schimb, Cehia, țara central-europeană, cu 10,7 milioane de locuitori, a înregistrat 3.792 de cazuri noi, cel mai mare număr zilnic de cazuri. Această situaţie s-a repetat în toată Europa Centrală. Regiunea a gestionat primul val al pandemiei mult mai bine decât economiile mai dezvoltate din Europa de Sud sau de Vest. (G4 Media)
Sursă foto: Opinio Juris