Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici!
close_icon
#Buletin de știri / True Story Project

NewsDigest: Statul Islamic este la fel de puternic, în pofida morţii lui Baghdadi

Gruparea Statul Islamic şi-a păstrat toate capacităţile în pofida morţii şefului său Abu Bakr al-Baghdadi, indică marţi un raport al unui organism american independent care avertizează că o plecare a forţelor americane din Irak ar duce “probabil” la o revenire a organizaţiei jihadiste. Moartea liderului SI Abu Bakr al-Baghdadi pe 27 octombrie, în urma unui raid american în nord-vestul Siriei, nu a avut impact asupra grupării jihadiste. Citând informaţii furnizate de agenţia de informaţii militare a Departamentului Apărării (DIA) şi de comandamentul central american (Centcom), care răspunde de forţele americane în Irak şi Siria, Inspectorul general notează că SI “şi-a păstrat coeziunea, cu o structură de comandă şi de control intactă, reţele urbane clandestine şi o prezenţă a insurgenţilor în majoritatea zonelor rurale din Siria”. (Agerpres)

Andrian Candu, fost președinte al Parlamentului, confirmă că Vladimir Plahotniuc se află în Statele Unite ale Americii. Politicianul spune că pe Plahotniuc nu-l vizează direct declarația Secretarului de Stat al SUA, Mike Pompeo, prin care nu îi mai este acordată viză de intrare pe teritoriul Statelor Unite pentru că fostul lider democrat deja se află acolo. Oficialul susține că declarația făcută de Secretarul de Stat al SUA este una politică și nu are efecte juridice în tot ceea ce înseamnă șederea în Statele Unite. „Are efect dacă vrei să intri, dar dumnealui deja este acolo. Nu are efect pe chestiuni legate de patrimoniu, de familie, de securitate. Deci, este mai mult o declarație politică făcută ca răspuns la nenumărate solicitări a Guvernului pe atunci al Maiei Sandu sau ai factorilor de decizie”, a declarat Candu. (IPN)

Rusia şi China îşi amplifică încercările de spionaj şi de creştere a influenţei în Lituania, a avertizat guvernul acestui stat baltic membru al NATO într-un raport publicat marţi. Rusia este cea mai mare ameninţare la adresa securităţii naţionale a Lituaniei. “Principala ameninţare la adresa securităţii naţionale a Lituaniei o reprezintă politicile externă şi de securitate ale Rusiei determinate de dorinţa Kremlinului de a asigura stabilitatea regimului şi demonstra indispensabilitatea sa faţă de audienţa internă”, potrivit raportului. (Agerpres)

Președintele bielorus Lukashenka se va întâlni săptămâna aceasta cu președintele Putin pentru a discuta despre neînțelegerile în ceea ce privește tarifele pentru petrolul rusesc. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitry Peskov, a confirmat pe 4 februarie declarația, adăugând că cei doi șefi de stat se vor întâlni la Moscova în trei zile. Întâlnirea are loc într-un moment crucial în relațiile dintre cele două țări. Lukashenka a acuzat Moscova că presează Belarus pentru a fuziona cu Rusia, lucru pe care liderul din Belarus a promis că nu îl va lăsa să se întâmple. (Radio Free Europe)

Marina americană a anunțat că a pus în funcțiune o rachetă balistică nucleară cu randament redus la bordul unui submarin în încercarea de a descuraja adversari precum Rusia. „Această capacitate suplimentară consolidează puterea de apărare și oferă Statelor Unite o armă strategică promptă, mai stabilă, cu randament scăzut; susține angajamentul nostru de descurajare extinsă ”, a declarat John Rood, Sub-Secretarul Apărării pentru politică, într-o declarație din 4 februarie. Administrația președintelui Trump și-a anunțat pentru prima dată intenția de a activa arma W76-2 cu randament redus în februarie 2018, după ce un raport a concluzionat că există o percepție a unui decalaj în capacitățile de descurajare ale SUA. (Radio Free Europe)

Sursă foto: NBC News

#Ultimele buletine de știri

#Te-ar mai putea interesa și