Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici!
close_icon
#Analize / Mădălina Voinea

2021-2025: Start cursei înarmării tehnologice dintre SUA și China

2021-2025-start-cursei-inarmarii-tehnologice-dintre-sua-si-chinaApăsați pe butonul Play pentru a asculta acest articol.

 Al 14-lea plan cincinal pentru China în perioada 2021-2025

Rolul Chinei este în plină creștere, iar planul economic din perioada 2021-2025 pune în scris ambiția acesteia de a depăși SUA.  În ceea ce privește avansul tehnologic, deja au început. Numărul de citate din jurnale privind inteligența artificială, potrivit unui raport al Universității Stanford din această lună, este pentru prima dată condus de China vs SUA. China are 690.000 de antene 5G – funcționale cu 3 luni mai devreme decât data limită anunțată, comparativ cu 50.000 în SUA.

Următorii 5 ani sunt critici în lupta pentru a conduce progresul umanității, iar SUA a pierdut linia de start. Întrebarea pe care ne-o punem este: Cum ar arăta o lume condusă de China?
economie

Sursă foto: Global Times

 

O dată la 5 ani, guvernul chinez de la Beijing întocmește strategia pe termen mediu și lung pentru dezvoltarea Republicii Chineze. Pentru restul lumii, înseamnă o ocazie excelentă de a analiza și prefigura direcția pe care cea de-a doua economie a lumii o va adopta în următorii ani.  Economiștii și analiștii par să se fi pus de acord că cel de-al 14-lea plan cincinal al Chinei se remarcă prin accentul pus pe inovație și progres tehnologic, având drept competitor direct SUA. 

Perioada în care animozitățile dintre cele două superputeri erau mocnite au trecut din timpul mandatului lui Trump, în ultimii 2 ani competiția fiind una vizibilă cu măsuri clare de a o răni pe cealaltă. Planul Chinei este să devină lider în AI, calcul cuantic, circuite integrate, cercetări genetice și biotehnologice, neuroștiințe și aerospațială. Acestea sunt cele șapte domenii strategice considerate esențiale pentru „securitatea națională și dezvoltarea generală”. 

Rivalul direct este SUA, iar planul presupune dezvoltarea unui lanț de aprovizionare independent pentru a dezlipi companiile de dependența de furnizorii americani. Inițiativele sunt o urmare clară a ani de lovituri în care administrația Trump a impus restricții asupra companiilor chineze precum Huawei Technologies, care au întrerupt accesul la componente critice.

Administrația Biden efectuează o revizuire amplă a politicii SUA privind tehnologia chineză și încearcă să aleagă aliați pentru a rămâne înaintea progreselor chineze. Planul cincinal este însă o ambiție fără precedent, care fără doar și poate ar propulsa China înaintea SUA dacă partea americană nu ar răspunde la fel de organizat și focusat pe inovație.

Ce este un plan cincinal și ce implicații are la nivel mondial?

pib china

 

Redactarea planului cincinal a început în 1953, la patru ani de la fondarea Republicii Populare Chineze. În afară de o perioadă de ajustare economică din 1963 până în 1965, China a implementat 13 planuri cincinale, dezvoltarea economică fiind prioritatea fiecăruia dintre acestea. Planificarea este o caracteristică cheie a economiilor socialiste, iar un plan stabilit pentru întreaga țară conține în mod normal direcții detaliate de dezvoltare economică pentru toate regiunile sale.

Pentru a reflecta mai precis tranziția Chinei de la o economie în stil sovietic, la o economie de piață socialistă (modelul economic chinez), cea mai elocventă este perioada 2006-2011 în care obsesia guvernului a fost să crească capacitatea de producție și eficiența internă, stimulând și apariția conglomeratelor tehnologice precum Alibaba. 

Un bun exemplu de analizat înainte de a ne face o imagine despre China în următorii 5 ani este penultima strategie, al 13-lea plan cincinal. Acesta a susținut dezvoltarea durabilă prin modernizarea industrială, creșterea consumului, creșterea ratei de urbanizare, eliminarea sărăciei și îmbunătățirea protecției mediului. Scopul „construirii unei Chine frumoase” a fost scris pentru prima dată în al 13-lea plan. În mod pragmatic, obiectivele au fost transformate într-o politică națională, “Fabricat în China 2025”, prin care au fost alocate bugete către construirea de la 0 a unei industrii 5G acum pe locul 1 în lume. 

Care sunt cele mai importante aspecte ale planului pentru următorii 5 ani?

China

Sursa Getty Images

 

Pentru prima dată în istoria Republicii Populare Chineze, noul plan cincinal nu a inclus un obiectiv specific de creștere a PIB-ului și, în schimb, a anunțat că aceasta va fi menținută într-un „interval rezonabil”. În al 13-lea plan cincinal (2016-20) a fost stabilit un obiectiv de creștere de peste 6,5% în medie. În timp ce creșterea PIB a fost menținută peste 6,5% în primii trei ani, pandemia COVID-19 a adus media pe cinci ani la aproximativ 5,7%. Decizia guvernului este în mod evident legată de instabilitatea pe care aceștia o preconizează  pe plan mondial și evoluția incertă a pandemiei. 

În timp ce oficialii nu și-au stabilit un obiectiv specific de creștere, analiștii economici au tradus ambițiile economice într-o creștere medie între 4,7% și 5% în următorii 15 ani. Această rată ar pune China pe primul loc în ambițiile actuale ale țărilor concurente. 

Printre acestea, obiectivele pentru producția de alimente și energie au fost incluse pentru prima dată în planul cincinal. În ceea ce privește securitatea alimentară, peste 120 de milioane de hectare de teren vor fi cultivate pentru a asigura securitatea alimentară. China are o serie de avantaje tehnologice, precum rețeaua 5G și volumul mare de investiții în cercetare AI. În momentul de față este singura țară care are taxiuri complet autonome, fără șofer uman. Pentru a realiza o dezvoltare atât de rapidă bazată pe inovație, guvernul a anunțat creșterea cheltuielile sale pentru cercetare și dezvoltare cu peste 7% în fiecare an în următorii cinci ani.

Bugetul militar al Chinei urmează să crească cu aproximativ 6,9% în acest an, o ușoară creștere față de anul trecut. 

Un aspect la fel de important acoperit în cadrul întâlnirii de vineri a fost dezvoltarea și consolidarea familiei. Din punct de vedere social, China are de gând să crească fondurile pentru combaterea discriminării de gen și să îmbunătățească serviciile comune de îngrijire a copiilor. Încă din planul cincinal precedent, China a renunțat la politica unui singur copil, din cauza unei necesități de creștere a ratei natalității și a echilibrării demografice. 

Viitorul include China drept o superputere, indiferent dacă ne place sau nu. Mingea este acum în fileul statelor europene și SUA în modul în care își vor concretiza o alianță de contracarare a acestui progres. Cursa tehnologiei este una scumpă și necesită resurse financiare și de capital uman masive pentru a avea un cuvânt de spus în viitor.

Riscul? Un eșec prin care nu pierdem doar avântul economic, dar și posibilitatea de a ne apăra drepturile și libertățile odată dependenți irevocabil de tehnologie chineză.

Sursă foto: Roman Pilipey/EPA, via Shutterstock, NY Times

#Ultimele buletine de știri

#Te-ar mai putea interesa și