Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici!
close_icon
#Analize / Robert Ciugolia

Stablecoins și dezastrul pieței crypto

Până acum, orice investitor care urmărește crypto-ul știe că piața s-a prăbușit și a ars în ultima perioadă. Singura întrebare care rămâne este de ce?

Adevărul este că nu există un răspuns simplu, deși o mână de factori care lucrează în tandem ar putea fi de vină. Creșterea inflației, creșterea ratelor dobânzilor și instabilitatea geopolitică cauzată de războiul din Ucraina ar putea fi parțial de vină.

Acești factori au creat vânturi puternice în contra pentru crypto. Prețurile de consum au crescut mai încet în aprilie decât în ​​luna anterioară, dar tot mai repede decât se așteptau economiștii. Fed a majorat ratele dobânzilor cu jumătate de punct procentual luna aceasta, pentru prima dată când a făcut acest lucru în 22 de ani. Și în Ucraina, Rusia nu dă semne că va renunța la invazia sa.

Drept urmare, crypto-ul a scăzut săptămâna aceasta, cu o valoare de 200 de miliarde de dolari ștearsă în doar 24 de ore, joi. Bitcoin, care reprezintă aproximativ 44% din piața crypto, a scăzut la un minim de 90 de zile de 26.350 USD. Deși cryptomoneda a revenit la aproximativ 30.000 de dolari vineri, a scăzut totuși cu 15% pentru săptămână și cu peste 56% față de cel mai mare din noiembrie de 69.000 de dolari.

Cine deține cryptomonede?

Tranzacționarea cryptografică este cea mai frecventă în rândul bărbaților cu vârsta cuprinsă între 18 și 29 de ani, dintre care 43% au declarat că au investit, au tranzacționat sau au folosit o cryptomonedă, potrivit unui sondaj al Centrului de Cercetare Pew.

Coinbase, o bursă de cryptomonede, a declarat că investitorii instituționali și cu amănuntul au reprezentat fiecare aproximativ 50% din activele de pe platforma sa în al patrulea trimestru. Clienții săi instituționali au tranzacționat 1,14 trilioane USD în crypto în 2021, în creștere de la doar 120 miliarde USD în 2020, a spus Coinbase.

Majoritatea Bitcoin și Ethereum sunt deținute de câțiva selecționați. Un raport al Biroului Național de Cercetare Economică (NBER) a arătat că 10.000 de investitori Bitcoin controlează aproximativ o treime din piața Bitcoin, iar 1.000 de investitori dețin aproximativ 3 milioane de jetoane Bitcoin.

Ce înseamnă această scădere de preț pentru investitorii în cryptomonede?

Pentru cei care investesc în crypto pe termen lung folosind o strategie de cumpărare și păstrare, sunt de așteptat variații de preț. Scăderile mari nu trebuie să îngrijoreze investitorii prea mult, potrivit Humphrey Yang, expertul în finanțe personale din spatele Humphrey Talks, care spune că evită să-și verifice propriile investiții în timpul căderilor volatile ale pieței.

„Și am trecut prin ciclul 2017”, spune Yang, referindu-se la „crashul cryptografic” din 2017, în care multe cryptomonede majore, inclusiv Bitcoin, au pierdut o valoare majoră. „Știu că aceste lucruri sunt foarte volatile, ca în unele zile pot scădea cu 80%.

Experții recomandă să păstrați investițiile în cryptomonede la sub 5% din portofoliu. Dacă ați făcut asta, atunci nu vă stresați cu privire la fluctuații, pentru că vor continua să se întâmple.

Atâta timp cât investițiile tale crypto nu împiedică celelalte obiective financiare ale tale și ai pus doar ceea ce ești de acord să pierzi, Yang recomandă să folosești aceeași strategie care funcționează pentru toate investițiile pe termen lung: setați si uita-l.

Ar trebui să investești doar ceea ce ești în regulă să pierzi. Dar chiar dacă scăderea vă face să vă regândiți alocările cryptografice, același sfat rămâne în vigoare – nu acționați precipitat și nu vă schimbați strategia prea repede. Gândiți-vă la ceea ce s-ar putea să vă facă să vă simțiți mai confortabil în viitor, cum ar fi alocarea de mai puțin pentru crypto în viitor sau diversificarea prin acțiuni legate de crypto și fonduri blockchain, mai degrabă decât să cumpărați direct crypto.

Ce sunt monedele stabile (Stablecoins) ?

În cryptoland, monedele stabile vin în mai multe arome. Dar, așa cum sugerează și numele, o monedă stabilă își propune să ofere un activ digital „sigur” care să mențină o evaluare stabilă.

Iată cum funcționează monedele stabile. Valoarea lor este legată de prețul unui alt activ, cel mai frecvent o monedă fiat precum dolarul american. Scopul este ca moneda stabilă să mențină aceeași valoare ca peg-ul său.

Cu un dolar peg, o monedă stabilă ar trebui întotdeauna evaluată la un dolar, indiferent de ce se întâmplă în altă parte a pieței.

Astăzi, stablecoin Tether (USDT) este a treia cea mai mare cryptomonedă după capitalizarea pieței. Atât USDT, cât și colegele sale stablecoin USD Coin (USDC) sunt legate de dolarul american. Când cumpărați 10 USD din USD, vă așteptați ca mâine să valoreze 10 USD și 10 USD peste un an.

stablecoins

Sursă foto: Business Insider

 

Cum funcționează TerraUSD?

TerraUSD este o fiară complet diferită de Tether sau USD Coin. Este o „monedă stabilă algoritmică”, susținută de nimic mai mult decât magia codului computerizat.

Cu o monedă stabilă algoritmică, un program de calculator menține furnizarea crypto. Odată ce înțelegi că nu există altceva decât codul de rezervă pentru UST, începi să vezi cum lucrurile ar fi putut merge atât de repede rău.

Așa că haideți să ne aruncăm în toată nebunia TerraUSD, care a scăzut până la 0,23 USD în această săptămână, cu mult sub nivelul său de 1 USD. Experții în cryptografie spun că mecanismele din spatele TerraUSD au fost fundamental defecte de la început.

În sistemul TerraUSD, un token crypto special numit LUNA este folosit pentru a ajuta UST să-și mențină valoarea 1-la-1 cu dolarul american.

Era puțin stabil, ca să spunem așa, în spatele acestei monede stabile, în afară de limbajul său programatic.

De ce se prăbușește Terra (LUNA)?

LUNA a fost menit să protejeze TerraUSD de volatilitatea pieței, dar a cedat vânzărilor extreme în ultimele zile. Prețul său de tranzacționare a fost coborât la fracțiuni de penny, până la 0,03 USD. Este o scădere cu 99,9% față de weekendul trecut.

În încercarea de a salva TerraUSD, Luna Foundation Guard (LFG), organizația nonprofit care sprijină rețeaua Terra, și-a epuizat întreaga rezervă de 3 miliarde de dolari în Bitcoin în această săptămână. Și a fost dumpingul de către fond a rezervelor sale de Bitcoin într-un ultim efort de a salva UST care probabil a contribuit la volatilitatea Bitcoin.

cryptomonede

Sursă foto: Getty Images

 

Se va recupera piața cryptografică?

În timp ce soarele s-ar putea să apună pe TerraUSD, nu este totul o nenorocire pentru viitorul pieței crypto.

Ric Edelman, fondatorul Digital Assets Council of Financial Professionals și autorul cărții „The Truth About Crypto”, spune că ceea ce s-a întâmplat în această săptămână a fost contagiune.

„În perioadele de panică, oamenii vând fără discernământ”, spune Edelman. „În curând, investitorii inteligenți își dau seama că este o prostie și recunosc că există o mare oportunitate de cumpărare.”

Edelman se așteaptă la o revenire rapidă a prețurilor Bitcoin și Ethereum. În opinia sa, prea mulți oameni au cumpărat TerraUSD fără să ia în considerare modul în care sistemul funcționează de fapt, făcând situația actuală aproape inevitabilă.

Care este viitorul Stablecoins?

Odată cu implozia TerraUSD, alte monede stabile sunt sub microscop, în special Tether. Amintiți-vă, USDT ar trebui să fie susținut de dețineri de dolari americani – iar în momentul scrierii, USDT are o capitalizare de piață de 74 de miliarde de dolari. Scepticii susțin că organizația care conduce Tether are 82 de miliarde de dolari pentru a-și asigura moneda.

Mai devreme în această săptămână, piața a testat această teză. USDT a scăzut la 0,97 USD în timpul orelor de tranzacționare din Asia, pierzându-și pentru scurt timp raportul față de dolarul american. De atunci, a revenit la 0,997349 USD, dar USDT încă nu atinge paritatea sa de 1 la 1 USD, ceea ce pune sub semnul întrebării sănătatea sa viitoare.

Participanții pe piața crypto se așteaptă la un grad de alunecare – un USDT este probabil să fie evaluat puțin mai puțin de un dolar – deoarece o monedă stabilă este mai riscantă decât un dolar. Dar nu este nevoie de foarte mulți bănuți pentru a vaporiza încrederea pieței pentru o monedă stabilă.

Monede stabile garantate cum ar fi  USD Coin (USDC) s-a dovedit a fi rezistent în această săptămână. În ciuda săptămânii dezordonate, USDC se tranzacționează în continuare la 1 USD și chiar a cunoscut un maxim de 1,13 USD. Un alt concurent, DAI, s-a tranzacționat, de asemenea, la peste 1 USD joi.

Dacă v-a plăcut această analiză marca True Story Project, vă recomandăm și altele pe teme asemănătoare:

Why is Eurovision so political? sau Cât de echitabilă poate fi testarea cunoștințelor în învățământ?

 

Sursa foto: Shutterstock

#Ultimele buletine de știri

#Te-ar mai putea interesa și