Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici!
close_icon
#Analize / Robert Ciugolia

Spionajul chinez – Paranoia SUA sau un risc real?

Spre surprinderea nimănui, Comisia Federală de Comunicații din SUA (FCC) a finalizat hat-trick-ul și a votat pentru interzicerea companiei de telecomunicații de stat chineze China Unicom de pe piața americană, fiind acuzată de spionaj. Operatorul rival China Telecom a fost dat afară în octombrie 2021, în timp ce companiei China Mobile i s-a refuzat accesul pe piața americană de către FCC în mai 2019.

Încă o dată, motivul invocat a fost legat de preocupările de securitate. Astfel, autoritatea de reglementare din SUA continuă să reprime companiile chineze de telecomunicații și tehnologie.

Cum a decurs votul?

Comisia a votat 4-0 pentru a revoca autorizația de operare a furnizorului de servicii, care datează din 2002. Ordinul îi acordă China Unicom (Americas) Operations Limited 60 de zile de la publicare pentru a opri toate serviciile interne de telecomunicații interstatale și internaționale.

FCC consideră că furnizorul de servicii „este supus exploatării, influenței și controlului de către guvernul chinez și este foarte probabil să fie forțat să se conformeze cererilor guvernului chinez fără proceduri legale suficiente supuse supravegherii judiciare independente”.

Comisia a adăugat că „proprietatea și controlul Chinei Unicom Americas de către guvernul chinez ridică riscuri semnificative de securitate națională și de aplicare a legii, oferind oportunități pentru China Unicom Americas, entitățile sale-mamă și guvernul chinez de a accesa, stoca, perturba și/sau direcționează greșit comunicațiile SUA, care, la rândul lor, le permit să se angajeze în spionaj și alte activități dăunătoare împotriva Statelor Unite.”

5g china

Sursă foto: Getty Images

 

Episoade recente ale spionajului chinez în SUA

The OPM data breach

Biroul de Management al Personalului anunță o breșă masivă de securitate care în cele din urmă se dovedește că afectează peste 20 de milioane de oameni care au fost supuși verificărilor antecedentelor pentru locuri de muncă federale din 2000. Aceste înregistrări au inclus informații sensibile, cum ar fi istoricul psihiatric, precum și peste 5 milioane de seturi de amprente digitale.

Unitatea militară chineză 61938 este suspectată de comiterea hackului. Înregistrările sunt foarte valoroase pentru chinezi ca bază de date a angajaților guvernamentali pe care să-l vizeze ca informatori, ajutați de informațiile sensibile despre acești angajați.

Foști membri CIA care au colaborat în rețele de spionaj

Fostul ofițer CIA Kevin Mallory este arestat pentru că a transmis materiale clasificate agenților de informații chinezi folosind un telefon mobil care i-a fost dat în timpul unei călătorii la Shanghai. Mallory, care a oferit voluntar câteva informații agenților FBI și CIA înainte de a fi arestat, pretindea că este un agent dublu care ajută guvernul SUA, dar după ce FBI i-a spart telefonul, s-a dovedit că avea informații ascunse.

În urmă fiind cu ipoteca și cu datorii, primise 25.000 de dolari de la chinezi. În iunie 2018, un juriu îl consideră vinovat de spionaj, iar ulterior este condamnat la 20 de ani de închisoare.

Fostul agent CIA Jerry Chun Shing Lee este arestat pe aeroportul JFK și acuzat că le-a oferit agenților chinezi informații clasificate din zilele sale la CIA, inclusiv numele și locațiile reale ale activelor din China. În mai 2019, Lee pledează vinovat că a primit sute de mii de dolari în schimbul unor informații și este condamnat la 19 ani de închisoare. Potrivit procurorilor, informațiile lui Lee au ajutat la dezmembrarea rețelei CIA din China în 2010.

Ron Rockwell Hansen, un fost ofițer al Agenției de Informații a Apărării, este arestat pe Aeroportul Internațional Seattle-Tacoma, purtând informații clasificate despre planurile de pregătire militară. În martie 2019, Hansen pledează vinovat și recunoaște că a acceptat să transmită secrete militare agenților chinezi în schimbul a sute de mii de dolari. Ulterior este condamnat la o pedeapsă redusă de 10 ani de închisoare pentru că a cooperat cu FBI după arestarea sa.

Huawei

Compania multinațională chineză de tehnologie a informației și electronice de larg consum, Huawei, s-a confruntat cu numeroase critici pentru diferite aspecte ale operațiunilor sale, în special în ceea ce privește securitatea cibernetică, proprietatea intelectuală și încălcările drepturilor omului.

Huawei s-a confruntat cu acuzații, în principal din partea Statelor Unite și a aliaților săi, că echipamentele sale de rețea fără fir ar putea conține backdoors care să permită supravegherea de către guvernul chinez. Huawei a declarat că produsele sale nu prezintă „un risc mai mare de securitate cibernetică” decât cele ale oricărui alt furnizor și că nu există dovezi ale afirmațiilor de spionaj ale SUA. De asemenea, compania a colaborat cu oficiali britanici pentru a înființa un laborator care să-i auditeze produsele.

Aceste preocupări s-au intensificat odată cu implicarea Huawei în dezvoltarea rețelelor wireless 5G și au determinat unele țări să implementeze sau să ia în considerare restricții privind utilizarea hardware-ului fabricat din China în aceste rețele.

În 2019, Huawei a dat în judecată guvernul SUA pentru un proiect de lege privind cheltuielile militare care restricționa achiziționarea de echipamente de la Huawei sau ZTE de către guvern, invocând că i s-a refuzat un proces echitabil. Huawei a ieșit de pe piața americană din cauza acestor preocupări, care au făcut, de asemenea, operatorii de telefonie wireless din SUA să fie reticenți în a-și vinde produsele.

Ce măsuri vor apărea în viitor?

Spionajul chinez în SUA a devenit atât de răspândit încât FBI lansează în medie două investigații de contrainformații pe zi pentru a contracara atacul, a declarat directorul FBI, Christopher Wray, într-un interviu.

director fbi

Sursă foto: CNN

 

Wray a devenit cel mai deschis critic al guvernului american față de spionajului guvernului chinez. El a spus că amploarea eforturilor Chinei de a fura tehnologia americană l-a șocat când a devenit director FBI în 2017. Wray a spus că FBI deschide o nouă anchetă de contrainformații legată de China, în medie, la fiecare 12 ore, cu peste 2.000 de astfel de cazuri în prezent în desfășurare.

Unele grupuri asiatico-americane au acuzat Departamentul de Justiție și FBI de exagerare, în special cu un program de securitate națională din epoca lui Trump, numit China Initiative, creat pentru a aborda spionajul economic chinez în universități și instituții de cercetare. Grupurile spun că agenții federali merg prea des după cercetători academicieni pentru infracțiuni care nu au niciun efect asupra securității naționale.

Luna trecută, Departamentul de Justiție a renunțat la dosarul împotriva unui profesor de inginerie mecanică la MIT, Gang Chen, după ce guvernul federal a stabilit că nu are nicio obligație să declare afilieri chineze atunci când depune propuneri de granturi.

Oficialii FBI, deși au recunoscut anumiți pași greșiți, au spus că biroul se concentrează pe eforturile de a monitoriza furtul de la companiile americane, nu pe mediul academic. În timp ce alte națiuni, inclusiv Coreea de Nord, Rusia și Iran, au efectuat atacuri susținute asupra rețelelor de computere americane, Wray a spus că China se află într-o ligă proprie.

Vă invităm să citiți și analizele Bulgaria în zona euro din 2024, România când? și Ce Înseamnă Achiziția Activision Blizzard De Către Microsoft?

 

Sursa foto: Getty Images

#Ultimele buletine de știri

#Te-ar mai putea interesa și