Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici!
close_icon
#Buletin de știri / True Story Project

NewsDigest: Sondaj UE – Majoritatea cetățenilor consideră că eforturile UE de a combate Covid-19 au fost irelevante

Uniunea Europeană:

Dezamăgirea publică profundă în ceea ce privește răspunsul fragmentat la coronavirus al UE și în tratarea pandemiei de către guvernele europene este dezvăluită de sondajele recent publicate pe continent. Totuși, o majoritate covârșitoare spune că pandemia le-a convins că guvernele UE ar trebui să coopereze mai strâns în fața viitoarelor amenințări externe. În Italia, una dintre țările lovite cel mai puternic de virus, 63% au declarat că UE a eșuat față de cetățenii săi, în timp ce pandemia a făcut ravagii prin sudul Europei și, întrebați cine a fost cel mai util aliat al lor în cele mai întunecate zile ale crizei, doar 4% din Italienii au citat UE, în timp ce 25% au menționat China. (The Guardian)

Uniunea Europeană intenţionează să le interzică americanilor intrarea pe teritoriul său odată ce îşi va redeschide frontierele pentru ţări terţe, din cauza pandemiei de coronavirus foarte activă în Statele Unite, a informat marţi cotidianul New York Times. Cotidianul citează două liste de ţări ale căror cetăţeni vor avea dreptul să meargă în Europa şi care fac obiectul negocierilor în rândul UE. Americanii sunt deocamdată excluşi de pe ambele liste, potrivit New York Times. (Agerpres)

Extremism și radicalizare:

Un soldat american a fost acuzat că ar fi organizat un atac asupra propriei sale unități, trimițând informații către o organizație satanistă nazistă obscură, denumită Order of Nine Angles (ONA). Dar cine sunt aceștia? Fondată în Marea Britanie în anii ’70, ONA este o preocupare tot mai mare pentru autorități și a apărut ca o influență în mai multe procese recente ale terorismului britanic legate de extrema dreaptă. Grupul idealizează epoca nazistă și își datează calendarul de la nașterea lui Adolf Hitler, dar sistemul său de credințe supranaturale depășește orice este în mod normal asociat cu extremismul de dreapta. (BBC News)

Măsurile de izolare adoptate pentru a combate propagarea COVID-19 ar putea alimenta procesele de radicalizare, apreciază agenţia europenă de poliţie Europol, care evidenţiază amplificarea violenţelor din partea extremei drepte şi a extremei stângi în ultimul an, a relatat marţi AFP. Consecinţele economice şi sociale ale pandemiei ar putea ”alimenta radicalizarea indivizilor, indiferent de convingerile lor ideologice”, indică Catherine de Bolle, directoare a Europol în raportul intitulat ‘Situaţia şi tendinţele terorismului’, document făcut public marţi. (Agerpres)

Fake news:

În România, teoriile conspirației au luat avânt concomitent cu epidemia Sars-CoV-2. Același lucru se întâmplă și în Republica Moldova. Iar acestea sunt răspândite inclusiv de unii politicieni sau preoți. Peste Prut, s-a ajuns până acolo încât Mitropolia Moldovei să-i ceară într-un comunicat oficial președintelui Igor Dodon să-i apere pe moldoveni de ”infractorul internațional Bill Gates”, de microcipare prin vaccin anti-COVID-19 și de antenele 5G. Cu totul altfel stau lucrurile în Finlanda, unde teoriile conspirației nu au prins la cetățeni. Ambasadoarea Finlandei la București, Marjut Akola, explică într-un interviu acordat EURACTIV România cum este promovată educația în domeniul mass-media și al informației de la o vârstă ”foarte fragedă” în sistemul de învățământ finlandez. (EurActiv)

Despre Rusia:

Rusia celebrează cea mai mare sărbătoare publică, Ziua Victoriei, cu o paradă militară la Moscova, care trebuia să aibă loc pe 9 mai. Au trecut 75 de ani de când URSS a învins Germania nazistă. Al Doilea Război Mondial a luat mai mult de 20 de milioane de vieți sovietice. Președintele Vladimir Putin a amânat cu reticență marea sărbătoare anuală din cauza pandemiei coronavirusului. Dar a fost reprogramat înaintea unui vot constituțional cheie, care i-ar putea permite încă două termene de putere. Restricțiile din Moscova au fost relaxate luna aceasta, dar adunările rămân tehnic interzise. Soldații care au luat parte la eveniment au trebuit să intre în carantină înaintea paradei. (BBC News)

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a îndemnat marţi Rusia şi SUA să prelungească acordul Noul START cu privire la controlul armelor nucleare, care expiră la 5 februarie 2021, exprimându-şi totodată dorinţa ca şi China să adere la acest pact, informează EFE. ‘În absenţa vreunui tratat care să includă China, cred că ar fi corect să fie prelungit acordul existent Noul START pentru a oferi timpul necesar pentru ca Rusia şi SUA să ajungă la un pact, dar sperăm şi cu China’, a declarat Stoltenberg în cadrul unei intervenţii la German Marshall Fund. (Agerpres)

Alte știri pe plan internațional:

Fratele mai mic al președintelui Trump, Robert S. Trump, încearcă să prevină repercusiuni legale și  un ordin temporar de restricție în urma tentativei de a bloca publicarea unei cărți revelatoare, scrisă de către nepoata președintelui. Petiția, depusă marți la Curtea din Queens, afirmă că nepoata domnului Trump, Mary Trump, este parte dintr-un caz anterior care o împiedică să dezvăluie informații despre familia Trump. (Wall Street Journal)

Primul ministru israelian, Benjamin Netanyahu, s-a angajat să înceapă anexarea unor părți din Cisiordania ocupată de la 1 iulie – un plan controversat care își propune să atragă baza politică și să consolideze moștenirea ca fiind cel mai îndelungat conducător al țării. Dar planul israelian de anexare, bazat pe planul administrației Trump pentru pace, a împărțit publicul israelian și a atras critici internaționale aprige. Se confruntă cu opoziție din partea palestinienilor care consideră Cisiordania ca parte dintr-un viitor stat independent, într-o soluție cu două state. Națiunile europene și arabe susțin soluția cu două state și se opun oricărei mișcări unilaterale de anexare a israelienilor. (Wall Street Jounal)

Sursă foto: EU Observer

#Ultimele buletine de știri

#Te-ar mai putea interesa și