Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici!
close_icon
#Buletin de știri / True Story Project

NewsDigest: Slovenia a declarat sfârșitul pandemiei

Statele Unite vor dona 200 de ventilatoare medicale Rusiei, după ce țara a văzut un vârf în noi cazuri de coronavirus. Primele 50 de ventilatoare vor fi expediate la Moscova săptămâna viitoare, iar restul vor sosi pe 26 mai, conform comunicărilor oferite de guvernul american. În timpul unei convorbiri cu omologul său rus Vladimir Putin de pe 8 mai, președintele Trump s-a oferit să trimită ventilatoare în urma agravării pandemiei în Rusia. Ulterior, Trump a spus că Putin a acceptat oferta. (Radio Free Europe)

Slovenia a devenit prima țară din UE și Europa emergentă care a declarat sfârșitul epidemiei de coronavirus. Decizia a fost luată pe 14 mai, după ce numărul de noi infecții în țară a scăzut considerabil în ultimele două săptămâni. De la 1 mai au existat doar 35 de cazuri noi de Covid-19. Cu toate acestea, „situația epidemiologică actuală permite relaxarea unor măsuri care până acum au fost necesare pentru a controla răspândirea Covid-19, dar nu și ridicarea lor în întregime”, se arată în declarația guvernului. (Emerging Europe)

România, deși are posibilitatea să intervină prin programele și politicile UE și prin derogări de la respectarea unor tratate, fie nu acționează deloc în minimizarea efectelor pandemiei, fie o face foarte lent și superficial. În timp ce unele guverne au intervenit în această perioadă prin instrumente fiscal-bugetare cu un impact de până la 50% din PIB în Italia (sau 28% în Germania, 19% în Franța, 12% în Polonia, 11% sută în Spania și 6,5% în Serbia), România a reușit până acum să ofere asistență fiscală în valoare de doar 3,5% din PIB. (Emerging Europe)

Cifrele PIB lansate de Institutul Național de Statistică pe 15 mai au depășit așteptările și au determinat revizuiri pozitive ale prognozelor băncilor pentru întregul an. Dar analiștii încă se așteaptă la o scădere mai accentuată în al doilea trimestru al anului (T2), întrucât redeschiderea economiei depinde de evoluțiile partenerilor comerciali și economici din țară care s-au confruntat cu o contracție economică profundă. Economia României a crescut cu 2,4% față de anul precedent în primul trimestru, comparativ cu o așteptare mediană de 1,9%. (Romania Insider)

Administrația Trump a sporit presiunea asupra Huawei, prin întărirea controalelor la export asupra grupului chinez de telecomunicații și furnizorilor săi, crescând tensiunile cu Beijingul. Departamentul de Comerț american a acuzat Huawei că a continuat să folosească tehnologia americană în proiectele sale de semiconductoare, în ciuda faptului că a fost supus controalelor la export din mai 2019. Închiderea unor lacune în aceste controale a avut loc la sfârșitul unei săptămâni în care administrația Trump a împiedicat un fond guvernamental de pensii să investească în acțiuni chineze, iar președintele Trump a sugerat că SUA ar putea „întrerupe întreaga relație” cu China. (Financial Times)

Ursula von der Leyen plănuiește o ofertă îndrăzneață pentru noi puteri, deoarece încearcă să pună instituția sa în centrul eforturilor de a reînvia economia europeană, solicitând statelor membre o latitudine fără precedent de a strânge fonduri pe piețele financiare. Însă fostul ministru german al apărării se confruntă cu testul central al scurtei sale președinții, în timp ce încearcă să pună capăt scindărilor amare din cadrul UE. Guvernele din sudul Europei fac presiune pentru ca UE să primească o nouă capabilitate de a utiliza peste 1,5 miliarde de euro pentru a face față crizei. Dar țările din nord sunt sceptice la astfel de ambiții majore. (Financial Times)

Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare a declarat miercuri că criza coronavirusului va da o lovitură „masivă” anul acesta în cele 37 de țări în care BERD investește, dar economiile Europei Centrale și de Est ar putea să se recupereze cel mai repede. În ultimul său raport, banca prognozează că economiile din regiunea sa de activitate se vor contracta aproximativ 3,5% în acest an. Raportul constată că statele membre ale Europei Centrale și de Est au suferit mult mai puțin decât alte regiuni și că aceste țări deschid calea posibilității de a valorifica lanțurile de aprovizionare pentru țările care doresc să-și diminueze dependența de China. (New Europe)

Criza economică provocată de pandemie prezintă “diferenţe fundamentale” faţă de Marea Depresiune, iar creşterea ar trebui să se reia mai rapid în ciuda şomajului foarte ridicat şi a unei recesiuni profunde, a declarat duminică şeful Băncii centrale americane Jerome Powell. “Nu cred deloc că acesta să fie un rezultat probabil”, a spus Powell într-un interviu la CBS în legătură cu o Mare Depresiune ca cea din anii 1930, citând o economie înfloritoare înainte de pandemie, bănci solide şi un răspuns adecvat din partea autorităţilor. Cu toate acestea, el consideră că este probabil un vârf al ratei şomajului la 20 sau 25% şi că scăderea PIB-ului în trimestrul doi în Statele Unite va fi “uşor la 20-30%”. (Agerpres)

Administraţia americană condusă de preşedintele Donald Trump va relua finanţarea parţială a Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), a relatat vineri noaptea postul de televiziune Fox News.  Administraţia Trump va ”fi de acord să plătească până la un nivel egal cu ceea ce China plăteşte drept contribuţii” la OMS, se arată într-un proiect de hotărâre a guvernului american. (Agerpres)

Forțele aeriene americane au lansat cu succes racheta Atlas V, transportând un avion spațial X-37B pentru o misiune secretă. Racheta lansată duminică din Cape Canaveral, o zi după ce vremea rea a oprit planurile pentru o lansare de sâmbătă. Aeronava, cunoscută și sub denumirea de vehicul de testare orbital (OTV), va implementa un satelit pe orbită și va testa și tehnologia de izolare a puterii. Este a șasea misiune a avionului în spațiu. (BBC News)

Povestea protestelor împotriva rachetelor nucleare din anii 80 seamănă întrucâtva cu situația de azi. Mulți dintre cei care ne ceartă și care protestează nu sunt direct legați de propaganda rusă. Ei sunt doar animați de idei și credințe sincere, inclusiv aceea că amenințarea nu există și că libertățile ne sunt luate în mod nejustificat. Așa și cei din generațiile precedente refuzau să accepte amenințarea, deși trăiau într-o lume a libertății de informare și toate datele le erau la dispoziție. Acestora le spunem: că amenințarea există, că pericolul nu a trecut și că trebuie să fim prudenți. Și că, respectând regulile, nu facem decât să avem în final puțin oameni care să sufere – sau mai rău decât atât. Din păcate, spre deosebire de rachete, amenințarea virusului nu poate fi îndepărtată printr-un simplu tratat internațional. (RFI)

Sursă foto: Der Spiegel

#Ultimele buletine de știri

#Te-ar mai putea interesa și