Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici!
close_icon
#Analize / Ovidiu Achim

Simion reales, după primul congres

George Simion a fost ales președinte al AUR în cadrul unui congres extraordinar, desfășurat duminică 27 martie, în Sala „Alexandru Ioan Cuza” de la Palatul Parlamentului. La eveniment au fost prezenți peste 800 de delegați, reprezentând toate filialele județene și pe cele din diaspora.

Dintre acestea, Dănuț Aelenei a primit doar 38 de voturi, în timp ce George Simion un total de 784, devenind din co-președinte, președinte. Acesta din urmă a propus în fața colegilor de partid moțiunea „România bogată: creştină şi democrată”, în timp ce contracandidatul său, Dănuț Aelenei, a prezentat moțiunea „Mai multă democraţie”.

În timpul primului discurs susținut de Simion după alegerea în funcție, acesta a mulțumit membrilor AUR care vor face parte din echipa de conducere (Claudiu-Richard Târziu – preşedinte CNC, Sorin Lavric – preşedinte Senat AUR, Marius-Dorin Lulea – prim-vicepreşedinte, Cristian David – secretar general, precum şi Adrian-George Axinia, Dan Tanasă, Gianina Şerban, Raluca-Elena Amariei, Robert Alecu şi Valeriu Munteanu – vicepreşedinţi).

Printre problemele pe care rezoluțiile votate la congres le ating se numără securitatea energetică a țării, Basarbia, războiul din Ucraina, războiul împotriva întreprinzătorilor români și „războiul care trebuie oprit de urgență: româno-român.”

De asemenea, George Simion a declara că nu el va fi candidatul AUR la alegerile din 2024, ci că această persoană va fi ales printr-o procedură de vot liber, deschisă pentru toți românii. Simion a mai punctat importanța dezbaterilor premergătoare acestui proces, astfel că toți cei care doresc și întrunesc condițiile pot participa.

George Simion a insistat asupra alegerilor din 2024, stabilind că prezența în turul al doilea al alegerilor va fi obiectivul candidatului partidului pe care el îl reprezintă, pentru a candida „împotriva candidatului sistemului”. Simion consideră împreună cu ceilalți membri ai partidului are „datoria de a depolitiza instituțiile statului român, de a pune o ierarhie a valorilor în vârful mesei, de a pune meritocraţia în vârful mesei” și admite că a făcut unele greșeli în anul precedent.

congres AUR

Sursă foto: Aleph News

 

Temele abordate de George Simion în discurs nu aduc nimic față de direcția obișnuită a declarațiilor sale. „Săraca țară bogată”, corupția și decăderea clasei politice din ultimii treizeci de ani, precum și numeroasele abuzuri în serviciu sunt, încă o dată, puse pe seama unui „sistem” care uzurpează puterea și lucrează împotriva intereselor cetățenilor. Acestor fapte, Simion le contrapune iarăși valori devenite lozinci – resursele intelectuale ale poporului român, meritocrația, libertatea sau creștin-democrația.

De cealaltă parte, contracandidatul Dănuț Aelenei a admis încă de la începutul cursei pentru președinția AUR că nu are șanse reale de câștig. Candidatura sa trebuia doar să garanteze practicile democratice ale partidului, pentru a nu lăsa impresia unui congres „ceaușist”, în care unicul candidat este reales cu majoritate de voturi, fapt arătat chiar de titlul moțiunii sale.

Declarațiile acestuia fac cu atât mai neașteptată decizia sa recentă de a se retrage din AUR. Aelenei arată că pe parcursul ultimelor zile a fost amenințat verbal „că va fi călcat de o mașină, dar că nu poate demonstra” și că ar fi existat o încercare de atentat asupra sa și a soției sale. Aelenei a declarat în plenul Camerei Deputaților că Simion este vinovat de fapte ilegale și nestatutare, precum luarea unui număr de înregistrări a unor parlamentari AUR din Constanța pentru a fi folosite împotriva sa. Deputatul a cerut protecție pentru el și familia sa, anunțând că își va continua activitatea ca neafiliat.

george simion

Sursă foto: Știri din Cluj

 

Decizia acestuia urmează unei luări de poziție asemănătoare din partea deputatului Nicolae Roman, care se afla pe lista scurtă a lui Dănuț Aelenei pentru conducerea partidului. Dănuț Aelenei a publicat chiar, pe pagina personală de Facebook, o imagine cu un presupus mesaj de la George Simion în care se preciza că deputații Aelenei, Roman și Ciubuc au fost excluși din AUR și că încercările de atentat la integritatea și imaginea partidului vor fi pedepsite. Ciprian Ciubuc a confirmat acest fapt printr-o postare pe Facebook, precizând că în AUR „Opoziția și critica sunt pedepsite cu excluderea din partid.”

Noul mandat al lui George Simion la conducerea AUR nu pare că va aduce lucruri noi. Acesta va continua campania de promovare a partidului pentru alegerile din 2024, prin temele cu care deja ne-a obișnuit. Pe lângă declarațiile conservatoare, împotriva stângii „sexo-marxiste” și a „cancel culture”, a economiei globalizate, acesta adoptă, mai nou, poziții anti-Rusia, declarându-se un promotor al păcii, cum a făcut, recent, într-o apariție TV la postul public polonez.

De altfel, prezența lui Simion în Polonia nu a fost întâmplătoare, acesta crezând într-o alianță strategică între România și Polonia, țară care acum este „pedepsită de Uniunea Europeană”, după spusele sale, fiindcă a dorit ca  justiția poloneză să fie suverană în fața celei europene. De asemenea, acesta a precizat că Polonia poate ajuta România să revină la combustibili fosili (cărbune).

George Simion dorește să se înscrie acum în linia conservatorilor europeni, atacând teme predilecte precum independența energetică față de Rusia, identitatea națională sau suveranitatea statelor, căutând astfel credibilitate și în plan extern.

Dacă v-a plăcut această analiză marca True Story Project, vă recomandăm și altele pe teme asemănătoare: Ucraina – Când ar putea adera la UE? sau Războiul financiar – Rusia vs. restul lumii.

 

Sursă foto: Cotidianul

#Ultimele buletine de știri

#Te-ar mai putea interesa și