Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici!
close_icon
#Analize / Mădălina Voinea

Shopping-ul după vaccin – De ce strategia UE de negociere a dat greș

În negocierile pe timp de criză, ne confruntăm de obicei cu o serie de decizii dificile. Ar trebui să încercăm să negociem singuri sau să facem echipă cu alții care au același scop? UE a decis să încerce o abordare europeană comună pentru negocierea contractelor de vaccinare, în favoarea statelor mici precum România. Această abordare este acum sub lumina reflectoarelor de pe tot continentul. În urma ratei încete de vaccinare și a angajamentelor neîndeplinite de companiile farmaceutice, întrebarea apare: Ce au făcut greșit liderii europeni?

La sfârșitul lui martie, s-a înregistrat o creștere a transmiterii COVID-19 în UE, cu 1,6 milioane de cazuri noi și aproape 24 000 de decese. Rămânem a doua cea mai afectată regiune de SARS-CoV-2 din toate regiunile lumii, numărul total de decese apropiindu-se rapid de 1 milion și numărul total de cazuri urmează să depășească 45 de milioane.

Datele din Israel arată că vaccinul Pfizer-BioNTech are eficiență de peste 90% în prevenirea infecțiilor, bolilor severe și spitalizării după a doua doză.  Pentru Uniunea Europeană aceste vești bune oferă doar un fals sentiment de securitate. Până în prezent, doar 10% din populația totală a regiunii a primit 1 doză de vaccin.

Până la începutul lunii februarie, doar 3% dintre cetățenii UE primiseră cel puțin o doză de vaccin Covid-19, comparativ cu 17% în Marea Britanie și 9% în Statele Unite. Tensiunile politice și sociale s-au acumulat rapid și au ridicat întrebări legitime despre eficiența cu care ne-am negociat prioritatea la primirea vaccinului, dar la fel de important daca putem să revolvăm acest fiasco.

Costul de oportunitate este mai mult decât oricând unul uman. Noile tulpin expun la riscuri crescute viața tuturor categoriilor de vârstă, iar restricțiile economice prelungite creează milioane de șomeri pe bandă rulantă. Cum am ajuns în această situație și ce-i de făcut?

Libertate, egalitate, diversitate – Negocierea comună a contractelor de vaccinare

În mai 2020, Germania, Franța, Italia și Olanda s-au unit pentru a negocia achizițiile de vaccinuri de la  principalii producători. UE s-a opus și a insistat că este necesară o abordare unitară. Atunci când pandemia a devastat Italia cu câteva luni mai devreme, Franța și Germania au restricționat exporturile de echipamente de protecție, comportament contrar spiritului de solidaritate al UE. Se aștepta ca o abordare unită a negocierii și lansării vaccinurilor să diminueze tensiunile și, mai important, să ofere europenilor o protecție mai bună împotriva virusului.

comisia europeana

Sursă foto: Getty Images

 

În iunie, Comisia Europeană, a lansat negocieri pentru a asigura vaccinurile pentru cei 450 de milioane de rezidenți ai celor 27 de națiuni membre ale acesteia. Având în vedere că Statele Unite și Marea Britanie au început negocierile cu vaccinuri cu luni mai devreme, UE era deja cu mult în urmă în cursa pentru blocarea dozelor de vaccin.

Start Negocieri – UE vs restul lumii

Când negociezi un produs disponibil într-o cantitate limitată esențial pentru economia, viața și stabilitatea cetățenilor, prețul ar trebui să fie ultima grijă. Pentru UE a fost însă prima grijă care a marcat un start inferior celorlalte țări.

În intenția de a evita noi valuri cât mai repede, de a salva vieți și locuri de muncă,  Statele Unite, Marea Britanie și Israel nu au petrecut mult timp negociind prețurile și condițiile impuse de producători. Primul ministru israelian, Benjamin Netanyahu, a declarat că țara sa a lansat rapid vaccinurile pentru că „nu ne-am certat despre prețul vaccinurilor”, potrivit Times. Prin comparație, Comisia Europeană a negociat dur prețul și responsabilitatea producătorilor în aprobarea în caz de urgență. Tocmeala a consumat timp critic, în care legile economice simple au dat câștig de cauză cumpărătorului decis, care a cumpărat la cel mai mare preț. UE și-a prelungit timpul de achiziție prin negocierea aspectelor irelevante pentru restul statelor.

Uniunea Europeană a tratat achiziția vaccinurilor cu încredere în piața liberă și producători, menținându-se confortabil în poziția de client. Statele Unite pe de altă parte au plecat de la premisa de partener al companiilor farmaceutice și au investit masiv în proiecte de cercetare și studii clinice. Washingtonul cheltuise deja miliarde pentru studii clinice și producție până când Europa a decis să-și pună la comun resursele și să negocieze contracte cu producătorii. La jumătatea lunii iunie, Comisia Europeană a anunțat o achiziția comună de vaccinuri cu un buget de 3,2 miliarde de dolari. La Washington, Operațiunea Warp Speed, programul de vaccinare al administrației Trump, avea un buget de 10 miliarde de dolari.

Un exemplu elocvent al diferențelor de abordare este finanțarea vaccinului Moderna de către SUA. Deși Moderna a avut cercetarea aproape integral finanțată de către guvern, i s-a permis să își păstreze cel mai ridicat preț per doză și dreptul de proprietate deplină asupra tehnologiei de dezvoltare. Un non-sens economic din punctul de vedere al SUA, dar o decizie strategică excelentă în a motiva Moderna să livreze rapid, bine și mult!

covid sua

Sursă foto: Getty Images

 

Oficialii europeni au ales să pună pariu pe viitor și au focusat resursele financiare pe negocierea unui buget gigant de recuperare pentru următorii 7 ani. O abordare precaută, dar a cărei zgârcenie pe termen scurt a dus la o campanie de vaccinare înceată comparativ cu restul partenerilor dezvoltați.

Important de menționat și că această abordare a fost la momentul adoptării una susținută politic și social în UE. Valul anti-vacciniștilor deja punea presiune și creștea scepticismul asupra aprobării de urgență solicitată de producători, având responsabilitate limitată în fața efectelor adverse. Costul unei dezbateri prea îndelungate a fost ratarea liniei de start în negocierea vaccinului cu producătorii.

Angajamente relative – Sceneta Pfizer & AstraZeneca

În noiembrie, UE a încheiat primul acord pentru achiziționarea a 200 de milioane de doze de vaccin Covid-19 de la Pfizer și firma germană BioNTech, cu opțiunea de a cumpăra încă 100 de milioane de doze. Pe 21 decembrie, UE a aprobat vaccinul și s-a început administrarea. Vaccinul a fost expediat în flacoane cu cinci doze inițiale către statele membre ale UE. Pe 8 ianuarie, UE a decis că, din flacoanele de vaccin Pfizer pot  fi extrase șase doze din fiecare pentru a vaccina mai mulți oameni. O săptămână mai târziu, Pfizer a anunțat că va reduce livrările de vaccinuri către UE până la sfârșitul lunii, spunând că trebuie să se concentreze asupra revizuirii producției la o fabrică din Belgia.

Pfizer a susținut că, noua descoperire de șase doze din fiecare flacon asigură îndeplinirea din punct de vedere tehnic a obligațiilor, chiar și cu reducerea dozelor.  Între timp, UE și-a îndreptat atenția spre AstraZenca și a plătit companiei 300 de milioane de dolari pentru a-și extinde producția și pentru a-și asigura 400 de milioane de doze de vaccin. Surprize surprize însă! Când UE era pe punctul de a aproba vaccinul, AstraZeneca a dezvăluit pe 22 ianuarie că își reduce livrările inițiale către UE de la 80 de milioane la doar 31 de milioane de doze, invocând  de asemenea probleme la o fabrică din Belgia.

Între timp, AstraZeneca și-a îndeplinit pe deplin angajamentele de vaccinare față de Marea Britanie, potrivit Politico. Atunci când oficialii UE au încercat renegocierea cu AstraZeneca pe baza lipsei de îndeplinire a angajamentelor, aceștia au fost întâmpinați cu lipsa de claritate și explicații insuficiente. De atunci, teoria cea mai vehiculată este cea conform căreia AstraZeneca a redirecționat dozele de vaccin destinate UE, fabricate în Belgia, către Marea Britanie. AstraZeneca a negat acuzația.

vaccin uk

Sursă foto: Getty Images

 

Adevărul însă este legat de contractele de negociere, în timp ce Marea Britanie a semnat acordul cu AstraZeneca cu luni mai devreme decât UE, aceștia au impus termene rigide de livrare a unui număr specific de doze. Capitalismul sălbatic a câștigat până la urmă în cursa livrării, UE fiind negociatorul mai slab de această dată.

Eșec ori ba? Perspectiva statelor membre

Dacă negocierile UE au fost un eșec poate depinde de perspectiva pe care o alegi. România este un exemplu elocvent al unei situații incomparabil mai bune decât scenariul în care negociam singuri, noi și companiile farmaceutice.. Țările mai mari și mai bogate precum Germania și Franța  și-au văzut campaniile de vaccinare întârziate de efortul comun mai greoi, în timp ce țările mai mici au obținut condiții de aprovizionare mai bune decât ar fi putut lua singure. Majoritatea țărilor mici și în curs de dezvoltare au fost excluse din negocierile inițiale cu companiile farmaceutice.

Dacă UE nu ar fi luat o decizie în defavoarea statelor puternice, statele mici ar fi fost zdruncinate de o rată extrem de lentă, care ar fi destabilizat oricum credibilitatea alianței. Negocierea precară care a urmat nu este însă scuzată de necesitatea unei abordări comune. În teorie, dacă UE și-ar fi planificat o abordare agresiva similară SUA și ar fi pus pe masă influența și banii a 27 de state, perspectiva analizei de astăzi ar fi fost complet diferită. Astăzi avem însă speranța accelerării ratei de vaccinare datorită adăugării unor noi vaccinuri în schema europeană, dar consecințele eșecului râmân dezastruoase.

Mântuirea economiei prin vaccinare rămâne, deocamdată, încă un vis.  Doar aproximativ 10% dintre europeni au primit o primă doză, comparativ cu 23% în Statele Unite și 39% în Marea Britanie.

În mod categoric, nu există un singur vinovat al acestei situații și este un cumul de decizii bine intenționate administrate precar. Am fost relativ lenți în  a negocia contracte cu producătorii, iar autoritățile de reglementare au fost prudente și deliberative în aprobarea unor vaccinuri. Europa a pariat pe piața liberă, iar democrația din procesul de decizie a unei strategii comune ne-a sabotat campania de vaccinare.

Vă recomandăm să citiți și Dilema Vaccinării În Republica Moldova și AstraZeneca Și Incertitudinile Uniunii Europene

 

Sursă foto: Getty Images

#Ultimele buletine de știri

#Te-ar mai putea interesa și