Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici!
close_icon
#Analize / Thomas Briot

Serbia, Sputnik V și Sinovac: triunghiul amoros

Serbia a vaccinat deja împotriva COVID-19 peste un milion de oameni (din 7 milioane de locuitori), cifră care i-a făcut pe mulți invidioși. Peste toate așteptările, Serbia este în topul țărilor europene la capitolul vaccinare.

Secretul succesului sârbesc? Țara folosește toate vaccinurile care i-au fost la îndemână: Sinopharm chinezesc (au fost achiziționate 1,5 milioane de doze), Sputnik V rus și Pfizer american. Primele doze de AstraZeneca au ajuns în țară la sfârșitul lunii februarie. „Cei care au criticat politica internațională a președintelui sârb Aleksandr Vucic, acuzându-l că «joacă la mai multe capete», au recunoscut că pragmatismul său a adus rezultate”, a apreciat ziarul croat Jutarnji List.

În schimb, vecinii Serbiei – Muntenegru, Albania și Macedonia de Nord – în ciuda faptului că au unele dintre cele mai ridicate rate de deces din cauza Covid, încă nu au început campanii de vaccinare. Așteptând ajutor din partea sistemului Covax al ONU și sprijin de la UE, niciuna dintre aceste țări încă nu a primit un vaccin occidental.

serbia

Sursă foto: AP

 

Potrivit filialei macedonene a Deutsche Welle, Muntenegru, Albania și Macedonia de Nord, membri ai NATO, au boicotat vaccinurile chineze sau rusești la începutul pandemiei. Primul ministru albanez Edi Rama a descris drept provocare propunerea rusă de a livra Sputnik V în țara sa. Cu toate acestea, din lipsa unor vaccinuri occidentale și sub presiunea opiniei publice, aceste țări au cedat avansurilor rusești și chinezești. Muntenegru așteaptă 50.000 de doze de Sputnik V. La rândul său, Skopje a comandat 200.000 de doze de Sinopharm.

Premierul macedonean Zoran Zaev și-a cerut scuze față de Washington, subliniind că problema vaccinului «nu este o chestiune de geopolitică, ci de dreptul suveran al fiecărui stat».

Serbia are un avans considerabil față de vecinii ei, ceea ce îi permite să facă gesturi de „generozitate”. În semn de solidaritate, președintele sârb Aleksandar Vucic a predat la jumătatea lunii februarie 4.680 de doze de vaccin Pfizer omologului său macedonean, Zoran Zaev. De asemenea, 5.000 de profesioniști din domeniul sănătății din Republica Sârbă (Republika srpska, entitate sârbă din Bosnia și Herțegovina) vor fi vaccinați în Serbia.

Un milion de doze Sputnik V pentru Croația

După vizita recentă a unei delegații ruse, Serbia este pe cale să primească autorizația pentru condiționarea și distribuirea vaccinului Sputnik V în termen de două sau trei luni. Conform ultimelor anunțuri a ministrului sârb pentru Inovație, țara ar putea să producă local vaccinul rus până în 20 mai. De asemenea, există planuri pentru a produce vaccinul chinez Sinopharm până în octombrie. Așadar, Serbia are ambiția să devină exportatorul principal de vaccinuri din Balcanii occidentali.

În Bosnia-Herțegovina, unde nu a fost distribuit niciun vaccin, sistemul „ne descurcăm noi cumva” a fost activat. Unele regiuni croate din Bosnia și Herțegovina au comandat doze de Sputnik V. “Listele de așteptare se înmulțesc în farmacii, mulți croați din Croația [țară membră a UE] s-au înregistrat pentru a fi vaccinați în Herțegovina!” a anunțat Slobodna Dalmacija. „Cumpărături în Herțegovina pentru a face rost de Sputnik V”, a ironizat ziarul din Split.

Potrivit ultimilor știri, croații vor putea fi vaccinați cu Sputnik V. “Guvernul din Zagreb face o comandă pentru cel puțin 1 milion de doze de vaccin rusesc, chiar înainte de a primi autorizație de la Agenția Medicală Europeană”, relatează Jutarnji List. Scopul este vaccinarea a cel puțin 70% din populație înainte de vară pentru a salva următorul sezon turistic.

Aleksandr Vucic și «alegerile vaccinale»

Sârbii au în acest moment 4 vaccinuri disponibile: Pfizer, AstraZeneca, Sputnik V și Sinopharm.

Guvernul sârb a permis cetățenilor săi să aleagă vaccinul pe care îl vor primi. Asistăm astfel la o adevărată competiție politică între vaccinuri: sârbii își aleg vaccinul nu în funcție de eficacitatea și siguranța lui, ci în funcție de orientarea lor politică. Cei care sunt în favoarea adeziunii la UE se vaccinează cu Pfizer sau AstraZeneca, în timp ce susținătorii Rusiei aleg Sputnik V. La fel, cei care susțin investițiile chineze în Serbia aleg Sinopharm.

Vucic

Sursă foto: Serbian President’s Office

 

Președintele Vucic a contribuit și el la politizarea vaccinurilor: «Unele vaccinuri venind din Est au fost și mai sigure decât cele din Vest», a declarat el jurnaliștilor de la Euronews. De asemenea, Vucici a declarat la televiziunea de stat sârbă că văzuse raporturi guvernamentale occidentale care atestau superioritatea vaccinurilor chinezești.

Criticii președintelui sârb îl acuză de a pune prestigiul său politic mai presus de sănătatea publică, și de a derula covorul roșu pentru China care își avansează pionii în regiune. Serbia este o parte esențială a intereselor geopolitice chineze din regiune în cadrul inițiativei «Belt and Road». China a investit miliarde de dolari în sectorul minier și al energiei din Serbia, crescând astfel prestigiul său în ochii sârbilor.

Eșecul Europei, succesul Rusiei și a Chinei

Pentru guvernul sârb, răspândirea unei narative pro-China sau pro-Rusia este mai utilă din punct de vedere politic. Acest lucru este un produs al impasului extinderii UE în Balcani.

În acest moment, narativa pro-chineză a înlocuit narativa pro-Rusia care până acum câțiva ani era dominantă. Acest lucru se explică prin faptul că Rusia și Serbia au un parteneriat oportunistic: în ciuda unei fațade bazată pe o retorică fraternală și călduroasă, nu există o încredere reciprocă între cele două țări.

Conducerea sârbă a constatat de asemenea că ar putea beneficia mult mai mult de o putere în creștere, cum ar fi China, decât de o mare putere limitată, precum Rusia. De asemenea, Belgradul a înțeles că Occidentul ia amenințarea Chinei mult mai în serios decât cea a Rusiei, ceea ce motivează conducerea sârbă să intensifice cooperarea cu Beijingul pentru a o folosi drept pârghie de influență în raportul cu Occidentul.

Rusia

Sursă foto: Cartoon Movement

 

Narativa pro-China a fost prezentă de la începutul pandemiei COVID-19, când s-a observat că mass-media pro-guvernamentală a raportat cu mare entuziasm ajutorul Chinei cu titluri precum „Serbia, nu plânge, China este cu tine” sau „Legătura incasabilă dintre Belgrad și Beijing”.

Pe de o altă parte, mass-media de stat a comunicat negativ despre UE, afirmând că „Bruxelles-ul a abandonat Balcanii de Vest”.

Pe scurt, putem constata că succesul campaniei de vaccinare în Serbia este produsul strategiei de «diplomație vaccinală» a Rusiei și a Chinei. Acest succes reprezintă o victorie geopolitică pentru aceste două țări, și un eșec al Uniunii Europene. Fiind principalul donator de vaccinuri din Balcanii occidentali, Serbia își poate crește prestigiul politic în regiune și să recapete influența pe care o pierdut-o după războaiele din Iugoslavia.

În același timp, success-story-ul sârbesc arată că Rusia este înlocuită progresiv de China ca alternativa principală la UE în Balcanii Occidentali.

 

Mai multe despre Balcanii occidentali și vaccinare mai puteți citi pe TSP:

 

Sursă foto: Reuters

#Ultimele buletine de știri

#Te-ar mai putea interesa și