Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici!
close_icon
#Analize / Mălina Mîndruțescu

Semaforul Germaniei – coaliția viitorului

Vinerea trecută, în data de 15 octombrie, liderii celor trei partide, care s-ar putea regăsi în următoarea coaliție a Germaniei – Social Democrații (SDP) sub conducerea lui Olaf Scholz, partidul verde sub conducerea lui Robert Habeck și Annalena Baerbock și partidul favorabil businessurilor, Free Democrats (FDP) sub conducerea lui Christian Lindner – au ajuns la decizia să înceapă în mod oficial discuțiile de negociere pentru formarea unui guvern de coaliție.

Dacă discuțiile se vor materializa și guvernul va putea fi format, la cârma acestei conduceri va fi Olaf Scholz, care va fi desemnat următorul Cancelar al Germaniei, detronând dominarea politică a partidului Creștin Democrat al Angelei Merkel.

În urma alegerilor federale care au avut loc la sfârșitul lunii septembrie și care a reprezentat una dintre cele mai neașteptate curse politice din istoria recentă a Germaniei, partidul social democrat al lui Olaf Scholz a ieșit învingător, captând cel mai mare procentaj al electoratului. În timp ce în primăvara partidul acestuia era preconizat că nu va lua mai mult de 15%, Olaf Scholz a reușit să câștige peste 25% din votul electoratului german.

Acum, politicianul de 63 de ani se vede nevoit să formeze un guvern de coaliție, îndeajuns de puternică pentru a câștiga peste 50% din voturi în parlamentul german, Bundestag – plafonul necesar pentru a putea forma un guvern de coaliție.

În condițiile actuale, cea mai fezabilă coaliție este cea a semaforului (numite după culorile partidelor) – și anume SDP, partidul verde și FDP.

SDP și partidul verde au mai fost parteneri de guvernare într-un guvern de coaliție între 1998 și 2005, pe vremea Cancelarului german, Gerhard Schroeder. Cele două partide sunt în acord cu multe probleme politice, în special cu cea care definește principala misiune a partidului verde – încălzirea globală și problemele climatice.

De asemenea, componenta socială a agendei politice este și ea într-un tandem – amândouă fiind partide mai de stânga, ambele partide sunt de acord cu faptul că guvernul trebuie să contribuie mai mult în domeniul social, în mare parte prin creșterea de taxe și impozite pentru grupurile mai privilegiate.

Însă, cele două partide nu par să se alinieze din punct de vedere al viziunii lor asupra politicii externe. Partidul verde are o abordare mult mai agresivă asupra Rusiei, refuzând nevoia politică de a acomoda expansionismul și iliberalismul Federației Ruse sub conducerea președintelui Vladimir Putin.

stanga germania

Sursă foto: New York Times

 

În timp ce social democrații și partidul verde sunt mult mai apropiați ca viziune și misiune politică, al treilea membru al acești potențiale coaliții de guvernare nu se regăsește în acestă agendă politică de stânga.

Partidul Free Democrats (FDP) est un partid care este în favoarea mediului de afaceri și care susține un sistem economic mult mai conservator, păstrarea unui status quo și de nicicum implementarea politicilor economice radicale propagate de celelalte două partide.

Deși liderul FDP, Christian Lindner, a anunțat că legalizarea canabisului ar putea fi singura politică unde partidul său ar putea fi de acord cu celelalte două partide FDP nu este pregătit să dea cu piciorul la această șansă de a face parte dintr-o posibilă coaliție de guvernare, în special în contextul în care dacă aceștia negociază și ar putea să capete numirea Ministerului de Finanțe.

În cadrul documentului de 12 pagini, care a început în mod oficial demersul de explorare a unei potențiale coaliții procesul va fi unul lung. Discuțiile de negociere pentru formarea unui guvern, în urma unor alegeri federale în Germania de regulă pot dura săptămâni, dacă nu chiar luni de zile.

În cadrul conferinței de presă de oficializare a discuțiilor, cel mai sceptic dintre parteneri, Christian Lindner, a declarat că, deși aceste partide care sunt atât de diferite pot agrea asupra unui set comun de provocări și soluții pentru țară, această ar putea reprezenta o reală oportunitate de a uni țară.

Acesta a continuat, spunând că de mult nu a mai avut Germania ocazia să i se ofere o asemenea oportunitate de modernizare a societății, a economiei moderne, dar și a statului. Stilul negocierilor actuale reprezintă o schimbare de macaz în ceea ce privește cultura politică a Germaniei.

Un lucru cu care toate cele trei partide au fost de acord a fost un angajament pe care toți și l-au asumat cu privire la a duce că Germania să nu mai depindă de cărbuni până în 2030.

Christian Lindner

Sursă foto: Reuters

 

Olaf Scholz a declarat că partidul său ar mai dispus să încerce negocierea și formarea unei posibile coaliții de guvernare formată din FDP și partidul verde, decât să revină la o încercare de a reface o alianță cu partidul creștin democrat. Dacă aceste negocieri vor avea un deznodământ de succes, Scholz, care actualmente este vice-cancelar al Germaniei și ministru de finanțe în cabinetul lui Merkel va deveni cancelar al Germaniei.

Declarația de vinerea trecută vine la numai o săptămână după ce FDP și partidul verde – cei mai râvniți parteneri de coaliție – ar fi avut niște discuții preliminare și cu partidul creștin democrat pentru o posibilă coaliție, însă cei doi au optat pentru SDP în final.

La alegerile din 26 septembrie, SDP a luat 25.7% din vot, în timp ce CDU (Christian Democratic Union), partidul Angelei Merkel, în frunte cu necarismaticul său lider, Armin Laschet, a scăzut semnificativ, captând doar 24.1% din votul electoratului. Cele două partide care au făcut marea vâlvă, crescându-și expunerea, dar și susținerea politică sunt FDP (11.5%) și partidul verde (14.8%).

coalitie semafor germania

Sursă foto: Reuters

 

Un sondaj de opinie al ZDF Politbarometer anunță că publicul german este în mare parte de acord cu o coaliție „semafor”. Trei sferturi dintre participanții la sondaj au declarat că Olaf Scholz ca și Cancelar al Germaniei ar presupune un lucru bun pentru țară.

De asemenea, propunerea actuală de coaliție între cele trei partide este de departe cea mai populară dintre posibilele formațiuni politice care să intre într-o coaliție de guvernare – 62% dintre participanții la sondaj spun că sunt în favoare, raportat la doar 19% care sunt împotrivă.

Însă, multe voci spun că partidele de stânga au pierdut în aceste discuții de negociere, FDP ieșind drept marele câștigător – multe din politicile de stânga ar fi fost scoase din ecuație pentru a satisface importantul partener de coaliție.

Un lucru este clar. Următoarele luni de negociere vor contura nu numai viitorul politic al Germaniei  și reziliența personală a liderilor partidelor, dar și coeziunea fiecărui partid în parte. Acestea se vor afla în fața unor provocări și presiuni politice pentru a ceda din cerințe. Rămâne de văzut cine va ieși la suprafață.

Pentru alte analize True Story Project despre Germania, puteți accesa: „Germania: un nou început” și „O Germanie fără Angela Merkel”.

 

Sursă foto: Getty Images

#Ultimele buletine de știri

#Te-ar mai putea interesa și