Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici!
close_icon
#Analize / Mihai Man

Securitate cibernetică în Uniunea Europeană

București a fost ales de către reprezentanții membrilor Uniunii Europene ca orașul gazdă al noului centru european de securitate cibernetică. Acest lucru este atât o recunoaștere a industriei înfloritoare din acest domeniu, cât și o oportunitate pentru România în parcursul său european.

Prima instituție europeană găzduită de România este centrul european de competențe industriale, tehnologice și de cercetare în domeniul securității cibernetice (ECCC).  Scopul centrului este de a ajuta întreaga Uniune Europeană să își dezvolte capacitățile industriale și tehnologice în domeniul securității cibernetice. Este un pas important în planul de digitalizare a pieței unice europene și dorința creșterii competitivității Europei la nivel global. În practică, instituția va gestiona fondurile europene dedicate securității cibernetice și va fi un forum de colaborare în acest domeniu pentru statele membre.

Planul de digitalizare al Europei

Manufacturarea rămâne în continuare unul din pilonii de bază a economiei europene. Industria este formată din peste două milioane de întreprinderi, 33 de milioane de slujbe și este responsabilă pentru 60% din creșterea productivității. Deși industria europeană este puternică în sectorul digital, predominant software auto, telecom și piața energiei, aceasta a rămas în urmă în sectoarele “high tech” (de ultimă oră).

Suntem la startul unei noi revoluții industriale, una dictată de o economie alimentată de disponibilitatea internetului mobil, noi metode de automatizare și inteligență artificială. Integrarea tehnologiei în fiecare fațetă a vieții noastre prin dispozitivele de tip “Internet of Things” vine și cu o vulnerabilitate crescută în fața atacurilor cibernetice. Tehnologiile de cloud computing, big data și tehnicile de analizare a datelor deschid noi oportunități de dezvoltare pentru economia europeană.

securitate

Sursa foto: Comisia Europeană

 

Noul plan european de securitate cibernetică

Pe baza acestor schimbări majore în viața de zi cu zi a business-urilor și a cetățenilor, Uniunea Europeană a dezvoltat și un nou plan de securitate cibernetică. Reziliența colectivă în fața amenințărilor cibernetice este esențială într-o lume din ce în ce mai conectată. Discutam săptămâna trecută despre dificultățile logistice și vulnerabilitatea linei de distribuție a vaccinului anti-COVID19 în Marea Britanie; acestea sunt riscuri la care o dată cu aprobarea vaccinului și UE va trebui să le înfrunte.

Atacurile asupra infrastructurii medicale sunt răspândite în întreaga lume, o problemă pe care strategia propusă o abordează. Toți cetățenii europeni trebuie să poată beneficia de servicii și instrumente digitale fiabile și de încredere. Comisia Uniunii pentru afaceri externe și securitate propune o reformă a legilor de securitate a rețelelor și a sistemelor informatice tocmai pentru a crește reziliența atât a infrastructurii critice publice, cât și private: spitale, manufacturare de echipament medical, rețeaua de energie și centre de date.

Conflictul digital este inevitabil în epoca globalizării. Altă propunere a comisiei include lansarea unei rețele de centre operaționale de securitate care folosesc inteligență artificială pentru identificarea rapidă a atacurilor cibernetice pentru a permite măsuri proactive.

Margrethe Vestager, vicepreședintele executiv a inițiativei “Europe Fit for the Digital Age” (Europa pregătită pentru epoca digitală) a declarat că Europa este dedicată transformării digitale a societății și economiei, iar pentru asta este necesar un suport financiar fără precedent. Transformarea digitală accelerează, dar succesul ei este dependent de certitudinea oamenilor și a business-urilor că serviciile și produsele pe care se bazează sunt sigure și securizate.

Importanța încrederii cetățenilor și a întreprinderilor nu poate fi subestimată, în special acum cu accelerarea adopției serviciilor online datorate măsurilor impuse de majoritatea statelor membre în lupta cu Covid-19.

Centrul de competențe în securitate cibernetică din București, împreună cu rețeaua de centre de coordonare națională devin astfel esențiale pentru planul propus de comisie. Centrul și echivalentele naționale vor pune la comun resursele furnizate de programe ca și “Digital Europe Programme”, “Horizon Europe” alături de contribuțiile statelor membre pentru a consolida capacitățile tehnologice europene.

Administrațiile publice

Sursa foto: Associated Press

 

Aceste anunțuri vin într-un moment dificil pentru Statele Unite ale Americii, care a suferit unul din cele mai mari atacuri cibernetice asupra sistemelor administrației publice. Administrația Trump a admis că un grup de hackeri susținuți de un guvern străin au infiltrat multiple rețele cheie ale unor departamente guvernamentale ca și Ministerul Comerțului și al Trezoreriei.

Investigațiile unor firme de securitate susțin că atacul a fost unul de măiestrie operațională de top. Un oficial al guvernului a declarat ulterior pentru The New York Times că dimensiunea atacului nu este clară încă și unii oficiali corporativi susțin că atacurile au început în primăvară și nu au fost detectate în lunile dinaintea alegerilor. Zi de zi, dimensiunea atacului este dezvăluită, cu peste 18,000 de utilizatori guvernamentali și privați folosind software-ul infectat.

Statele Unite ale Americii au unul din cele mai avansate sisteme cibernetice de protecție și totuși au ajuns victimele unor atacuri de dimensiuni mari. Pentru Uniunea Europeană, aceste atacuri din ultimii ani ar fi putut fi catalizatorul acestei noi inițiative. Suveranitatea tehnologică este unul din marele obiective a Uniunii, iar București și implicit România au devenit un pion esențial în garantarea ei.

Sursa foto: Comisia Europeană

 

 

 

 

#Ultimele buletine de știri

#Te-ar mai putea interesa și