Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici!
close_icon
#Buletin de știri / True Story Project

NewsDigest: Secretarul General al NATO – Aliații cer Rusiei să revină la respectarea obligațiilor sale din cadrul Tratatului “Cer Deschis”

Cele 30 de state membre ale NATO și-au afirmat vineri angajamentul pentru păstrarea unui control internațional eficient al armelor, pentru dezarmare și pentru neproliferare și au cerut Rusiei să revină la respectarea obligațiilor sale internaționale, a declarat Secretarul General al Alianței, Jens Stoltenberg, în urma reuniuni de urgență a ambasadorilor aliați în contextul în care SUA și-au anunțat joi retragerea din tratatul internaţional Cer Deschis (Open Skies), care permite verificarea mişcărilor militare şi a măsurilor de limitare a armelor în ţările semnatare.“Implementarea selectivă de către Rusia a obligațiilor sale în temeiul Tratatului Cer Deschis a subminat contribuția acestui important tratat la securitatea și stabilitatea în regiunea euro-atlantică“, a subliniat înaltul oficial aliat. (NATO)

Diviziunea Uniunii Europene scoasă la lumină prin propunerea “Frugal Four”. Grupul, format din Austria, Țările de Jos, Danemarca și Suedia – așa-numitul grup al ”frugalilor ” – vrea ca ajutorul de urgență pentru țările afectate în cel mai înalt grad să fie doar sub formă de împrumuturi, nu și de subvenții. Banii vor fi „direcționați către activități care contribuie cel mai mult la recuperare, precum ”cercetarea și inovarea, investiții în sectorul sănătății și asigurarea unei tranziții verzi”. Sprijinul pentru redresarea economică ar trebui să fie însoțit de „un angajament puternic față de reforme și disciplină fiscală” – o obligație-cheie pentru statele beneficiare. Propunerea respinge perspectiva oricărei „creșteri semnificative” a bugetului UE, așa cum prevede planul Macron-Merkel. Un subiect care a generat, de altfel, și blocajul în jurul Bugetului 2021-2027, apărut încă înainte de criza coronavirusului. (Financial Times)

Specialişti ai Ministerului Apărării Naționale vor efectua o misiune de 14 zile în statul Alabama, în spiritul solidarităţii şi cooperării între Statele Unite ale Americii şi România. Misiunea echipei de specialitate a Ministerului Apărării Naționale (MApN) are, pe de-o parte, obiectivul de a fi alături de medicii din Statele Unite ale Americii, dar, de asemenea, şi de a vedea foarte clar cum acţionează echipele medicale din Statele Unite în lupta împotriva COVID. (Agerpres)

Premierul Boris Johnson intenționează să reducă implicarea gigantului chinez Huawei în construirea rețelei britanice 5G. Potrivit presei străine, Boris Johnson  a instruit oficialii să elaboreze planuri care ar reduce implicarea Huawei la zero în construirea rețelei de telefonie 5G, până în 2023. (Calea Europeană)

Procesul Netanyahu: Premierul israelian se află în fața instanței din Ierusalim. Procesul premierului israelian Benjamin Netanyahu, aflat sub acuzații de corupție, s-a deschis la Ierusalim, după ce a început un nou mandat în funcția de premier. Domnul Netanyahu, în vârstă de 70 de ani, este primul lider permanent care se confruntă cu un proces în istoria țării. El neagă acuzațiile de luare de mită, fraudă și încălcarea încrederii. Ajuns la curtea judecătorească pentru o scurtă audiere, el a spus că aceste cazuri au drept scop „răsturnarea lui în orice fel posibil”. (BBC)

Australia va transmite emisiuni TV locale către șapte națiuni insulare din Pacific. O nouă inițiativă va livra o serie de conținut de televiziune australian națiunilor insulei Pacificului pentru a contracara creșterea influenței mass-media chineze în regiune. De zeci de ani, multe țări din Pacific au avut acces la programele australiene și la meciurile sportive televizate și această inițiativă va extinde aceste opțiuni.” A spus ministrul Payne. Decizia reprezintă o schimbare de inimă pentru coaliția națională-liberală în ceea ce privește utilizarea mass-media și “soft diplomacy” pentru a-și extinde influența internațională. Anunțul a venit pe măsură ce relațiile diplomatice cu China s-au deteriorat, in urma unor cereri de investigare asupra originilor pandemiei coronavirusului. (Financial Times)

Discuția din UE în acest moment este concentrată puternic pe macroeconomie. Cum vom ști dacă Europa reușește sau nu? Testul final va fi capacitatea UE de a dezvolta o poziție comună asupra Chinei. Cele două sunt legate. China și-a dovedit o abilitate remarcabilă în a juca țările Uniunii Europene, unii împotriva altora – un exemplu în acest sens fiind dezvoltarea rețelelor mobile de 5G. Dar acesta este doar începutul. China este pe cale să apară ca fiind cea mai influentă putere externă pentru UE. Inițiativa „Belt and Road” a Chinei, un proiect de investiții în infrastructură pe termen lung, care se întinde pe continentul eurasiatic, se află în centrul strategiei industriale globale a Chinei. Guvernele UE înțeleg bine acest lucru. Propunerea franco-germană pentru fondul de recuperare a coronavirusului de 500 de miliarde de euro include o cerere specifică pentru o politică industrială de protecție a Europei împotriva investițiilor țărilor terțe în sectoarele strategice. Cu toate acestea, o astfel de strategie ar pune probleme Italiei, probabil beneficiarul principal al investițiilor chineze viitoare în Europa. Italia a devenit semnatar oficial al inițiativei “Belt and Road” în martie 2019, singura mare țară din UE care a făcut acest lucru. Riscul pentru UE nu este dezintegrarea totală, ci pierderea progresivă a coeziunii. Daunele aduse blocului prin Brexit nu vor fi însemnat nimic comparativ cu daunele pe care Italia și alte țări le-ar putea dezlănțui prin deschiderea către China. (Financial Times)

Sursă foto: NATO

#Ultimele buletine de știri

#Te-ar mai putea interesa și