Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici!
close_icon
#Buletin de știri / True Story Project

NewsDigest: NATO – România are argumente pentru a solicita o creștere a prezenței militare americane pe teritoriul său.

NATO pune bazele unui pachet de măsuri politice și militare pentru a răspunde la întărirea substanțială a capacităților militare ale Rusiei, care folosește peninsula Crimeea ca “punte de proiecție”, a declarat luni secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, acesta subliniind că Alianța Nord-Atlantică nu intenționează să răspundă simetric cu ceea ce face Federația Rusă în vecinătatea spațiului de securitate euro-atlantic. În cadrul declarațiilor sale introductive, oficialul aliat a precizat că pandemia cu noul coronavirus “nu a eliminat, ci a amplificat riscurile de securitate deja existente”, iar ideea de “a lăsa garda jos într-un astfel de moment, în care elemente de natură diferită se suprapun temporal, economic și geopolitic ar fi o gravă eroare”. De altfel, Mircea Geoană a vorbit despre provocările pe care le reprezintă Rusia şi China pentru Alianţa Nord-Atlantică, arătând că NATO acționează defensiv și preventiv în raport cu provocările globale. (Calea Europeană)

În timpul videosummitului de luni dintre președintele Xi Jinping și premierul Li Keqiang, președintele Comisiei Ursula von der Leyen și președintele Consiliului, Charles Michel, au existat discutii cu privire la divergenţele lor în legătură cu legea Hong Kong, relaţiile comerciale, precum și la problema atacurilor cibernetice. Discuţiile cu premierul chinez, apoi cu preşedintele Xi au durat şase ore. Summitul s-a încheiat fără o declaraţie comună. Chinezii “nu au propus să se facă o conferinţă de presă comună”, a precizat un responsabil european. UE şi China negociază de un an semnarea unui acord cu privire la protecţia investiţiilor lor care să acorde întreprinderilor europene acces pe piaţa chineză şi în acelaşi timp să protejeze întreprinderile UE în faţa marilor grupuri chineze subvenţionate. (Politico)

Cu o proclamație prezidențială emisă luni, președintele Donald Trump extinde restricțiile de imigrare pentru a limita intrarea de noi lucrători străini. Administrația Trump susține că restricțiile de imigrare sunt necesare pentru a proteja locurile de muncă americane într-o perioadă de șomaj istoric, rezultatul blocării țării în această primăvară pentru a preveni răspândirea Covid-19, boala cauzată de noul coronavirus. (Financial Times)

Un grup de migranţi care căutau azil au fost torturaţi de poliţia croată la graniţa cu Bosnia-Herţegovina luna trecută, a acuzat joi organizaţia neguvernamentală pentru drepturile omului Amnesty International, în urma unei anchete proprii. Zece bărbaţi au suferit răni grave, inclusiv fracturi şi răni la cap. Una din victime are nevoie acum de un cărucior cu rotile, afirmă Amnesty. Lipsa unui răspuns al UE ridică semne de întrebare. Tăcerea instituțiilor UE permite şi chiar îi încurajează pe autorii acestui abuz să continue fără consecinţe. În ciuda blocajelor din Europa din cauza pandemiei Covid-19, miscarile din Croația în Bosnia și Herțegovina au continuat la începutul anului 2020, ONG-urile monitorizând peste 1.600 de incidente înregistrate. (EU Observer)

Preşedintele sârb Aleksandr Vucic a început luni o serie de discuţii menite să relanseze dialogul cu Kosovo. Diferendul care opune Belgradul şi fosta sa provincie sudică este unul dintre cele mai spinoase conflicte teritoriale europene. Serbia refuză să recunoască independenţa proclamată în 2008 de Kosovo după războiul sângeros de la sfârşitul anilor 1990. Legislativele din Serbia au întărit dominaţia Partidului Progresist Sârb (SNS) aflat la putere, iar preşedintele Aleksandr Vucic are acum cale liberă pentru a aborda această chestiune extrem de sensibilă. (Agerpres)

Temperatura în orașul Verkhoyansk din Siberia, situat deasupra Cercului Polar, a ajuns sâmbătă la 38 de grade Celsius. Dacă măsurătoarea va fi confirmată oficial, va fi depășit vechiul record de 37,3 grade, care datează din 1988. Vremea caldă de vară nu este neobișnuită în Cercul Polar, dar în ultimele luni s-au înregistrat temperaturi anormal de ridicate, si se crede că se încălzește de două ori mai repede decât media globală. (BBC)

Sursă foto: TVR

#Ultimele buletine de știri

#Te-ar mai putea interesa și