Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici!
close_icon
#Fake News Politicus / Mălina Mîndruțescu

Scrisoarea falsificată a lui Nancy Pelosi

CONTEXT

Nancy Pelosi, liderul Democraților din Camera Reprezentanților și cea mai puternică femeie din cadrul Partidului Democrat la momentul actual este deseori percepută ca fiind unul din principalii inamici ai lui Donald Trump.

Ce este în scrisoare?

O scrisoare care datează din august 2020 arată o corespondență între Pelosi și Ted Wheeler, primarul orașului Portland, Oregon în contextul protestelor și acțiunilor violente din vara lui 2020, când autoritățile federale au intrat în conflict cu cetățeni care protestau rasismul sistemic. Scrisoarea atestă că Wheeler ar fi primit ordine de a se conforma cu linia Partidului, de a-l blama pe Trump sub orice condiții, – o afirmație care va fi susținută de presa subiectivă de stânga și de a merge în fața trusturilor de știri și de a-l condamna pe președinte de respectivele violențe.

Scrisoarea falsă, sursa poate fi verificată pe Facebooksau aici. Scrisoarea a circulat și pe grupul de extremă dreapta de pe Reddit – Parler.

Sursă: Facebook

 

Scrisoarea a stârnit frustrare și furie din partea susținătorilor lui Trump, în special după violențele de la Capitoliu din luna ianuarie. Scrisoarea atestă că Partidul Democrat a mers până în pânzele albe pentru a-l condamna pe Trump că ar fi incitat la violență.

DE CE E FALS?

Brendan Keefe, un jurnalist de investigații din Atlanta a găsit scrisoarea originală, care a fost folosită că „blueprint” pentru a o falsifica. Scrisoarea originală a fost găsită de Keefe pe eBay, unde aceasta fusese pusă la vânzare.

Analiza digitală a scrisorii făcute de Hany Farid pentru factcheck.org:

Sursă: Factcheck

 

Debunking-ul scrisorii mai amănunțit se poate citi aici.

De asemenea, Hany Farid, un profesor de criminalistică digitală a analizat scrisoarea, observând că logo-ul și semnătura au o culoare de fundal diferită de restul scrisorii. În timp ce formatul textului a rămas același, fiind scris peste acesta, logo-ul biroului lui Pelosi și semnătura acesteia cel mai probabil au fost copiate dintr-un alt document cu culoare de fundal diferită și adăugate în scrisoarea falsă.

#Te-ar mai putea interesa și