Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici!
close_icon
#Analize / Mălina Mîndruțescu

Rusia vs. Ucraina: tensiunile unei regiuni

După ce tensiunile de la granița dintre Ucraina și Rusia au escaladat în primăvară, când trupele rusești s-au mobilizat pentru un potențial atac, acest tip de mișcări de la graniță au reînceput săptămâna trecută.

În luna aprilie a acestui an, pentru a detensiona situația, președintele Putin a decis, spre ușurarea guvernului de la Kiev și a forțelor vestice, să își retragă, pe hârtie, cel puțin, trupele care patrulau granița de est a Ucrainei.

Însă, este posibil ca președintele Rusiei să aibă un plan complex care s-ar putea ascunde în spatele acestor acțiuni, conform mai multor experți.

Peste weekend, Generalul Kyrylo Budanov, care conduce divizia de „defense intelligence” a Ucrainei, a declarat în cadrul unui interviu pentru Military Times, că peste 92,000 de trupe rusești se află deja la granița cu Ucraina, acestea pregătindu-se pentru o intervenție militară la finalul lunii ianuarie sau începutul lunii februarie.

Acesta a mai declarat că o asemenea ofensivă ar include un arsenal militar, dar și o strategie de atac impresionantă – atacuri aeriene, tunuri, atacuri amfibii prin Odesa și Mariupul, cât și intervenții militare prin Belarus.

Așadar, retragerea din aprilie a forțelor rusești din regiune pare să fi fost una superficială – o mare parte din trupele militare au rămas în zonă cu tot cu echipamentul militar, artileria și armamentul. Aceste resurse militare sunt, de asemenea, suplimentate de mai bine de 100,000 de trupe în regiunea de nord, în Donbass, care este controlată de separatiști pro-ruși încă de la anexarea Crimeii, din 2014.

În urma acestor agresivități, lideri din Vest au ripostat – Secretarul General NATO, Jens Stoltenberg, a avertizat Moscova să nu mai provoace și să acționeze într-un mod agresiv față de un vecin și aliat al Uniunii Europene și al Alianței, în timp ce Secretarul de Stat american, Antony Blinken, a declarat că orice tip de agresivitate a Rusiei împotriva Ucrainei ar fi „o greșeală” în acest moment.

Însă, un alt eveniment a pus paie pe foc pe o situație oricum tensionată – săptămâna trecută, instituția germană responsabilă de reglementarea energiei a suspendat aprobarea controversatului proiect, Nord Stream 2. Aprobarea acestui pact ar fi avut implicații de natură financiară, dar ar fi pus în pericol si securitatea guvernului de la Kiev.

Desfășurările militare ale Rusiei sunt constante, iar informația care este la îndemână cuprinde doar o parte infimă din ce se află cu adevărat în spatele acestui efort strategic. În timp ce unele mișcări vizează exclusiv Ucraina, altele țin și de o viziune de ansamblu mai consistentă, care ar putea amenința UE și NATO.

transeu donbass

Sursă foto: Getty Images

 

Date fiind desfășurările constante ale forțelor militare rusești, care sunt într-o mișcare continuă încă de la exercițiul Zapad 21 din septembrie, scopul și natura acestor manevre sunt în continuare neclare. Conform unui expert pe securitate din cadrul European Council on Foreign Relations (ECFR), mișcările militare nu numai că sunt constante, dar acestea se concentrează pe acoperirea întregii regiuni de vest a Rusiei, în special granița cu Belarus și Ucraina.

Expertul argumentează că, în cazul în care un război împotriva forțelor NATO ar începe, Rusia ar avea trupele în poziție, acoperind toate punctele cheie din punct de vedere strategic, putând astfel să contracareze o asemenea ofensivă.

O alternativă care a fost luată în calcul de către Rusia este că, în cazul în care o ofensivă ar începe dinspre regiunea Mării Negre, și nu dinspre vestul Rusiei, trupele rusești sunt pregătite de a izola Ucraina prin Belarus pentru ca guvernul de la Kiev să nu mai poată opune rezistență.

Conform imaginilor satelit care au surprins această desfășurare de forțe, există o deviere clară a forțelor din cadrul diviziei întâi de tancuri, care de regulă are ca traseu de antrenament standard regiunea învecinată a Moscovei.

imagine satelit tancuri

Sursă foto: Maxar Technologies

 

Este neclar motivul sau motivele din spatele acestor reînnoite acțiuni agresive ale președintelui Putin. Însă, acestea sunt clar menite de a intimida și de a transmite un mesaj vecinilor săi, dar și aliaților și conducerii vestice.

Luna trecută, Secretarul Apărării al Statelor Unite, Lloyd Austin, a vizitat flancul estic și mai multe țări din regiune, aruncând niște propuneri pe masă, care ar putea fi periculoase pentru Rusia – o posibilă intrare în NATO a Georgiei și a Ucrainei.

Ca o replică la aceste evoluții strategic-geopolitice, președintele Putin a declarat în cadrul unui eveniment la Sochi că o aderare NATO a Ucrainei nu se va întâmpla niciodată, dar că se observă o expansiune militară pe teritoriul ucrainean, lucru care ar putea evolua într-o problemă pentru Rusia.

Oficiali ai Pentagonului au declarat că sunt la curent cu mișcările neobișnuite vis a vis de activitatea militară rusească în apropiere de Ucraina, dar scopul acestora le este încă neclar. Poziția Statelor Unite este că susține suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei – poziție coroborată atât de vizita și declarațiile lui Lloyd Austin, cât și de către vizita dintre președintele american Joe Biden și edilul ucrainean, Volodymyr Zelensky – o întâlnire de mult anticipată și așteptată de către ucraineni.

zelensky

Sursă foto: Getty Images

 

Intenția din spatele acestor desfășurări de forțe armate din partea Rusiei ar putea fi justificate și de faptul că există o intensificare a relațiilor între conducerea de la Kremlin și cea NATO. Cu câteva săptămâni înainte de conferința anuală NATO, care reunește toți miniștrii de apărare ai alianței, aceasta a expulzat opt diplomați ruși pe motiv de spionaj. Moscova a revenit cu o replică la aceste acțiuni, închizând întreaga misiune NATO din țară.

România, de asemenea, este direct afectată de aceste desfășurări și tensiuni care escaladează în imediata apropiere a țării noastre. În cadrul vizitei lui Lloyd Austin la București, România a dublat mesajul Ucrainei de a întări susținerea vestică în regiune.

În timp ce vizita lui Austin era menită să reprezinte o garanție pentru jucătorii din regiune care sunt în raza de atac a Rusiei că susținerea americană este în continuare puternică și că este nevoie de cooperare în regiunea Mării Negre pentru a minimiza o potențială ofensivă din partea Rusiei, statele estice vor mai mult.

lloyd austin romania

Sursă foto: US Defense Department

 

România se află într-un proces diplomatic și economic semnificativ la nivel de țară pentru a suplimenta și promova o mai mare prezență a forțelor americane pe teritoriu –  printre ele, se numără planul de extindere a bazei aeriene Mihail Kogălniceanu, în valoare de trei miliarde de dolari. Acesta ar  permite o prezență extinsă a forțelor armate americane și aliate NATO.

Pentru alte analize True Story Project, puteți accesa: „Noi tensiuni între NATO și Rusia” și „O posibilă armată europeană? Mai durează”.

 

Sursă foto: Getty Images

#Ultimele buletine de știri

#Te-ar mai putea interesa și