Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici!
close_icon
#Buletin de știri / True Story Project

NewsDigest: Rusia trimite întăriri în Libia pentru a răsturna guvernul susținut de țările ONU

Uniunea Europeană:

Preşedintele Nicolas Maduro a dat luni şefei Delegaţiei Uniunii Europene la Caracas 72 de ore pentru a părăsi Venezuela, ca reacţie la sancţiunile adoptate în aceeaşi zi de către UE la adresa a 11 funcţionari venezueleni, transmite AFP. Preşedintele socialist a anunţat expulzarea reprezentantei UE, Isabel Brilhante Pedrosa, într-un discurs pronunţat la palatul prezidenţial Miraflores. (Agerpres)

Liderii europeni trebuie să asigure rambursarea sumelor viitorului plan european de relansare economică în urma pandemiei COVID-19 şi să nu reducă bugetul plurianual al UE pentru perioada 2021-2027, a estimat luni preşedintele grupului Partidului Popular European (PPE) din Parlamentul European, germanul Manfred Weber, potrivit AFP. ”Banii împrumutaţi trebuie rambursaţi, dar actualii lideri nu sunt corecţi, întrucât ei vor să le lase succesorilor lor dezbaterea despre modalităţile de rambursare”, a spus Weber într-o discuţie cu presa. (Agerpres)

Statele membre ale Uniunii Europene au extins formal o prelungire de șase luni a sancțiunilor economice impuse Rusiei pentru rolul său în conflictul continuu din Ucraina. Consiliul European a decis, pe 29 iunie, să extindă măsurile restrictive până la 31 ianuarie anul viitor, deoarece „implementarea completă” a acordurilor de la Minsk care urmăreau să pună capăt luptei în estul Ucrainei „nu a fost încă realizată”, a spus consiliul într-o declarație. (Radio Free Europe)

Angela Merkel a oferit o ramură de măslin către țările „Frugal Four” opuse planurilor Comisiei Europene pentru un fond de recuperare post-coronavirus de 750 miliarde de euro, spunând că țările UE trebuie să arate, de asemenea, dorința de a-și reforma economiile și de a le pregăti pentru viitor. Doamna Merkel și-a exprimat încrederea că liderii UE vor ajunge la un acord cu privire la fondul și la noul buget al blocului la un summit ce va avea loc în iulie, deși a recunoscut că mai rămâne un „drum lung” de parcurs. (Financial Times)

Un grup german de extremă dreaptă, cu legături în toată Europa, a înființat o fundație în Polonia, ceea ce îngreunează autoritățile din țara de origine să-i monitorizeze activitățile și să-și revele sursele de finanțare. Generation Identity promovează ideologii extremiste și anti-imigrație care au influențat teroriști, cum ar fi acela care a împușcat numeroși oameni în moscheea din Christchurch, Noua Zeelandă, în martie 2019. (Politico)

Securitate transatlantică:

Nave de suprafaţă, submarine, avioane şi militari din mai multe state membre ale NATO participă de luni la exerciţiul ‘Dynamic Mongoose’ în largul coastelor Islandei, potrivit unui comunicat postat pe site-ul Alianţei Nord-Atlantice. Submarine din Franţa, Germania, Norvegia, Regatul Unit şi SUA, sub Comandamentul pentru submarine al NATO se alătură unor nave militare de suprafaţă din Canada, Norvegia, Regatul Unit şi SUA. În calitate de ţară-gazdă, Islanda furnizează sprijin logistic la Reykjavik. (Agerpres)

Un grup bipartizan de senatori din Congresul SUA a anunţat depunerea unui amendament vizând să limiteze capacitatea preşedintelui american Donald Trump de a retrage trupe din Germania, transmite marţi dpa. Şase senatori, printre care influenţii congresmeni republicani Lindsey Graham şi Marco Rubio, au anunţat un amendament la legea privind cheltuielile naţionale de apărare (NDAA) pentru anul fiscal 2021, care ar limita folosirea de fonduri pentru reducerea efectivelor americane staţionate în Germania. (Agerpres)

SUA:

Parlamentarii republicani și democrați s-au reunit luni pe subiectul cerințelor ca reprezentanții Casei Albe să furnizeze informații despre suspiciunile care indică că Rusia a plătit recompense către insurgenți pentru ca soldații americani să fie uciși în Afganistan, și să explice de ce aparent președintele Trump nu a fost informat despre amenințarea la adresa trupelor americane. Republicanii din Congres, care susțin adesea pe domnul Trump, au declarat că, chiar dacă informațiile nu sunt încă verificate pe deplin, ar trebui să fie luate în serios, iar președintele ar fi trebuit să fie conștient de acestea. (Wall Street Journal)

Donald Trump știe că pierde. Președintele SUA a ajuns în mod privat la această realizare sumbră în ultimele zile, mai multe persoane apropiate lui au declarat, pe fondul unui sondaj nefast și a unor avertizări ale unora dintre aliații săi care au stăruit că acesta este în curs de a fi președinte într-un singur mandat. Trump a îndurat ceea ce ajutoarele descriu drept cea mai grea perioadă a președinției sale, marcată de critici răspândite cu privire la răspunsul său la pandemia coronavirusului și la tulburările rasiale la nivel național. Raliul său din Oklahoma weekendul trecut, primul său din martie, s-a dovedit a fi un fiasco, nereușind să umple arena. (Politico)

Rusia:

Kremlinul a negat luni că Rusia le-ar fi plătit bani talibanilor pentru a ucide militari americani în Afganistan, cum a scris ziarul The New York Times, relatează agenţia EFE. ”Aceste afirmaţii sunt o minciună”, a spus în faţa presei purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov. ”Regretăm din nou că media internaţionale, odinioară importante, respectate şi de înalt nivel, nu se sfiesc să publice tot mai frecvent ştiri mincinoase”, a adăugat Peskov, care a estimat că acest comportament dăunează ”renumelui şi prestigiului” respectivului cotidian. El a susţinut că preşedintele Vladimir Putin încă nu a discutat despre această problemă cu omologul său american. (Agerpres)

Rusia a negat incidentele nucleare după ce un organism internațional a detectat izotopi radioactivi neobișnuiți produși de fisiunea nucleară în nordul Europei. Săptămâna trecută, în Suedia, o stație a Organizației Tratatului de Interzicere a Testelor Nucleare Comprehensive (CTBTO), care monitorizează lumea pentru evidența testelor cu arme nucleare, a detectat „niveluri mai mari decât cele obișnuite” de izotopi radioactivi, care probabil proveneau de undeva din jurul Mării Baltice. (Radio Free Europe)

Rusia trimite întăriri în Libia pentru a ajuta liderul militar Khalifa Haftar, care este în defensivă după un efort eșuat de a răsturna guvernul susținut de țările Națiunilor Unite, deoarece Moscova încearcă să modeleze soarta națiunii și vastele sale rezerve de petrol. Antreprenorii militari privați din Rusia au ajutat forțele domnului Haftar să preia controlul celui mai mare câmp petrolier din Libia săptămâna trecută, potrivit oficialilor europeni și libieni. Avioanele de marfă din Rusia s-au mișcat regulat între o bază aeriană rusă din Siria și Libia în ultimele săptămâni cu ceea ce oficialii militari americani au spus că ar putea fi livrări de arme, trupe sau ambele pentru a-l întări pe domnul Haftar, în timp ce acesta lupta pentru protejarea fortăreței sale din est. (Wall Street Journal)

Dezinformare și fake news:

Dezinformarea legată de coronavirus, publicată de presele de stat chineze și ruse în Franța, Spania și Germania atinge, în unele cazuri, o audiență mai mare pe social media decât acoperirea oficială de știri a pandemiei globale, produsă de principalele mijloace de comunicare interne din aceste țări, potrivit unui studiu realizat de Oxford Internet Institute (OII). Studiul, lansat de OII pe 29 iunie, a constatat că rețeaua de știri internațională rusă RT a obținut de până la cinci ori numărul de vizualizări pe articol împărțit pe Twitter și Facebook cu acoperirea coronavirusului în limba franceză decât principalul cotidian francez Le Monde. (Radio Free Europe)

Conflict India-China:

India a interzis zeci de aplicații mobile chineze, inclusiv TikTok și WeChat, utilizate la scară largă, după ce un conflict la frontieră între trupele din cele două țări a lăsat 20 de soldați indieni morți în această lună. New Delhi a menționat preocupările de securitate cibernetică în blocarea aplicațiilor chineze cu unele dintre cele mai mari și mai rapide creșteri din lume. Un înalt oficial al guvernului indian a declarat că interdicția a fost impusă deoarece aplicațiile ar fi putut fi folosite pentru a dăuna apărării Indiei, precum și pentru a trimite un mesaj către China. (Wall Street Journal)

China:

China a aprobat o lege controversată de securitate care îi conferă noi puteri asupra Hong Kong-ului, adâncind temerile pentru libertățile orașului, a aflat BBC. Aceasta urmează să incrimineze secesiunea, subversiunea și coluziunea cu forțele străine, dar va reduce în mod eficient protestele și libertatea de exprimare. Mișcarea urmează ca o consecință la tulburările crescânde și la o mișcare pro-democrație în creștere. Organizația pro-democrație Demosisto a reacționat la știri anunțând că își încetează toate operațiunile. (BBC News)

China vede dominanța sa în mineralele strategice rare ca pe un efect de levier care poate fi utilizat împotriva Occidentului – inclusiv în litigiile comerciale cu Statele Unite, potrivit unui nou raport al cercetătorilor americani. Metalele rare sunt metale utilizate pentru o varietate de tehnologii avansate, inclusiv ecrane de calculator, arme de înaltă tehnologie și vehicule electrice. Potrivit raportului companiei de consultanță Horizon Advisory, China și-a cultivat industria de metale rare în mulți ani de subvenții de la stat și este pregătită să o folosească drept armă geopolitică. (Wall Street Journal)

Sursă foto: BTT

#Ultimele buletine de știri

#Te-ar mai putea interesa și