Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici!
close_icon
#Analize / Robert Ciugolia

Rusia și exodul companiilor de tech

Mai multe companii de tehnologie străine de top s-au retras din Rusia sau au suspendat operațiunile în cele trei săptămâni de la invazia pe scară largă a Rusiei în Ucraina, exacerbând riscul izolării de internetul global pentru rezidenții țării.

Retragerile corporațiilor de tehnologie au loc într-un moment în care autoritățile ruse și-au dublat utilizarea tehnologiei lor de „internet suveran” pentru a bloca accesul la numeroase canale media independente și platforme de social media. O astfel de tehnologie poate permite Rusiei să pună întreaga țară în izolare digitală.

Companiile de tehnologie străine și guvernele ar trebui să evalueze cu atenție modul în care acțiunile lor pot contribui la eradicarea libertăților online rămase în Rusia și să ia măsuri pentru a atenua restricțiile nejustificate pe baza responsabilităților și obligațiilor lor în materie de drepturile omului.

Ce companii s-au retras până acum?

Care sunt efectele?

Retragerile au loc într-un moment de represiune vicioasă de către autoritățile ruse împotriva raportărilor independente de război și a oricărei forme de critică publică, inclusiv online, a ofensivei militare a Rusiei asupra Ucrainei.

După ce președintele Vladimir Putin a anunțat „o operațiune militară specială” în Ucraina pe 24 februarie 2022, Uniunea Europeană, Statele Unite, Regatul Unit și alte țări au impus Rusiei o serie de sancțiuni fără precedent – ​​atât sectoriale, cât și individuale – menite să împingă autoritățile pentru a înceta ofensiva militară asupra Ucrainei.

Pe 28 februarie, guvernul ucrainean a cerut Internet Corporation for Assigned Names and Numbers (ICANN) să întrerupă Rusia de la internetul global. Cu toate acestea, ICANN a respins cererea ca „nici fezabilă din punct de vedere tehnic și nici în cadrul misiunii sale”.

Sancțiunile SUA care interzic tranzacțiile cu autoritățile ruse și cu diverse persoane afectează firmele de tehnologie, iar sancțiunile UE se adresează în mod specific tehnologiei cu dublă utilizare și tehnologiilor de ultimă oră.

Cu toate acestea, nu este clar în ce măsură aceste sancțiuni permit companiilor să furnizeze în continuare tehnologii moderne de comunicare. Această incertitudine pare să fi determinat diferențe în răspunsurile companiilor străine de tehnologie care operează în Rusia.

statistica tech rusia

Sursă foto: Statista

 

Unele companii și-au suspendat anumite aspecte ale afacerilor lor în Rusia, despre care au concluzionat că intră sub sancțiuni după consultarea guvernelor și a societății civile.

Mai multe companii străine, de la dezvoltatori de software până la furnizori mari de coloană vertebrală, și-au suspendat complet operațiunile în Rusia, în unele cazuri invocând sancțiunile ca motiv major sau principal. Alte companii și-au suspendat anumite aspecte ale operațiunilor sub sancțiuni, dar „în plus” au anunțat că părăsesc piața rusă, aparent din proprie inițiativă.

Începând cu 24 februarie, autoritățile ruse au blocat numeroase instituții de presă ruse și străine, inclusiv Echo of Moscow, Dozhd, Meduza și BBC Russian Service, din cauza acoperirii lor despre războiul din Ucraina.

Pe 4 martie, autoritățile ruse au blocat complet accesul la Facebook și Twitter pentru „discriminarea împotriva mass-mediei ruse”, deoarece au impus etichete și au restricționat accesul la conturile oficiale ale statelor ruse și ale instituțiilor pro-Kremlin din Europa.

Pe 11 martie, autoritățile au anunțat că blochează complet Instagram în Rusia, pentru a intra în vigoare pe 14 martie, ca răspuns la o excepție temporară a companiei sale-mamă, Meta, de la politica sa privind discursul instigator la ură pentru utilizatorii din Ucraina pentru postările care conțin solicitări de violențe împotriva forțelor armate ruse care se referă la războiul din Ucraina.

Aceste blocări ar fi putut fi facilitate de tehnologia de inspecție profundă a pachetelor pe care guvernul rus le-a cerut furnizorilor de servicii să le instaleze în rețelele lor, conform legii „internet suveran” din 2019. Această tehnologie permite Rusiei să filtreze direct conținutul nedorit.

Pe lângă blocarea platformelor, această lege a creat un cadru legal pentru gestionarea centralizată de stat a internetului în granițele Rusiei, restricționând traficul de internet către și dinspre țară, aparent în scopul de a proteja publicul împotriva „amenințărilor la adresa securității, integrității, și sustenabilitatea” internetului în Rusia.

Blocările site-urilor web și posibila întrerupere a internetului global sunt contrare obligațiilor Rusiei de a proteja și susține libertatea de exprimare și accesul la informații conform legislației internaționale privind drepturile omului.

La ce să ne așteptăm mai departe?

Cu toate acestea, unii oficiali ucraineni îndeamnă companiile străine de tehnologie să facă mult mai mult decât atât. Ei vor ca mariile companii să-și șteargă orice urmă din Rusia. Mykhailo Fedorov, ministrul ucrainean al transformării digitale, și-a folosit contul de Twitter pentru a face trage la răspundere Facebook, Google, Apple, Netflix și companiile de jocuri video pentru a-și opri sau limita serviciile tehnologice în Rusia.

Făcând acest lucru, a spus domnul Fedorov, ar putea zgudui rușii să se revolte împotriva invaziei guvernului lor.

Apple și Microsoft au spus în ultimele zile că vor întrerupe vânzările produselor lor în Rusia. Cogent Communications, o companie americană care furnizează instalații sanitare esențiale pentru internet, a planificat să rupă relațiile cu clienții ruși, a informat vineri The Washington Post. Decizia ar putea îngreuna rușilor să intre online fără întrerupere.

apple

Sursă foto: Bloomberg

 

De asemenea, Google a suspendat orice publicitate în Rusia, după ce autoritatea de reglementare a internetului din țară a cerut companiei să oprească ceea ce spunea că sunt mesaje comerciale care i-au informat greșit pe cetățeni despre invazie.

Nick Clegg, președintele Meta pentru afaceri globale, a scris vineri pe Twitter că compania va încerca să-și restabilească serviciile din blocada guvernului rus, astfel încât rușii să se poată „exprima în siguranță și să se organizeze pentru acțiune”.

Produsele – cum ar fi smartphone-urile de la Samsung și Apple – ar putea, de asemenea, să nu mai fie disponibile în curând. Ambele companii au oprit vânzările în Rusia. Serviciile tehnologice populare, cum ar fi PayPal sau Netflix, nu mai pot fi folosite de cetățenii Federației Ruse. Și nu doar companiile de tehnologie părăsesc țara.

Potrivit unei liste de la Yale School of Management, 300 de companii și-au anunțat deja retragerea de pe piața rusă, printre care Coca Cola, McDonalds și Nike.

Vă recomandăm și alte analize precum Ucraina – Când ar putea adera la UE? și Macron: restrospectiva unei luni de foc.

 

Sursă foto: Sky News

#Ultimele buletine de știri

#Te-ar mai putea interesa și