Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici!
close_icon
#Buletin de știri / True Story Project

NewsDigest: Rusia și China au desfășurat acțiuni de dezinformare în UE, Comisia Europeană ia măsuri

Cele mai noi știri despre Uniunea Europeană:

Uniunea Europeană i-a invitat miercuri pe giganţii Internetului să depună mai multe eforturi pentru a combate “uriaşul val de dezinformare” provocat de pandemia de COVID-19, exprimându-şi totodată sprijinul pentru Twitter în conflictul său deschis cu preşedintele american Donald Trump. UE va cere acestor platforme (Facebook, Twitter, Google…) să publice un raport lunar despre acţiunile întreprinse în lupta împotriva dezinformării legate de COVID-19, a anunţat vicepreşedinta Comisiei responsabilă pentru valori şi transparenţă Vera Jourova în cadrul unei conferinţe de presă susţinută împreună cu şeful diplomaţiei europene Josep Borrell. (Agerpres)

„Actorii străini și anumite țări terțe, în special Rusia și China, s-au implicat în operațiuni de influență țintită și campanii de dezinformare în jurul COVID-19 în UE, în vecinătatea sa și la nivel global”, spune un document al Uniunii Europene publicat pe 10 iunie care conține abordarea blocului la combaterea dezinformării legate de pandemie. Cele două țări „încearcă să submineze dezbaterea democratică, să exacerbeze polarizarea socială și să își îmbunătățească propria imagine în contextul COVID-19”, adaugă documentul. (Radio Free Europe)

Niciuna dintre cele șapte țări angajate în procesul legal de a adopta moneda euro (Bulgaria, Cehia, Croația, Ungaria, Polonia, România și Suedia) nu îndeplinesc în prezent toate cerințele pentru adoptarea monedei unice a Uniunii Europene. Conform ultimului raport de convergență al Băncii Centrale Europene (BCE), în care oferă evaluarea progreselor înregistrate de statele membre din afara zonei euro în ceea ce privește adoptarea monedei, niciuna dintre cele șapte țări nu îndeplinește criteriul cursului de schimb, deoarece niciuna nu este membru în Mecanismul cursului de schimb (ERM II). (Emerging Europe)

România nu îndeplinește în prezent niciunul dintre cele patru criterii economice pentru adoptarea monedei euro, potrivit raportului de convergență 2020 publicat miercuri, 10 iunie, de Comisia Europeană (CE). Instabilitatea politică și pandemia coronavirusului cu efectele sale economice au împins planul înapoi pe agenda autorităților. Premierul Ludovic Orban spunea într-un interviu pentru Radio România, în februarie 2020, că Guvernul său se va concentra pe adoptarea euro, „după alegerile anticipate”. (Romania-Insider)

Doi oficiali de top ai Uniunii Europene au respins sugestiile conform cărora sancțiunile impuse Moscovei pentru acțiunile sale în Ucraina ar putea fi ridicate în timpul pandemiei coronavirusului, spunând că măsurile restrictive “nu împiedică capacitatea Rusiei” de a combate epidemia. Într-o scrisoare din 26 mai și adresată unui grup de parlamentari europeni, președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen și președintele Consiliului European, Charles Michel, au scris că sancțiunile adoptate în 2014 sunt „încadrate în mod deliberat pentru a limita riscurile consecințelor nedorite sau daune pentru populația mai largă”. (Radio Free Europe)

Uniunea Europeană nu are intenţia să intre într-un ‘război rece’ cu China din cauza campaniilor de dezinformare legate de pandemia de COVID-19 venite din această ţară, a dat asigurări miercuri şeful diplomaţiei europene, Josep Borrell. ‘I-am spus ministrului de externe chinez: ”Nu vă îngrijoraţi, Europa nu se va angaja în niciun fel de război rece cu China”’, a declarat Borrell, întrebat despre videoconferinţa avută marţi cu Wang Yi în pregătirea unui summit UE-China. (Agerpres)

Marea Britanie vrea să aibă o relaţie comercială cu Uniunea Europeană care este prea apropiată de cea a unui stat membru UE, a declarat miercuri negociatorul şef pentru Brexit Michel Barnier, cerând Londrei să-şi ajusteze cererile în cele patru luni rămase pentru a ajunge la un acord. Regatul Unit a ieşit din UE, cel mai mare bloc comercial din lume, pe 31 ianuarie, după 47 de ani de parteneriat, spre regretul uriaş al liderilor UE care insistă acum ca Londra să accepte consecinţele economice ale unor legături mai puţin strânse. (Agerpres)

Sursă foto: Medium.com

#Ultimele buletine de știri

#Te-ar mai putea interesa și