Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici!
close_icon
#Buletin de știri / True Story Project

NewsDigest: Rusia se adâncește în criza provocată de Covid-19

Dimitry Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, a declarat săptămâna aceasta că spitalele se confruntă cu un „flux mare” de pacienți cu coronavirus. Videoclipurile postate pe social media în weekend au arătat linii lungi de ambulanțe care așteaptă să-i livreze pe pacienți la un spital din apropierea Moscovei. Un șofer al ambulanței a spus că a făcut coadă timp de 15 ore. Vorbind săptămâna aceasta din reședința sa de lângă Moscova, președintele Vladimir Putin a avertizat că situația „se schimbă practic în fiecare zi și, din păcate, nu în bine”. “Avem multe probleme”, a recunoscut el. (Politico)

Parlamentul European va solicita crearea unui „spațiu economic comun” între UE și cele șase foste republici sovietice ale programului său de Parteneriat Estic, ca parte a unui proces de „integrare treptată” în bloc, potrivit unui proiect de raport văzut de RFE / RL pe 15 aprilie. Proiectul de raport parlamentar denunță și acțiunile „ilegale” ale Rusiei în țările Parteneriatului Estic – Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Georgia, Moldova și Ucraina – inclusiv ceea ce numește destabilizare, invazie și anexare. Documentul urmează să fie dezbătut de Comitetul pentru Afaceri Externe al Parlamentului European în săptămânile următoare și ar putea fi aprobat în luna mai. (Radio Free Europe)

Străzile Portugaliei sunt goale, plajele sale sunt închise, economia asfixiată – cu toate acestea, există un optimism prudent că țara va obține o victorie improbabilă asupra coronavirusului. Cu un sfert din populația Spaniei vecine, Portugalia are aproximativ o zecime din numărul de cazuri. Și în timp ce rata mortalității în urma coronavirusului se ridică la peste 3%, cifra este peste 10% în Spania, 12% în U.K. și 15% în Franța. Acest rezultat a fost observat într-o țară cu mai mulți cetățeni cu vârsta de peste 80 de ani decât oriunde în UE, cu excepția Italiei și Greciei, la care se adaugă un serviciu de sănătate insuficient echipat și subfinanțat. Portugalia are doar 4,2 paturi de îngrijire critică la 100 000 de persoane, cel mai mic din UE. Explicațiile pentru succesul relativ al Portugaliei au variat de la un aer mai curat până la zeci de ani de vaccinări împotriva tuberculozei și intervenție din partea Maicii Domnului de Fatima. Ceea ce pare sigur este că norocul și geografia au dat autorităților timp să ia măsuri care au încetinit decisiv pandemia. (Politico)

Mesajul Secretarului General al NATO, Jens Stoltenberg: “Capabilitatea de transport a NATO funcționează deplin. Sunt aduse zilnic echipamente medicale din alte țări ale lumii, sunt aduși pacienți dintr-o țară NATO în altă țară NATO. Comandantul Suprem al Forțelor Aliate (SACEUR) ne-a precizat azi la reuniunea miniștrilor apărării că peste 100 de zboruri aliate au avut loc în sprijinul combaterii pandemiei de coronavirus. SUA au dat instrucțiuni precise Comandantului Forțelor Americane din Europa pentru ca toate capabilitățile de transport ale SUA să fie folosite în beneficiul aliaților din NATO. România este una din țările aliate ce a beneficiat deja de aceste capabilități. Mesajul e clar: NATO sprijină orice aliat aflat la nevoie”. (Radu Tudor)

Cancelarul german, Angela Merkel, a anunțat planurile de a ușura lent restricțiile aduse pentru a combate pandemia coronavirusului. Normele de distanțare socială vor rămâne în vigoare până cel puțin pe 3 mai, doamna Merkel recomandând, de asemenea, utilizarea măștilor în magazine și în transportul public. Dar începând de săptămâna viitoare, magazinele de dimensiuni mici se pot redeschide. Și școlile vor începe treptat să se redeschidă începând cu 4 mai. (BBC News)

A devenit un truism să afirmăm că pandemia evidențiază importanța statului-națiune. Ceea ce este mai puțin clar, dar la fel de important, este ceea ce face sistemelor de operare ale statelor-națiuni: constituțiile lor. Constituțiile oferă principiile legale pentru guvernarea statelor și relațiile lor cu societatea civilă. Sunt cărțile de reguli care fac ca statul național să fie eficient, legitim și decent. Majoritatea constituțiilor – Marea Britanie și SUA sunt rare excepții – au fost forjate în urma celui de-al doilea război mondial sau în războiul rece: pentru timp de pace și normalitate. Pot supraviețui testului dureros oferit de coronavirus? (Financial Times)

Retragerea de la conducerea globală a actorilor majori – o tendință care precede criza actuală – precum și primul lor reflex de a face față pandemiei COVID-19 strict la nivel național – a lăsat un gol care a fost rapid umplut de o varietate de actori care doresc să-și avanseze agenda geopolitică, politică sau comercială. Împrăștierea teoriilor conspiraționiste este globală, dar efectul lor – panică, neîncredere, polarizare, război cognitiv – este resimțit local. Pentru a opri această contagiune globală a unor narațiuni conspirative uimitoare, sunt necesare răspunsuri globale, transnaționale. Până acum, aceste răspunsuri au provenit fie de la superstaruri globale, cum ar fi Lady Gaga, fie de la figuri religioase globale, cum ar fi Papa Francisc. Pentru a opri contagiunea globală a conspirației și pentru a atenua efectele locale, liderii politici, inclusiv liderii UE, ar trebui să urmeze rapid. (EurActiv)

Ani de zile, românii au fost țapii ispășitori ai naționaliștilor din întreaga Europă, nu în ultimul rând în Marea Britanie, unde de-a lungul dezbaterii despre Brexit au purtat o mulțime de retorici adesea răzbunătoare și rasiste care i-au înfățișat pe români ca paraziți, fie trăind din generozitatea statului, fie  „furând” locurile de muncă ale britanicilor cinstiți și muncitori. Narațiunea anti-română și anti-migranță s-a schimbat oarecum în ultimele săptămâni. Aparent, acești muncitori sunt esențiali pentru Marea Britanie, de la medici și asistente care lucrează în NHS, șoferi de autobuze, muncitori în construcții și lucrători agricoli. Într-adevăr, sectorul său agricol are deja probleme, motiv pentru care șase zboruri charter au adus în această săptămână 450 de lucrători din România, astfel încât fermele să rămână funcționale. (Emerging Europe)

Sursă foto: The Moscow Times

#Ultimele buletine de știri

#Te-ar mai putea interesa și