Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici!
close_icon
#Analize / True Story Project

Rusia, NATO și strategia de securitate a Mării Negre (I)

Începând de astăzi, #TrueStoryProject vă prezintă un studiu realizat de Rand Corporation despre securitatea în bazinul Mării Negre, cu o relevanță specială pentru România. Studiul va avea patru părți. Azi vă prezentăm prima parte.
#aparare#securitate#blacksea#rusia#nato

Rusia, NATO și strategia de securitate a Mării Negre

Perspective regionale din Workshop-ul 2019

Stephen J. Flanagan și Irina A. Chindea

Pregătit pentru Comandamentul European al SUA

Prefață

Pe 22 martie 2019, RAND Corporation şi Biroul din Bucureşti al German Marshall Fund (GMF) al Statelor Unite, în cooperare cu Institutul Aspen România au organizat un workshop cu tema “Rusia, NATO şi strategia de securitate a Mării Negre: perspective regionale”, în Bucureşti, România. Acest workshop a reunit un grup de 24 de experți și foști oficiali din Europa și Statele Unite pentru discuții sub regulile Chattam House pe patru teme relevante în contextul strategic din Marea Neagră: (1) strategia Rusiei în regiune; (2) armata rusă; instrumente de ‘soft power’; (3) obiective și interese occidentale; (4) elemente ale strategiei occidentale. Acest raport sintetizează dialogul dintre participanți pe fiecare subiect în parte. De asemenea, include informaţii despre contextul geopolitic furnizate de organizatorii RAND și GMF, informaţii care au determinat o serie de întrebări ce încadrează dialogul.

Cercetarea şi acest workshop au fost sponsorizate de Inițiativa Strategică pe Rusia a Comandamentului Statelor Unite în Europa (EUCOM) și au fost desfășurate în cadrul Centrului de Politici Internaționale pentru Securitate și Apărare al RAND National Defense Research Institute, un centru de cercetare și dezvoltare finanțat federal, sponsorizat de Biroul Secretarului Apărării, Statul Major al SUA, Unified Combatant Commands, Armata SUA, Marine Corps, agențiile de apărare și Comunitatea de Intelligence pentru apărare.

Pentru mai multe informații despre Centrul de Politici Internaționale pentru Securitate și Apărare RAND, consultați www.rand.org/nsrd/ndri/centers/isdp sau contactați directorul (informațiile de contact sunt furnizate pe pagina web).
Echipa de proiect RAND își exprimă profunda recunoștință către Alina Inayeh, director al Black Sea Trust pentru Cooperare Regională și Biroul din București al GMF, și Mircea Geoană, președintele Institutului Aspen România, pentru implicarea în orchestrarea discuţiilor; și către Larisa Rotraru, de la GMF București, pentru eforturile sale deosebite în alcătuirea unui grup remarcabil de participanți și gestionarea tuturor aspectelor legate de organizarea workshop-ului. De asemenea, James Hoobler de la RAND a adus contribuții valoroase acestui workshop. GMF contribuie la consolidarea și cooperarea transatlantică privind provocările și oportunitățile regionale, naționale și globale, în spiritul Planului Marshall. Pentru mai multe informații despre Trustul Marea Neagră pentru Cooperare Regională, vizitaţi www.gmfus.org/program/black-sea-trust-regional-cooperation.

Introducere

Regiunea Mării Negre este principalul teatru în care se desfășoară competiţia dintre Rusia și Vest pentru viitorul Europei. Regiunea a cunoscut două decenii de conflicte mocnite chiar şi înainte de anexarea ilegală a Crimeei de către Moscova în 2014, iar Rusia a utilizat forța militară împotriva altor țări din regiune, din 2008 și până acum, de patru ori. De asemenea, Moscova folosește instrumente informaționale, economice, energetice și clandestine pentru a-şi atinge obiectivele. Alte state din regiune au interese distincte și uneori divergente pe care doresc să le protejeze, ceea ce a făcut ca dezvoltarea unei strategii occidentale coerente pentru abordarea diverselor provocări ale Rusiei să fie nerealizabilă.
În acest context, RAND Corporation și Biroul din București al German Marshall Fund (GMF) din Statelor Unite, în cooperare cu Institutul Aspen România, au organizat un workshop pe tema „Rusia, NATO și Strategia Mării Negre: Perspective Regionale” la București, România, pe 22 martie 2019. Acest workshop desfășurat sub regulile Chattam House, a reunit un grup de 24 de experți și foști oficiali din Europa și Statele Unite care să abordeze patru întrebări interrelaționate: (1) Care este strategia Rusiei în regiunea Mării Negre? (2) Cum susțin instrumentele de influență și dezvoltarea militară a Rusiei, această strategie? (3) Care sunt interesele cheie pe care alte state cu ieșire la Marea Neagră doresc să le promoveze și să le protejeze? (4) Care sunt elementele unei strategii occidentale durabile pentru protejarea intereselor respective?
Această lucrare rezumă dialogul dintre participanți pe fiecare subiect. Acesta include, de asemenea, informații despre contextul geopolitic furnizat de organizatorii RAND și GMF, care au generat o serie de întrebări menite să încadreze dialogul.

Puncte cheie:

● Regiunea Mării Negre joacă un rol important în obiectivul general al Rusiei de a restabili influența și controlul de-a lungul granițelor sale, ambele pierdute de la prăbușirea Uniunii Sovietice, și de a limita influențele occidentale și integrarea statelor regionale în comunitatea euro-atlantică.

● Ocuparea și militarizarea Crimeei de către Rusia, modernizarea Flotei Mării Negre și expansiunea militară în Districtul Militar de Sud au consolidat influența sa în regiune și capacitățile de proiecție a forței în Mediterana de Est și Levant.

● Obiectivele generale ale Moscovei sunt adaptate condițiilor din fiecare țară a regiunii, având ca scop menținerea diverșilor vecini în stări de nealiniere sau insecuritate în relație cu Rusia și Occidentul, și vulnerabile influențelor economice, politice și maligne ale Rusiei.

● Interesele diferite și adesea divergente ale țărilor din regiunea Mării Negre fac dificilă elaborarea unei strategii occidentale unitare și durabile pentru a combate influența malignă a Rusiei și intimidarea pe care o practică în zonă.

● O strategie occidentală eficientă trebuie să aibă mai mult succes în combaterea operațiunilor de informații, a influenței maligne și a amenințărilor hibride rusești.

● O postură de descurajare militară credibilă nu trebuie să însemne neapărat o capacitate militară egală cu cea a Rusiei. Utilizarea sistemelor avansate de apărare a spațiului aerian și de coastă, amplasate în România și Bulgaria pentru a combate amenințările Rusiei cu rachete ofensive, extinderea exercițiilor NATO și continuarea asistenței occidentale acordate Ucrainei și Georgiei în dezvoltarea capacităților lor de apărare națională ar putea spori descurajarea acțiunilor Rusiei în regiune.

#Ultimele buletine de știri

#Te-ar mai putea interesa și