Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici!
close_icon
#Analize / Mălina Mîndruțescu

Rusia mușamalizează lipsurile unui sistem corupt pentru a-și salva imaginea la nivel global

Criza Coronavirus a devenit una din cele mai puternice crize mondiale. Dincolo de impactul direct asupra sănătății populației, COVID-19 creează efecte economice, sociale și geopolitice, unele evidente și imediate, altele încă neclare și pe termen lung. Discuțiile actuale se axează aproape exclusiv pe analiza fenomenului epidemiologic și medical. Fără a diminua importanța acestuia, TSP vă aduce în dezbatere celelalte aspecte ale crizei Coronavirus, printr-o serie de analize ale acestora, precum și a politicilor ce se impun pentru conținerea crizei și adaptarea la efectele sale. 

Continuăm seria de articole despre criza Coronavirus cu o nouă analiză scrisă de Mălina Mîndruțescu.

În decursul acestor câteva luni de când criza pandemiei globale a luat cu asalt mapamondul, numele Rusiei a fost rostit mult mai puțin decât ne-am fi asteptat cu privire la numărul de cazuri confirmate. În timp ce țări cu populații asemănătoare au spre sute de mii de cazuri, iar victimele se numără undeva în rândul zecilor de mii, Rusia a anunțat semnificativ mai puține cazuri și decese, un adevărat miracol am putea spune, având în vedere lipsa de discriminare a virusului.

Rusia se numără, alaturi de China și Turcia, printre principalii actori geopolitici în actuala dinamică mondială, care ca și state autocrate par să joace după alt set de reguli în această luptă împotrivă coronavirusului. În timp ce presa internațională preconiza că sistemul sanitar în Rusia funcționează mult peste capacitate și câțiva doctori care au îndrăznit să pună sub semnul întrebării strategia țării în a combate pandemia, au murit brusc, sărind de la geamurile spitatelor unde lucrau, Rusia și China au demarat o campanie filantropică de a veni în ajutorul țărilor care sunt afectate grav de virus, trimițând personal medical, brigăzi militare și consumabile medicale Italiei și Statelor Unite.

Deși această demonstrație bruscă de altruism a Rusiei poate fi interpretată ca fiind binevoitoare, în special în contextul relației tensionate pe care aceasta o are cu America, nu trebuie să ne pripim în judecată, aceasta fiind de o motivație exclusiv geopolitică. În timp ce în Italia, statul rus dorea să dobândească informații despre cum să poată combate virusul, căpătând experiență și fiind martori la stategia Italiei, dar și să sublinieze abordarea pasivă și unitara a blocului european de a veni în ajutorul țărilor membre care necesitau ajutor urgent, cu privire la Statele Unite, scopul intervenției era să slăbească imaginea Americii la nivel mondial și să demonstreze inabilitatea acesteia de a combate pandemia pe cont propriu.

Bineînțeles, aceste mișcări bine gândite nu sunt numai pentru a avea un efect la nivel internațional, dar și pentru a contura imaginea guvernului rus la nivel domestic. Simbolistica acestui tip de mesaj are scopul de a demonstra poporului rus că în timp ce o lume întreagă se luptă cu acest virus, un Kremlin benevolent își sacrifică din stocul limitat și atât de necesar pentru a ajuta alte state. Orchestrarea atât de minuțioasă a acestor jocuri politice poate avea scopul de a schimba retorica și cu privire la rolul pe care îl joacă armata rusă la nivel global. În timp ce în ultimii ani, armata rusă a fost asociată ca fiind exclusiv folosită pentru a îndeplini dorințele lui Puțin de a-și mări influența în regiune, cum ar fi prin anexarea Crimeii și agresiunea arătată în raport cu Ucraina. Prin aceste mișcări, Kremlin vrea să arate că își poate folosi armata și în folosul binelui.

Deși la prima vedere, acest act poate fi perceput ca o demonstrație altruistă de solidaritate internațională prin asistența medicală a unor state în nevoie, aceasta a reprezentat doar o modalitate ca Moscova să-și îmbunătățească imaginea la nivel global, având în vedere cum acest ajutor a fost targetat pe anumite țări, nu pe toate care aveau nevoie urgentă de ajutor, pentru simplul fapt de a pune în evidență lipsurile celor mai mari instituții democratice  (UE & America) de a controla pandemia.

Aceste mișcări se pot traduce și în niste nevoi imediate pe care Putin le-a exprimat deja, cum ar fi ridicarea unor sancțiuni economice, în special cele cu privire la importul de bunuri esențiale pe durata pandemiei, când Rusia pare să sufere cel mai mare val de cazuri de la începutul crizei. 

Într-o țară în care gravitatea pandemiei este ignorată la nivel structural, starea condițiilor medicale și a spitalelor este teribilă, iar doctori din întreaga țară demisionează deoarece le este frică pentru propria siguranță, este cel puțin un semn alarmant și îngrijorător. În timp ce guvernul rus derulează o campanie de ani buni, în care televiziunile conduse de stat urmează o politică strictă de a nu discuta problemele pe care Rusia le înfruntă, ci în schimb să se focuseze pe tensiunile generate în alte state, țara arde – doctorii și asistentele medicale nu sunt percepute ca fiind niște profesii demne de mândrie, iar salariul acestora reflectă acest lucru. Reforme recente în domeniul sanitar au produs închiderea multor spitale în diferite regiuni, în favoarea unor clădiri mai mici și în consecință concedierea a mii de oameni din personalul medical. Spitelele nu mai primesc finanțări noi de multă vreme, fiind forțate să se lupte cu același nivel de corupție, iar cadrele medicale din diverse spitale au fost nevoite să-și coasă singure măști de protectie, pentru că nu mai există fonduri pentru a achiziționa altele.  

Într-o perioadă critică în care țara sângerează prin toți porii de lipsuri în combaterea pandemiei, Rusia ar trebui să-și seteze prioritățile întâi la nivel domestic și apoi să se îngrijoreze pentru cum este percepută imaginea țării la nivel global. În această eră a coronavirusului, unde orice tip de ajutor medical la nivel internațional a devenit politizat, exploatarea pandemiei de către Rusia cel mai probabil nu se va opri aici. Însă, rămâne de văzut daca această ofensivă va da și roade, având în vedere situația drastică cu care se confruntă statul rus în aceste vremuri tulburi.

Mălina este absolventă a Queen Mary University of London cu licență dublă în istorie și studii politice și actualmente masterandă în terorism și violență politică la University of St Andrews.

Sursă foto: Alexander Nemenov—AFP/Getty Images

#Ultimele buletine de știri

#Te-ar mai putea interesa și