Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici!
close_icon
#Analize / Mădălina Voinea

Rusia lui Putin: Cum e viața unui cetățean de rând?

Sărăcia rămâne un subiect dureros în Rusia, unde salariul mediu este mai mic decât în România, deși resursele naturale și poziția geopolitică sunt incomparabile cu ale țării noastre. Cum este posibil ca una dintre cele mai puternice țări din lume să aibă însă un trai scăzut pentru cetățenii săi? Printr-o rețetă specifică oligarhilor ruși, adică lipsa reformei în administrația publică și tranziția haotică înspre un capitalism temperat de ambițiile președintelui Vladimir Putin. 

 

Cum a evoluat economia Rusiei în ultimii ani?

Rusia a mizat supremația pe resursele naturale pe care le deține, joc prin intermediul căruia își deține și puterea politică. Ultimii ani au fost însă tumultoși, de la prăbușirea monedei naționale din cauza sancțiunilor UE, la scăderi masive ale prețului petrolului, economia rusească s-a zbătut până în anul 2017, când începuse să înregistreze o creștere moderată. 

Rusia

Sursă foto: Open Democracy

 

Pandemia a fost însă o lovitură dură asupra tuturor statelor lumii, iar economia Rusiei s-a contractat cu 4,1% în 2020 din cauza exporturilor, investițiilor și cererii care s-au prăbușit. 

Conform previziunilor FMI din octombrie 2020, economia va reveni în 2021 (+ 2,8%) și 2022 (+ 3%), susținută de stimulente fiscale și monetare și presupunând că situația se normalizează treptat. 

somaj

 

Rata șomajului, estimată de FMI la 4,6% în 2019, scădea înainte de criza COVID-19, dar și salariile reale scăzuseră. Inegalitățile sociale rămân foarte ridicate, în special între orașele mari și zonele rurale. Doar 1% din populație deține aproximativ 70% din activele private

În ciuda apariției unei clase de mijloc în mediul urban, rata sărăciei rămâne în jur de 13%. O mișcare de protest din partea clasei de mijloc solicită încetarea corupției. Conform estimărilor FMI, rata șomajului a crescut la 5,6% în 2020 sub efectul pandemiei, dar ar trebui să scadă treptat la 5,2% în 2021 și 4,7% în 2022.

Disperarea oamenilor este însă una veche în Rusia post-sovietică, iar analiza standardelor de viață ale acestora este modul în care ne putem crea o perspectiva asupra traiului unui cetățean de rând față de stilul luxuriant promovat de Vladimir Putin.

Cât de scump este să trăiești în Rusia și cât câștigă un om de rând? 

Sursa https://www.statista.com/statistics/1010660/russia-average-monthly-nominal-wage

Pentru a ne face o idee despre costuri și câștiguri, în România venitul mediu net este de 3.300 RON în 2020, mai exact 675 de euro. În Rusia, salariul mediu net a fost măsurat de Statista la aproximativ 2.660 de ron pe lună. În același timp, dacă comparăm costurile între a locui în București sau în Moscova, vom ajunge la concluzia că putem liniștiți să rămânem în București cu salarii mai mari și costuri mai mici. 

Conform Expatistan, website care compară standardele de viață între țări și orașe, în București chiriile sunt cu 44% mai mici, mâncarea cu 22% mai scumpă, iar transportul cu 17% mai ieftin.  

Pentru a avea o privire de ansamblu și asupra populației Rusiei, începând cu 1 ianuarie 2020, 109,5 milioane de locuitori locuiau în orașele rusești, spre deosebire de 37,2 milioane de oameni care trăiau în mediul rural. Capitala Rusiei, Moscova are cea mai înaltă calitate a vieții din țară în 2019, conform clasamentului Statista, fiind urmată îndeaproape de Saint Petersburg.

Sectorul de servicii – Oportunități în Rusia pentru clasa de mijloc

Șansa cetățenilor ruși de a câștiga peste salariul mediu în orașe este să meargă în sectoarele în plină expansiune precum sectorul bancar, IT, marketing și vânzări, încercând asemenea populației din România să se îndepărteze pe cât posibil de impactul pe care o administrație veche și coruptă îl are asupra traiului lor. Diferența substanțială însă este gradul de intervenționism al statului în viața cetățeanului, fapt care ar răsturna calitatea vieții chiar dacă indicii economici ar fi mult mai sus. 

Obstacolele unei vieți fericite în Rusia – Inegalitate socială, sărăcie și acces limitat la servicii publice

INEGALITATEA SOCIALĂ în Rusia este în topul global după SUA, diferența fiind clară însă în standardele restului societății.

Aproape jumătate din venitul național înainte de impozitare este alocat către top 10% din populație, comparativ cu aproximativ o treime din Franța. Rusia are mai mulți miliardari în raport cu dimensiunea sa economică decât orice altă țară din lume. Având în vedere că aceste cifre nu țin cont de veniturile colosale (estimate la până la 75% din PIB-ul Rusiei) ascunse în conturile offshore, probabil oligarhii ruși vor rămâne un mit la nivel de adevărat impact în Rusia.

 

De redresarea economică începută în Rusia în 2017 nu au beneficiat însă rușii de rând, care și-au văzut venitul real disponibil (suma venitului gospodăriei rămase după plățile obligatorii) scăzând pentru al patrulea an consecutiv. Conform statisticilor oficiale rusești, procentul populației care trăiește sub pragul sărăciei a crescut de la 10,8% în 2013 la 13,8% în 2016 – ceea ce înseamnă că aproape 20 de milioane de ruși nu fac acum destui bani pentru a trăi.

Inegalitatea ridicată este parțial o moștenire istorică a anilor 1990 extrem de haotici, similar ca mecanisme de acumulare de averi din România post 1989. În Rusia însă fenomenul doar s-a agravat în timp, politicile fiscale favorizează oligarhii, iar impozitul pe avere nu există. 

Inegalitate în accesul la serviciile publice

Situația sistemului de sănătate public din Rusia este similară cu modul în care ne-am descrie și noi propria calitate a sănătății.  Sănătatea publică din Rusia este subfinanțată și adesea foarte slabă – se pare că spitalele sunt murdare și supraaglomerate, lipsite de echipamente moderne și cu lungi așteptări pentru anumite tratamente. 

Drept urmare, mulți pacienți apelează la sectorul privat, care în 2016 a primit 19% din cheltuielile medicale ale țării, în creștere față de 15% în 2012. Având în vedere că cei mai puțin înstăriți nu au alternativă la asistența medicală publică de calitate scăzută, ei în mod logic s-ar putea aștepta să aibă o stare de sănătate mai proastă.

DREPTURILE OMULUI – Cât de fericit și liber te poți exprima în Rusia?

Drepturile omului în Rusia au continuat să se deterioreze, dreptul la libertatea de exprimare, asociere și de întrunire pașnică fiind restricționate în mod constant, atât în legislație, cât și practică. 

În timp ce „incitarea la ură” (articolul 282 din Codul penal) a fost parțial decriminalizată în ianuarie 2020,  alte dispoziții penale, inclusiv articolul 280 (propagarea „extremismului”), au continuat să fie utilizate selectiv împotriva disidenților, precum protestatarii de la începutul anului. 

Discriminarea și hărțuirea persoanelor LGBTI au rămas omniprezente, „legea propagandei gay” homofobe fiind folosită în mod repetat pentru a le suprima libera exprimare. Amenințările împotriva activiștilor pentru drepturile LGBTI sunt un fapt obișnuit în Rusia, care clar nu este o alegere pentru persoană care nu se încadrează în tiparele lor sociale.

Concluzia noastră nu poate fi decât că viața unui cetățean de rând nu este roz în Rusia. Alegerea de a trăi într-o țară în care sărăcia și oligarhia sunt certitudinile trecutului, prezentului și viitorului imediat nu pot decât să alimenteze proteste precum cele de la începtul anului 2021. Daca Aleksei Navalnîi a reușit să trezească popul rus din letargia unui trai scăzut rămâne de văzut, dar cel puțin a reușit să stârnească furie și indignare față de stilul de viață contrastant al lui Vladimir Putin. 

 

Pentru alte analize despre Rusia, citiți și Va schimba otrăvirea lui Navalny Rusia?

Sursă foto: Radio Free Europe

#Ultimele buletine de știri

#Te-ar mai putea interesa și