Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici!
close_icon
#Analize / Thomas Briot

Rusia-Armenia: un parteneriat incomod

Conflictul din Nagorno-Karabakh este în mijlocul actualității, după ce forțele azere au reînceput ostilitățile pentru controlul enclavei armene, aflată pe teritoriul azer de la prăbușirea URSS-ului. În cadrul acestui conflict intervin mai mulți actori : bineînțeles cei doi beligeranți, dar și Turcia, Rusia, și într-o mai mică măsura și Iranul. Deși Rusia si Armenia sunt oficial parteneri privilegiați, atitudinea Rusiei față de conflict este ambivalentă. Relațiile între Rusia si Armenia merită analizate cu mai multă profunzime, pentru o înțelegere mai buna a mizelor acestui conflict.

O istorie comună

Istoria Armeniei este indisociabilă de cea a Rusiei. Din secolul al XIXlea, Armenia orientală  a fost administrată de către Imperiul Rus, după ce a făcut parte inițial din Persia, în timp ce cealaltă jumătate era controlată de Imperiul Otoman. La sfârșitul secolului al XIXlea, persecuțiile împotriva armenilor efectuate de către Otomani s-au intensificat culminând cu genocidul armean din 1915. După înfrângerea Puterilor Centrale în 1918, Armenia a devenit un stat independent, până la anexarea acestuia de către URSS doi ani mai târziu.

urss

Sursă foto: Google Images

 

Deși creștinismul a fost un factor de apropiere între Rusia si Armenia, preluarea puterii de către bolșevici a schimbat acest raport. De-a lungul istoriei sovietice, Moscova a privilegiat Azerbaidjanul, susținându-l în revendicările teritoriale asupra Armeniei.

O alianță forțată?

Apropierea Armeniei de Rusia nu a fost deloc evidentă. Dimpotrivă, la primă vedere, importanta diasporă armeană stabilită în Statele Unite și în Europa ar fi trebuit să faciliteze o apropiere cu Vestul. Chiar dacă Armenia a aderat la Consiliul Europei si la Organizația Mondială a Comerțului, ea nu a reușit să obțină o susținere din partea puterilor occidentale în conflictul din Nagorno-Karabakh, ceea ce a împiedicat dezvoltarea unor relații strânse cu Occidentul.

De asemenea, până recent, Turcia, fiind membru NATO, a rămas principalul partener al puterilor vestice. Acest lucru a avut ca rezultat antagonizarea Armeniei, care în consecință s-a apropiat de Rusia si de Iran (în ciuda diferențelor religioase). După prăbușirea Uniunii Sovietice în 1991, Armenia a fost singura republică din Caucaz care s-a alăturat Comunității Statelor Independente , organizație creată de Rusia pentru a-și menține influența in spațiul post-sovietic. De asemenea, Armenia s-a alăturat in 1994 Organizației Tratatului de Securitate Colectivă (CSTO), o alianță militară sub egida Rusiei.

putin

Sursă foto: Sputnik/Alexei Druzhinin/Kremlin

 

Actualmente, Rusia are o prezență militară permanentă in Armenia, cu 3000 de soldați, iar Armenia participă periodic la exerciții militare conduse de Rusia. Deși Armenia a colaborat ocazional cu Statele Unite si NATO, ea rămâne un partener privilegiat al Rusiei in Caucaz.

Rusia si Armenia în conflictul din Nagorno-Karabakh

În ciuda acestui parteneriat între cele două țări, Kremlinul are o atitudine ambivalentă privind conflictul din Nagorno-Karabakh., vânzând echipamente militare ambilor beligeranți, iar până acum nu a susținut în mod explicit Armenia, limitându-și implicarea la un apel la armistițiu.

Totodată, acest conflict are o semnificație importantă pentru politica externă a Rusiei. Prin susținerea independenței enclavei Nagorno-Karabakh, Armenia este una dintre singurele țări care apără dreptul la auto-determinare popoarelor într-un sistem internațional în care menținerea integrității teritoriale este doctrina predominantă. Anexarea Crimeei si conflictele din Donbass și din Georgia au fost inițiate de Rusia pe această bază de autodeterminare. Dacă conflictul iese din proporțiile în care s-a încadrat până acum, este posibil ca Rusia să se poziționeze în favoarea Armeniei nu pentru a-și apăra aliatul, ci doctrina ei în politică externă.

 

Puteți citi despre conflictul din Nagorno-Karabach și în alte analize True Story Project, precum De la Tripoli la Baku cu oprire in Stepanakert (o privire geopolitică asupra conflictului din Nagorno Karabach) și Conflictul din Caucaz – un nou pericol strategic, dar și în buletinele noastre de știri.

De asemenea, alte analize interesante pe acest subiect sunt:

Sursă foto: Rogue Rocket

#Ultimele buletine de știri

#Te-ar mai putea interesa și