Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici!
close_icon
#Analize / Robert Ciugolia

Rusia a pornit invazia online

Hackerii guvernului rus probabil au pătruns pe scară largă în rețelele militare, energetice și de computere critice ucrainene pentru a colecta informații și pentru a se poziționa spre a perturba aceste sisteme în cazul în care Rusia lansează un asalt militar asupra Ucrainei, potrivit serviciilor de informații americane recent declasificate.

Moscova ar putea încerca să perturbe entitățile ucrainene care furnizează servicii critice, cum ar fi electricitatea, transportul, finanțele și telecomunicațiile — fie pentru a sprijini operațiunile militare, fie pentru a semăna panică în încercarea de a destabiliza țara, potrivit unui înalt oficial al administrației care a descris informațiile.

Guvernul SUA a stabilit doar că Rusia ar putea întreprinde o activitate cibernetică perturbatoare, nu că o va face, a spus oficialul, care, la fel ca mulți alții, a vorbit sub condiția anonimatului din cauza sensibilității subiectului. „Nu știm că au intenția de a face acest lucru”, a spus oficialul. „Dar am lucrat cu Ucraina pentru a-și consolida apărarea cibernetică”.

Care au fost ultimele atacuri?

Mai multe site-uri web cheie ucrainene, inclusiv cele ale două dintre cele mai mari bănci ale țării și ale ministerului său apărării, au fost temporar oprite marți, după un aparent atac cibernetic. Nu a fost imediat clar cine se afla în spatele atacurilor.

Centrul pentru Comunicații Strategice al Ucrainei, o organizație finanțată de guvern care are ca scop combaterea dezinformarii, a declarat într-o postare pe Facebook că site-urile web ale PrivatBank și Oscadbank au fost blocate din cauza unui atac distribuit de denial of service.

Atacurile DDoS inundă site-urile web cu trafic într-un efort de a le perturba operațiunile sau de a le pune offline. Site-ul web public al forțelor armate ale Ucrainei a fost, de asemenea, scos offline.

Atacurile au corespuns cu ceea ce Poliția Cibernetică a Ucrainei a numit un „atac informațional”, în care cetățenii ucraineni au primit mesaje text spam care spuneau că bancomatele erau în stare de defect. Nu este clar câți oameni au primit textele sau dacă DDoS a luat și bancomatele ucrainene offline.

E Ucraina pregătită?

Viktor Zhora a arătat cu mândrie noile facilități la una dintre agențiile de securitate cibernetică din Ucraina, unde echipele adverse organizează bătălii simulate pentru a se pregăti pentru lucrul real.

Instruirea dă roade, a spus Zhora, vicepreședintele Serviciului de Stat pentru Comunicații Speciale și Protecție a Informațiilor, serviciul de securitate și informații al țării. Un atac de luna trecută care a vizat site-uri web guvernamentale a fost stăpânit rapid de personalul său cu ajutorul companiilor IT, inclusiv Microsoft, a spus el.

Țara a fost atacată constant din partea hackerilor ruși și susținuți de Kremlin de la anexarea Crimeei de către Moscova în 2014. Spionajul cibernetic, deteriorarea bazelor de date și a serverelor, întreruperea puterii și a comunicațiilor și dezinformarea fac parte din manualul de joc.

În condițiile în care Rusia adună peste 100.000 de militari la granița cu Ucraina și puterile occidentale acuzând Moscova că plănuiește o invazie totală, guvernul de la Kiev și experții independenți se așteaptă ca activitatea cibernetică ostilă să crească în efortul de a destabiliza țara înainte sau în timpul oricărui atac.

invazie ucraina

Sursă foto: Reuters

 

„Înregistrăm tot mai multe atacuri asupra sistemului nostru și vedem că unele au succes, din păcate”, a spus Zhora, un fost director de securitate cibernetică din sectorul privat. „Se poate aștepta ceva mai serios pentru noi, dar nu știm când.”

Andrei Soldatov, expert rus în securitate și membru senior la Centrul pentru Analiza Politicii Europene, a spus că hackerii ruși „devin tot mai pricepuți”.

Cum ar putea afecta UE sau SUA un război cibernetic?

Rusia a trimis peste 100.000 de soldați la granița națiunii cu Ucraina, amenințând cu un război diferit de orice a văzut Europa în decenii. Deși nu a avut loc încă nicio împușcătură, operațiunile cibernetice sunt deja în desfășurare.

Săptămâna trecută, hackerii au alterat zeci de site-uri web guvernamentale din Ucraina, un act simplu din punct de vedere tehnic, dar care atrage atenția generând titluri la nivel mondial. Mai liniștit, au introdus și un malware distructiv în interiorul agențiilor guvernamentale ucrainene, o operațiune descoperită pentru prima dată de cercetătorii de la Microsoft. Nu este încă clar cine este responsabil, dar Rusia este principalul suspect.

Dar, în timp ce Ucraina continuă să simtă greul atacurilor Rusiei, experții guvernamentali și în securitate cibernetică sunt îngrijorați de faptul că aceste ofensive de hacking s-ar putea răspândi la nivel global, amenințănd Europa, Statele Unite și nu numai.

biden

Sursă foto: Getty Images

 

Pe 18 ianuarie, Agenția SUA pentru Securitate Cibernetică și Securitate a Infrastructurii (CISA) a avertizat operatorii de infrastructură critică să ia „măsuri urgente, pe termen scurt” împotriva amenințărilor cibernetice, invocând atacurile recente împotriva Ucrainei drept motiv pentru a fi în alertă pentru posibile amenințări la adresa SUA.

De asemenea, agenția a subliniat două atacuri cibernetice din 2017, NotPetya și WannaCry, care ambele au scăpat de sub control de la țintele lor inițiale, s-au răspândit rapid pe internet și au afectat întreaga lume la un cost de miliarde de dolari. Paralelele sunt clare: NotPetya a fost un atac cibernetic rusesc care viza Ucraina într-o perioadă de tensiuni mari.

„Operațiunile cibernetice agresive sunt instrumente care pot fi folosite înainte ca gloanțele și rachetele să zboare”, spune John Hultquist, șeful departamentului de informații pentru firma de securitate cibernetică Mandiant. „Din exact acest motiv, este un instrument care poate fi folosit împotriva Statelor Unite și a aliaților, pe măsură ce situația se deteriorează și mai mult. Mai ales dacă SUA și aliații săi adoptă o poziție mai agresivă împotriva Rusiei.”

Asta pare din ce în ce mai posibil. Președintele Joe Biden a declarat în timpul unei conferințe de presă din 19 ianuarie că SUA ar putea răspunde la viitoarele atacuri cibernetice rusești împotriva Ucrainei cu propriile sale capacități cibernetice, ridicând și mai mult spectrul răspândirii conflictului.

Vă invităm să citiți și analizele Pot criptomonedele să salveze economii în declin? și Noile Acorduri China-Rusia – $117,5 Miliarde În Joc.

 

Sursa foto: Getty Images

#Ultimele buletine de știri

#Te-ar mai putea interesa și