Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici!
close_icon
#Analize / Mădălina Voinea

Romgaz preia Exxon în proiectul Neptun Deep

În plin haos pe piața mondială de energie, preluarea proiectului Neptun Deep de către Romgaz a venit ca o rază de speranță.  Romgaz și ExxonMobil au finalizat negocierile pentru preluarea integrală, de către compania românească, a pachetului de 50% a gigantului petrolier american în Proiectul Neptun Deep pentru exploatarea gazelor naturale în Marea Neagră.

Tranzacția, a cărei valoare nu a fost făcută publică, este de așteptat să fie finalizată în primul trimestru al anului viitor. În prezent, ExxonMobil și OMV Petrom sunt parteneri egali în proiectul de gaze offshore. Presupunerea este că Marea Neagră găzduiește aproximativ 84 de miliarde de metri cubi de gaze naturale. Consumul anual al României este de 11 miliarde.

Ce este proiectul Neptun Deep? – În 2000, Guvernul României a încheiat un acord de concesiune cu OMV Petrom și ExxonMobil pentru a explora și dezvolta perimetrul de gaze naturale Neptun Deep din Marea Neagră până în 2030, urmând ca perioada să fie prelungită până în 2045.

Decizia finală de investiție asupra proiectului a fost amânată foarte mult timp,  iar proiectul se confruntă cu întârzieri cauzate de modificările în structura fiscală și juridică a României. Fatala lipsă de predictibilitate a politicii românești a cauzat ExxonMobil să plece, periclitând siguranța energetică a țării noastre pe termen lung.

Rezervele din Marea Neagră – Proiectul Neptun Deep se află așa cum sugerează și numele în Blocul Neptun, care se întinde pe aproximativ 7.500 km² în regiunea de adâncime a Mării Negre. Perimetrul gazelor naturale Neptun Deep se întinde pe 9.900 km² în Marea Neagră.

Activitățile de explorare în regiunea continentală românească a Mării Negre au început în 1969, iar primele hidrocarburi au fost descoperite în 1980.Se estimează că blocul conține resurse de gaze naturale de aproximativ 42 până la 84 de miliarde de metri cubi (bcm), ceea ce este echivalent cu de trei până la șase ori consumul anual al României.

conducta gaz

Sursă foto: Romania-Insider

 

România deține 3,73 trilioane de metri cubi de rezerve dovedite de gaze în 2017, ocupând locul 49 în lume și reprezentând aproximativ 0,054% din rezervele totale de gaze naturale ale lumii. România are rezerve dovedite echivalente cu 9,1 ori consumul său anual. Aceasta înseamnă că mai are aproximativ 9 ani de gaz.

Legea offshore – De ce s-au speriat investitorii

În data de 17 noiembrie 2018 a intrat în vigoare legea offshore. Noile reguli acoperă domenii precum procedura de autorizare a muncii, aspecte financiare, comerciale și de drept al muncii, dispoziții de compensare și compensare, precum și regimul juridic aplicabil pentru infracțiuni și sancțiuni civile. Legea reglementează și regimul fiscal aplicabil veniturilor din gaze offshore și investițiile pe care le implică acest gen de activitate.

Condițiile rigide legislativ care țin blocate investițiile sunt:

Nerespectarea Legii Offshore poate fi sancționată cu amenzi cuprinse între 1.000 și 100.000 lei sau 10% din valoarea contractului.

Sursa Pwc

Plecarea Exxon – Exxon și-a anunțat decizia de a părăsi proiectul în 2019, invocând schimbările de reglementare din țară și prețurile scăzute ale petrolului și gazelor la nivel global. Compania a investit aproximativ 700 de milioane de dolari în dezvoltarea proiectelor, cu toate acestea a decis că este un cost mai mare pe termen lung să rămână parte din proiect.

România a sperat că un consorțiu format din producătorul român de gaze naturale Romgaz, OMV Petrom și o altă companie ar putea face o ofertă pentru participația ExxonMobil în proiectul Mării Negre.

Grupul polonez de petrol și gaze PGNiG a fost, de asemenea, pentru o lungă perioadă de timp printre potențialii ofertanți interesați de participația ExxonMobil. Cu toate acestea, PGNiG a renunțat la planurile de a prelua o parte din depozitul Neptun Deep, fără a oferi un motiv pentru această decizie.

Din teama unor influențe rusești în piața românească de energie și mai accentuate, compania de stat Romgaz a devenit entitatea care a preluat în final participația Exxon și oferă o nouă posibilitate de dezvoltare a proiectului. Pe de altă parte, compania OMV Petrom, parte a Grupului OMV austriac, deține restul de 50% din proiect.

Investițiile de până acum de 1,5 miliarde de dolari în explorarea perimetrului, alături de  amânarea unei date de start privind exploatarea comercială a acestuia din cauza legi offshore din 2018, reprezintă probleme care trebuie abordate rapid odată definitivată tranzacția.

Care sunt pașii următori?

Producătorul român de gaze de stat va plăti până la 1,07 miliarde de dolari către Exxon pentru participația sa de 50% în proiectul de gaze offshore din Marea Neagră.

Romgaz va cere acționarilor să aprobe tranzacția în ședința din 9 decembrie, când va solicita și aprobarea de a împrumuta 325 de milioane de euro pentru a acoperi o parte din costurile tranzacției. La semnarea contractului, compania va plăti către Exxon un avans în valoare de 106 milioane de dolari.

romgaz

Sursă foto: Romania-Insider

 

Predictibilitatea politică și vulnerabilitățile Romgaz

Compania română de gaze naturale controlată de stat în proporție de 70%, Romgaz a confirmat într-o notă către investitori că a inițiat un proces neobligatoriu în vederea obținerii de oferte de finanțare în valoare de 1,6 miliarde lei (320 milioane euro).

Merită să punem puțin această sumă în contextul riscului pe care îl reprezintă. Suma de 1,6 miliarde lei depășește totalul datoriilor curente ale Romgaz, care se ridică la circa 1,35 miliarde lei la sfârșitul lunii iunie 2021. Scopul viitorului împrumut de 1,6 miliarde lei este acoperirea doar a unei părți din achiziția de 100% din ExxonMobil Exploration and Production România Holdings Ltd și consolidarea capitalului de lucru actual.

Coaliția de guvernământ din România a promis că va aborda aceste obstacole în 2021. Din păcate, viitorul pare incert din punct de vedere politic, iar compania Romgaz obligată să achiziționeze un proiect cu potențial valoros, dar cu aplicabilitate incertă.

Vă invităm să citiți și analizele Criza Energiei Din UE – Prețurile Cresc, La Fel Și Disperarea Oamenilor și PNRR: Între Agonie Și Extaz

 

Sursă foto: Offshore Energy

#Ultimele buletine de știri

#Te-ar mai putea interesa și