Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici!
close_icon
#Fake News Economicus / Mădălina Voinea

Romgaz & Exxon în Marea Neagră – Jaf american sau investiție necesară?

Context

Iată ce dezvăluie Dan Diaconu: ”Ministrul Energiei Virgil Popescu, pune la cale cel mai mare jaf postrevoluționar: obligă Romgaz să cumpere participația Exxon din Marea Neagră, după ce aceasta fusese cedată practic gratis americanilor de către statul român”.

”Pentru nimicul ăsta, Romgaz va plăti 1 miliard de dolari și-și va asuma investiții de aproape 3 miliarde de dolari!!!”, detaliază Diaconu.Și nu se termină aici, ”partea frumoasă vine abia acum”, avertizează Diaconu. ”Romgaz nu are experiență în forajul marin, astfel încât va subcontracta operațiunile de foraj către… Exxon! Iau jigodiile americane zece piei de pe noi, iar fanarioții ne vând fără nicio remușcare”, scrie Dan Diaconu pe canalul său Telegram.”

fake

Sursă foto: Sputnik

 

DEBUNK – De ce insistă Sputnik să denigreze proiectul Neptun Deep

Spuntik.ro are în medie 470.000 de vizitatori unici în fiecare lună, 82% dintre ei fiind din România. 40% din audiența lor vine redirecționată de pe grupuri de Facebook, din care majoritatea sunt știri a căror perspectiva este manipulată, astfel încât să servească o retorică anti-UE și anti americană. Cel mai recent exemplu este denigrarea unei decizii esențiale pentru economia și independența energetică a României, oferta Romgaz de a prelua participația Exxon în proiectul Neptun Deep.

Resursele de gaze offshore din Marea Neagră oferă României o oportunitate imensă de a continua să fie independentă din punct de vedere energetic, de a aduce venituri bugetare suplimentare și de a crea locuri de muncă. În 2008, OMV Petrom a intrat într-o asociere în comună cu Exxon pentru explorarea blocului Neptun din sectorul apelor adânci din Marea Neagră. Peste 1,5 miliarde USD au fost investiți între 2008 și 2016 în activități de explorare și evaluare în blocul Neptun Deep. Explorarea a inclus două campanii de achiziție 3D și două campanii de forare de explorare, cu opt puțuri de explorare și evaluare forate.

Adevăratul motiv din spatele retragerii Exxon

Exxon a decis însă să se retragă din cauza deciziilor luate la nivel politic. Oficialii guvernului român au pariat totul pe un singur card în 2019: că Exxon nu ar părăsi România, indiferent de creșterea impozitării conform Legii Offshore sau de plafonarea prețului conform OUG 114, după ce a investit 700 milioane în Neptun Deep.

petrol marea neagra

Sursă foto: Defense Romania

 

Gigantul american este însă cea mai importantă companie de petrol și gaze din lume, cu venituri anuale de 300 miliarde USD, un profit în 2018 de 21 miliarde și investiții anuale în exploatare de peste 25 miliarde. În acest context, deciziile politice au creat un cost de oportunitate prea mare pentru a continua colaborarea în cadrul proiectului Neptun Deep.

Cadrul fiscal s-a înrăutățit prin noua lege offshore, în sensul creșterii taxării, investițiile nu sunt deductibile în momentul demarării producției, și nu există certitudinea stabilității fiscale. În plus, companiile au fost obligate să vândă 50% din viitoarele gaze pe piața la vedere din România. Pe lângă legea offshore, OUG 114, reglementează la loc piața de gaze și, în plus, capacitatea de interconexiune cu piețele europene lichide, acolo unde ar trebui să se comercializeze o parte din gaze (România nu le poate consuma pe toate).

Concluzie

Pentru România însă, independența și securitatea energetică nu sunt negociabile, atât dpdv economic, dar la fel de important geostrategic. Decizia ministrului de a încuraja Romgaz să achiziționeze 50% din proiect alături de OMV Petrom este pentru a evita cumpărarea din partea altor poli de influență, pentru a recâștiga încrederea investitorilor după perioada 2016-2020 și pentru a accelera evoluția proiectului crucial pentru România.

 

Sursă foto: Getty Images

#Te-ar mai putea interesa și