Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici!
close_icon
#Fake News Economicus / Mădălina Voinea

Romania va intra în incapacitate de plată

CONTEXT

“Datoria publică acumulată în cei mai tumultoși ani ai economiei României (1990-2008) a fost de numai 17,2 miliarde de Euro. Țineți cont că aceia au fost ani de criză perpetuă (Revoluția, mișcările de stradă, mineriadele, prăbușirea sistemului bancar, falimentarea Bancorex pentru furtul resurselor acesteia, la scutul BNR, jocurile piramidale). Chiar și așa, datoria publică a României în primii 19 ani de la revoluție a însumat mai puțin decât datoria publică nouă din ultimele 11 luni. Dacă politicile nu se schimbă, România va intra în incapacitate de plată.”

Conform https://www.siteworthtraffic.com/report/activenews.ro, website-ul are 11.000 de utilizatori zilnici și 336,000 pe lună.

Sursa: Active News

 

DE CE E FALS?

 Anul 2020 a fost unul fără precedent în istoria umanității, în contextul unei pandemii mondiale care a oprit economia în majoritatea țărilor pentru perioade semnificative de timp. Carantina a însemnat că industria HORECA trebuie să fie susținută artificial în viață prin șomaj tehnic de către stat, iar subvenții masive în sectorul medical au fost acordate de către fiecare stat. România nu a făcut excepție! La nivel mondial, datoria publică a crescut cu 19,8 trilioane de dolari. 

Dacă există un context în care majorarea datoriei publice a fost justificată din punct de vedere economic, anul 2020 este acela. Inclusiv Uniunea Europeană a renunțat la restricțiile de îndatorare. De ce? Niciun stat de pe glob nu era pregătit pentru acest scenariu, iar costurile pentru a menține funcționarea societății au fost pe măsură. Ceea ce încearcă acest articol deloc subtil să insinueze este vina guvernului, dar mai mult decât atât să creeze un scenariu economic aproape imposibil, incapacitatea de plată.

Datoria publică a României în decembrie 2020 era de 44% din PIB (produsul intern brut), în contextul în care țări precum Franța aceasta ajunge la 118,74% fără să se pună problema unei incapacități de plată. Germania a urcat la 75,25% din PIB ca nivel de îndatorare în 2020, iar regula se aplică pentru fiecare țară europeană. Uniunea Europeană a luat decizia istorică de a mări bugetul pentru perioada 2021-2027 la 1 074 miliarde de euro și de a adăuga pachetul de redresare (NEXT GENERATION EU) în valoare de 750 de miliarde EUR tocmai pentru a ajuta întreaga uniune să aibă o tranziție cât mai lină înspre normalitate, cu investiții în infrastructură și calitatea vieții versus austeritate.

Cifrele pot fi ușor alarmiste, iar adevărul incontestabil al datoriei este prezent. Concluziile pe care le luăm trebuie discutate în contextul economic al pandemiei, iar incapacitatea de plată nu este un scenariu plauzibil pentru România, nici din punctul de vedere al datoriei, nici din punctul de vedere al susținerii din partea UE. 

Desigur, câte click-uri ar aduce o știre echilibrată versus apocalipsa economică pe care anumite website-uri aleg să o propage?

 

Sursă foto: Moise.ro

#Te-ar mai putea interesa și