Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici!
close_icon
#Analize / Mădălina Voinea

România: Relansarea prin cele 79.9 de miliarde din fonduri europene

Mădălina Voinea

21 IULIE- liderii UE decid bugetul UE (1074 miliarde €) pe următorii 7 ani și NGEU (750 miliarde € ), pachetul de recuperare economică

Principalele obiective sunt relansarea economiei, tranziția digitală și verde a UE

Next Generation EU, planul de recuperare economică propus de Comisia Europeană este un răspuns fiscal fără precedent din partea uniunii. Eficiența acestuia în combaterea unei viitoare crize are potențialul de a egala și chiar întrece răspunsul SUA. NGEU este 4.7% din GDP-ul anul al UE și are valoarea totală de 750 de miliarde €. Scopul? Evitarea unei crize financiare care să saboteze creșterea economică a uniunii și să creeze rupturi irevocabile între statele membre.

Prevenirea unui cerc vicios – Economiile dependente de turism precum Bulgaria sau instabile legislativ precum România suferă de o dublă vulnerabilitate, economică și instituțională care le-ar condamna la o criză economică severă. Pentru viitorul UE ar însemna transformarea acestor țări într-o povara necompetitivă care nu va putea contribui la dezvoltarea generală a Pieții Unice.

sursa: https://www.consilium.europa.eu/en/infographics/mff-recovery-negobox/

Investițiile publice în timp de recesiune joacă un rol esențial în a relansa echilibrat și durabil economia. În consecință, peste 80% din finanțarea disponibilă va fi utilizată pentru a sprijini investițiile și reformele din statele membre.

sursa https://www.consilium.europa.eu/media/45138/210720-euco-final-conclusions-ro.pdf

Pentru România, problema clasică a fost incapacitatea guvernului în a accesa fonduri comunitare, fie din dezinteres (sunt foarte greu de fraudat), fie din lipsa de expertiză. În acest acest caz, Comisia Europeană oferă condiții mult mai ușoare de accesare, recomandări și revizuri ale planului național pe care îl propunem. 

Prim-ministrul danez, Mark Rutte, a impus “frâna de urgență” asupra fondurilor, în care orice guvern poate bloca temporar Bruxelul din a transfera fonduri către altă țară și să solicite un review din partea C.E. Pe de altă parte, Viktor Orban se mândrește cu forțarea adoptării unui sistem de votare prin majoritate calificată pentru a bloca plăti pe baza statului de drept. În cazul României, provocările vin pe două fronturi.Intern, mobilizarea pentru a crea un plan avantajos dezvoltării durabile și accesării fondurilor. Pe plan extern, România primește avantajul mărimii demografice în contextul votului cu majoritate calificată. Va fi un avantaj care va stimula o alocare corectă sau va fi un impediment care ne va impedica accesarea fondurilor?

Sursă foto: GettyImages

#Ultimele buletine de știri

#Te-ar mai putea interesa și