Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici!
close_icon
#Analize / Robert Ciugolia

România – în plin război cibernetic

Site-urile web ale guvernului român și ale altor instituții și agenții private au fost ținta unui atac cibernetic început vineri dimineață, pe care agenția națională de informații l-a atribuit unei unități de hacking pro-rus.

Grupul de hackeri cunoscut sub numele de Killnet a revendicat creditul pentru așa-numitul atac distribuit de denial-of-service, care a început în jurul orei 4 a.m., ora locală, a anunțat Serviciul Român de Informații într-un comunicat. Astfel de atacuri încearcă să supraîncarce sistemele prin inundarea țintei cu solicitări de prisos din mai multe surse.

Atacul cibernetic a lovit site-urile Ministerului Apărării al țării, ale poliției de frontieră, ale companiei de căi ferate CFR Călători și ale unei instituții financiare, care nu au fost funcționale de câteva ore. Killnet a vizat anterior instituții din SUA, Estonia, Polonia, Republica Cehă și NATO, a spus agenția.

Partidul Social Democrat și președintele parlamentului, Marcel Ciolacu, au declarat săptămâna aceasta că România ia în considerare opțiuni pentru un potențial ajutor militar pentru Kiev. Ciolacu a venit cu aceste declarații după o vizită în Ucraina alături premierul român, Nicolae Ciucă, unde au promis mai multă asistență pentru a ajuta Ucraina să se apere împotriva invaziei ruse.

Atacurile cibernetice împotriva site-urilor web ale organismelor publice și ale organizațiilor private din România au fost revendicate de grupul pro-rus de criminalitate informatică Killnet și justificate de aceștia prin faptul că România sprijină Ucraina în conflictul militar cu Rusia, potrivit Direcției Naționale de Securitate Cibernetică a României. (DNSC).

ciolacu zelenski ciuca

Sursă foto: Digi 24

 

Ce este un atac DDoS?

Atacurile DDoS sunt efectuate cu rețele de mașini conectate la Internet. Aceste rețele constau din computere și alte dispozitive (cum ar fi dispozitivele IoT) care au fost infectate cu malware, permițându-le să fie controlate de la distanță de către un atacator. Aceste dispozitive individuale sunt denumite boți (sau zombi), iar un grup de boți se numește botnet.

Odată ce o rețea botnet a fost stabilită, atacatorul poate direcționa un atac trimițând instrucțiuni de la distanță fiecărui bot.

Când serverul sau rețeaua unei victime este vizată de rețeaua bot, fiecare bot trimite solicitări către adresa IP a țintei, ceea ce poate cauza ca serverul sau rețeaua să devină copleșite, ducând la refuzul serviciului pentru traficul normal.

Deoarece fiecare bot este un dispozitiv de internet legitim, separarea traficului de atac de traficul normal poate fi dificilă.

Cine sunt Killnet și pentru ce sunt cunoscuți?

Hackerii ruși din grupul Killnet au declarat că au spart site-ul web Anonymous, care a fost implicat în atacuri asupra resurselor de internet binecunoscute ale mass-media ruse. Acest lucru este raportat de RIA Novosti. Programatorii au înregistrat un mesaj video anonim în care îi îndemnau pe ruși să nu creadă falsurile publicate pe internet și îi îndemnau să nu intre în panică pe fondul evenimentelor din Ucraina.

„Foarte curând acest conflict se va încheia, vom găsi pacea. Nu-ți fie frică, Rusia, nimeni și nimic nu te poate amenința. Hackeri anonimi, aveți grijă să vă restaurați site-ul, arată foarte jalnic pe fondul amenințărilor voastre la adresa țării noastre”, citează autorii RIA Novosti.

Ce se știe despre grupul Killnet?

Gruparea hackerilor a fost creat relativ recent. Prima postare de pe canalul lor oficial Telegram este datată 23 ianuarie 2022. Apoi programatorii au raportat despre ultimele pregătiri pentru site: „Killnet este în ultima etapă de dezvoltare — lansare pe 31 ianuarie.

Killnet are mai multe domenii (io, org, online, tech, net). Cu toate acestea, serviciile sunt momentan indisponibile.

Ce fac hackerii Killnet?

Potrivit autorilor înșiși, sarcina lor este să protejeze datele computerului clientului de atacurile hackerilor. Programatorii își numesc serviciul „primul botnet descentralizat din lume”; (conectând roboți la mai multe mașini din rețeaua zombie pentru a le infecta cu malware – nota ed.).

„Datele dumneavoastră nu mai sunt stocate în bazele de date și nu sunt transferate către terți sub formă de găzduire și servere. Botnetul nostru folosește cea mai recentă tehnologie WEB3. Datele dvs. sunt stocate distribuite în întregul Blockchain și nu sunt disponibile pentru aplicarea legii, — asigură hackerii clienții.

Pentru a stoca informații despre operațiunile utilizatorului, după cum notează autorii, sunt folosite așa-numitele „Contracte inteligente”. sau Smart Contract (un protocol de computer care permite tranzacții ) în rețeaua Ethereum. Hackerii susțin că clienții lor pot folosi în siguranță serviciul Killnet și „nu vă faceți griji pentru siguranța voastră”.

Pentru ce este faimos grupul de hackeri Killnet?

De când grupul de hackeri a apărut destul de recent, încă nu se știe aproape nimic despre acest botnet. În acest moment, hackerii ruși sunt amintiți doar pentru că au spart site-ul cunoscutului grup Anonymous și un mesaj video către ruși despre atacul asupra site-urilor media interne.

hackeri killnet

Sursă foto: Digi 24

 

De ce a fost aleasă România pentru centrul de excelență în Cybersecurity?

România și-a construit o reputație pentru securitatea cibernetică prin consolidarea capacităților naționale.

România se declară expertă în IT și are scoruri bune în clasamentele abilităților digitale și educației. Oferta sa a arătat că ocupă locul trei în statisticile UE privind femeile angajate în tehnologie. Are o performanță solidă în clasamentul vitezei internetului în bandă largă și are o experiență dovedită de a produce companii tehnologice de succes.

Acest talent poate avea și o latură întunecată. România are o scenă subterană întinsă de criminali cibernetici care îi pătează uneori reputația – deși nu suficient pentru a fi schimbat votul. Un oraș și-a câștigat porecla „Hackerville”.

Hackerii români de rang înalt au fost extrădați în SUA, urmăriți penal și condamnați în anii trecuți, inclusiv „Guccifer”, hackerul care a ajutat la dezvăluirea utilizării de către Hillary Clinton a unui domeniu privat de e-mail în timp ce era secretar de stat.

Șeful pieței interne al Comisiei UE, Thierry Breton, le-a spus la acel moment miniștrilor naționali de telecomunicații că este „esențial” ca centrul „să se bazeze pe rețele securizate… mai ales când vine vorba de operatorii de telecomunicații”, în încercarea de a împinge țările să accelerarea implementării măsurilor de securitate 5G propuse de UE.

România a susținut că poate bifa această casetă. A fost una dintre puținele țări care au avansat din plin în elaborarea unor politici noi și mai stricte pentru operatorii de telecomunicații pentru a reduce dependența de echipamentele 5G din China.

A fost prima țară din UE care a semnat un „memorandum de înțelegere” cu administrația Trump anul trecut pentru a elimina așa-zișii furnizori de 5G „cu risc ridicat”. Guvernul român a provocat chiar amenințări de acțiune în justiție din partea gigantului chinez Huawei pentru a-și contesta legile naționale.

Vă invităm să citiți și Ce vrea să facă Musk cu Twitter? și Abortion may no longer be a constitutional right in America.

 

Sursa foto: Romania Insider

#Ultimele buletine de știri

#Te-ar mai putea interesa și