Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici!
close_icon
#Analize / Mădălina Voinea

România după Brexit – Care este soarta studenților și muncitorilor?

Scenariul evitat timp de 4 ani, un Brexit fără acord, se apropie de realitate. Diaspora românească este cea mai mare dintre statele membre, iar studenții români au drept locație de top universitățile britanice. Unde ne lasă Brexitul și încotro își îndreaptă speranțele o bună parte dintre românii care vor să emigreze?

Consecințele directe vor fi necesitatea unei vize pe bază de puncte bazată pe competențele muncitorilor, iar pentru studenți dublarea costurilor și dispariția împrumuturilor guvernamentale.
romania

Sursa Campanie a ziarului Gândul devenită virală în 2016.  https://www.express.co.uk/news/uk/684713/Remain-Romania-Europe-EU-Brexit

 

Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord (UK), ca urmare a referendumului privind retragerea din Uniunea Europeană (UE) din 23 iunie 2016  și Uniunea Vamală, a decis că beneficiile apartenenței la corpul monetar unificat nu mai depășesc costurile liberei circulații a imigrației.

Brexit este acronimul pentru „ieșirea britanică” din Uniunea Europeană. Marea Britanie a părăsit în mod oficial uniunea la 31 ianuarie 2020 și urmează să își încheie perioada de tranziție pe 31 decembrie. Cel mai probabil tranziția se va încheia fără un acord între cele două părți, chiar daca s-au angajat să continue discuțiile post Brexit.

Votul din 2016 a fost de 17,4 milioane în favoarea părăsirii față de 15,1 milioane care au votat să rămână. Fără doar și poate euroscepticismul care a dus la abandonarea proiectului european este în bună parte și despre valul de imigranți, mulți dintre aceștia români care pentru britanici au devenit atât un atuu economic, cât și o frustrare și problemă socială. Marea Britanie, fiind una dintre cele mai puternice state europene, a avut oricum mereu o poziție defensivă față de menținerea suveranității și refuzul de a se alătura zonei euro.

Concluzia? Societatea britanică nu a fost dispusă încă să asimileze influxul de culturi și grupuri etnice diferite sub egida liberei circulații.

Ce ne așteaptă după această dată și care este viitorul românilor în UK?

În discuțiile de pe social media și discursul jurnalistic european decizia UK-ul a fost privită majoritar drept irațională sau cel puțin neinspirată. Cum oare poate decide orice țară să renunțe la avantajele proiectului european? 

marea britanie

Sursa https://www.express.co.uk/news/uk/684713/Remain-Romania-Europe-EU-Brexit

 

Părăsirea Pieței Unice și Uniunii Vamale, odată cu expirarea perioadei de tranziție, la data de 31 decembrie 2020, va duce conform Oxford Economics în cel mai bun caz la o pierdere de 0,1% a PIB-ului în fiecare an post Brexit, iar în cel mai rău caz (scenariul de care ne apropiem fără un acord) la o pierdere de 3,9% a PIB-ului. În cel mai bun caz, creșterea venitului mediu de persoană în UK va fi de 40 de lire, iar pierderea în scenariul opus de 1.000 de lire. 

Fără doar și poate, riscurile și oportunitățile sunt asimetrice. UK-ul va pierde mai mult decât ar fi câștigat rămânând în UE. Cu toate acestea, care sunt costurile pentru restul UE, cu precădere pentru societatea românească?

Frica numărul 1 pentru noi este modificarea liberei circulații și a statului de cetățean european care aduce modificări pentru românii din diaspora și pentru accesul studenților la universitățile britanice.

România – Relațiile comerciale cu Marea Britanie

Din punct de vedere comercial, retragerea UK-ului din UE fără un acord înseamnă că toate statele membre, inclusiv România, vor reveni la prevederile comerciale multilaterale sub umbrela Organizației Mondiale a Comerțului. Asta înseamnă birocrație, formulare și, bineînțeles, taxe vamale aplicabile la nivelul clauzei națiunii celei mai favorizate.(tratament & tarife nedescriminatorii între state).

România nu este printre țările cele mai afectate de noile taxe vamale, Olanda, Franța și Belgia fiind principalii parteneri care vor asmila șocul noilor tarife. În 2019, piața din România a reacționat la instabilitatea prevăzută de Brexit și la costurile crescute, exporturile către UK scăzând în primele 5 luni cu -6,7%.

Unde toate statele vor avea de suferit este la îngreunarea circulației bunurilor. Frumusețea și inovația pe care Uniunea Vamală o aduce este standardizarea criteriilor și procedurilor la nivelul UE, astfel încât să eficientizeze pe teritoriul european transportul de bunuri și servicii. Practic orice tranzacție cu UK-ul momentan se va întoarce la proceduri vamale specifice unui stat non-UE. 

Studenții români și accesul la educație

Marea Britanie este alegerea de top a studenților români pentru a studia în afara țării. Mitul învățământului britanic printre viitorii studenți este deja un ideal alimentat de poveștile de succes și de comunitățile de români stabilite în Anglia. 

University of Manchester Sursa Getty Images

 

Programele de schimb ERASMUS

Guvernul nu a decis încă în mod oficial dacă Regatul Unit va continua să participe la acest sistem în viitor, dar s-a angajat să continue să finanțeze un nou program de înlocuire la nivelul întregului Regat Unit, dacă nu va ajunge să participe. În această arie a educației, încă există speranță de colaborare deoarece deja avem precedentul Turciei, Islandei, Norvegiei și Serbiei care sunt membri deplini  ai programului Erasmus fără a fi membri UE. 

Taxele & Finanțarea universităților

Marele avantaj al învățământului universitar din UK este tradiția calității și mentalitatea de inovație și pregătire foarte diferite de ceea ce era norma pentru mediul universitar românesc. Visul educației vestice a devenit o realitate pentru studenții români datorită taxelor preferențiale pe care cetățenii UE le primeau, dar și datorită împrumutului guvernamental care acoperea costul universității pe parcursul studiilor.

Din anul universitar care începe în august 2020 studenții din toate țările Uniunii Europene, cu excepția Irlandei, nu vor mai beneficia de tarifele reduse aplicate studenților din Anglia, nici de accesul la împrumuturi pentru studenți. Anunțul a fost făcut printr-o declarație scrisă depusă în Parlament de ministrul de stat. Aceasta precizează că decizia se aplică începând cu studenții care încep cursurile din anul academic 2021-2022, deci nu îi va afecta pe studenții care încep cursurile în anul 2020-2021

Taxele pentru studenți români vor fi la fel ca pentru ceilalți studenți internaționali și acestea sunt fixate de fiecare universitate, independent. Prețul cursurilor se va dubla în medie față de ceea ce au parte acum studenții români. Cel mai probabil scenariu este de scădere a numărului de studenți care pleacă pentru studiile de licență în UK, mulți dintre ei fiind studenți peste medie ca rezultate.

Pentru România ca stat ar putea fi o veste bună, limitând fenomenul de braindrain prin care ne pleacă talentele. Problema persistă însă, iar universitățile ar putea să își pregătească terenul prin parteneriate cu universități vestice și transformarea ofertelor educaționale în unele mai atractive pentru studenții rămași în țară. 

Diaspora – Locuri de muncă & Libertatea de circulație

Paradisul globalizării, libera circulație, va lua sfârșit pe 31 decembrie 2020 pentru relația UK –  UE și, începând cu 1 ianuarie 2021, Marea Britanie va implementa un sistem de imigrare pe bază de puncte (points-based immigration system (PBS)) care tratează în mod egal cetățenii și non-cetățenii UE. Prioritatea o vor avea competențele și talentului unei persoane, în locul țării sale de proveniență.

Munca în Marea Britanie din ianuarie 2021:

1. Viza pentru muncitorii calificați

Așa cum ne așteptam, UK-ul vrea ce e mai bun din UE, mai exact să păstreze doar talentele și forța de muncă de care are nevoie în propria țară. Legitim sau nu, cetățenii UE vor trebui să aibă o ofertă de muncă și calificarea necesară pentru a o onora, plus un salariu minim de 26,500 de lire pe an. Engleza este desigur un criteriu obligatoriu pentru a aplica la o astfel de viză, alături de o suprataxă de participare la sistemul de sănătate.

2. Viza pentru sistemul de sănătate și asistență medicală

Medicii și cadrele medicale au un fel de viză expres în UK, britanicii fiind mai mult decât primitori cu un domeniu în care au nevoie de specialiștii europeni. Pentru aceștia va exista un sistem de intrare rapid, cu taxe reduse de aplicare și sprijin dedicat pe parcursul procesului de aplicare. Doctorii și cadrele medicale nu plătesc suprataxele aferente contribuției la sistemul de sănătate. 

Este clară direcția naționalistă  pe care Marea Britanie speră că o va impune asupra viitorului statului său, problema pe care a refuzat să o ia în calcul este globalizarea. Să părăsești un tren care prinde viteză s-a dovedit în dezavantajul UK-ului anul acesta. Mobilizarea uniunii în timp de pandemie și construirea unui plan comun a dat încredere în piața europeană și a amortizat efectele pandemiei.

Pe de altă parte, UK-ul a fost grav afectat de pandemie, singur în fața unei pierderi de 800.000 de locuri de muncă și datorii care se strâng fără întârziere. Consecințele Brexitului combinate cu pandemia? Incerte, dar negative. Speranța rămâne într-un acord, șubrezit însă de lipsa unor punți comune de dialog dintre UE și Marea Britanie. 

Vă recomandăm și analizele Digitalizarea României și Strategia De Apărare A României Și Relația Cu Rusia

Sursă foto: Getty Images

#Ultimele buletine de știri

#Te-ar mai putea interesa și