Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici!
close_icon
#Buletin de știri / True Story Project

NewsDigest: România, cea mai grav afectată de Covid-19 din Europa de Est

Covid-19 în România:

Vârful tensiunilor generate de criza COVID-19 în sectoarele monetare, bancare și financiare a fost depășit, a declarat guvernatorul Băncii Naționale a României (BNR) într-un comunicat de presă. Declarația se referă la o dimensiune specifică a piețelor conturate de guvernatorul Mugur Isărescu – și anume gestionarea numerarului și a lichidității. După ce starea de urgență a fost declarată pe 16 martie, ratele dobânzilor de pe piața monetară au crescut, dar deciziile de politică monetară (decizia BNR de a reduce rata de politică monetară) au înlăturat tensiunile și au îmbunătățit lichiditatea, a comentat guvernatorul Isărescu. (Romania Insider)

România suferă o creștere a deceselor cauzate de coronavirus după ce zeci de mii de cetățeni s-au întors din Italia și Spania, devenind astfel cea mai lovită națiune din centrul și estul Europei. Anii de subfinanțare au afectat sistemul de sănătate din România – clasat printre cele mai slabe din Europa. În fața recentului focar, personalul medical din unele spitale mici și-a dat demisia, spunând că nu vor să își asume riscul, deoarece nu au echipament adecvat pentru a trata pacienții infectați. (Bloomberg)

Covid-19 în Europa:

Ministrul olandez al Finanțelor, Wopke Hoekstra, a declarat marți că ar fi trebuit să comunice mai bine și a arătat mai multă empatie în timpul unei întâlniri cu colegii săi europeni cu privire la instrumentele financiare pentru a combate criza coronavirusului. “Săptămâna trecută, noi – și eu inclus – ar fi trebuit să facem mai clar mesajul că vrem să ajutăm. Nu am făcut asta suficient de empatic. Am exprimat-o în așa fel încât a dus la rezistență”, a declarat, adăugând că „dacă primiți la fel de mult criticism ca și noi, în mod clar e ceva ce nu ați făcut bine”. (Politico)

Institutul de la Viena a constatat că impactul economic este deja simțit substanțial, la doar câteva săptămâni după ce virusul a lovit regiunea Europei Centrale și de Est. Multe monede au slăbit semnificativ, iar încrederea consumatorilor și a afacerilor a scăzut. Acest lucru este în ciuda faptului că coronavirusul se răspândește mult mai lent prin regiune decât în locuri precum Italia și Spania. Cu toate acestea, declinul economic nu este doar un rezultat al factorilor interni, deoarece piețele globale au intrat în panică de când China a intrat în blocaj parțial la sfârșitul lunii ianuarie. (Emerging Europe)

Într-un avertisment extrem de voalat către premierul maghiar de dreapta Viktor Orban, executivul Uniunii Europene a declarat, la 31 martie, că măsurile de urgență adoptate de statele membre pentru combaterea crizei coronavirusului nu pot reduce efectul democrației. “Este extrem de important ca măsurile de urgență să nu fie în detrimentul principiilor și valorilor noastre fundamentale … Democrația nu poate funcționa fără mass-media liberă și independentă”, a declarat președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, într-o scrisoare. (Radio Free Europe)

Covid-19 în SUA:

Preşedintele SUA, Donald Trump, i-a avertizat marţi pe americani că următoarele două săptămâni vor fi “foarte, foarte dureroase”, în timp ce bilanţul noului coronavirus continuă să se înrăutăţească în Statele Unite. “Vom traversa două săptămâni foarte, foarte dificile”, a adăugat preşedintele american într-o conferinţă de presă la Casa Albă. (Agerpres)

Comisia Europeană a transmis marţi că nu există dovezi că un medicament promovat de preşedintele american Donald Trump ca un potenţial tratament miraculos împotriva COVID-19 este eficient împotriva acestei boli cauzate de noul coronavirus. Trump a spus că hidroxiclorochina, un medicament anti-malarie, s-ar putea număra printre tratamentele “revoluţionare din istoria medicinei” prin potenţialele sale efecte împotriva COVID-19. (Agerpres)

Covid-19 în Rusia:

China și Rusia continuă să utilizeze criza globală de coronavirus pentru a răspândi rapoarte false și alte dezinformări online, potrivit celei mai recente actualizări publicate miercuri de echipa Serviciului European de Acțiune Externă dedicată evidențierii unor astfel de tactici digitale. Grupul, numit East Stratcom și al cărui mandat include eliminarea de știri false provenite din Rusia, a declarat că de la sfârșitul lunii ianuarie au existat peste 150 de cazuri de dezinformare pro-Kremlin legate de criza de sănătate globală. Aceasta include pretențiile potrivit cărora Uniunea Europeană a fost pe punctul de a se prăbuși din cauza răspunsurilor nepotrivite ale guvernelor naționale la COVID-19. (Politico)

Rusia spune că a trimis un avion militar cu echipament medical în Statele Unite pentru a ajuta în lupta de a face față focarului de coronavirus. Postul de televiziune de stat Rossia 24 din Rusia a arătat aeronava de transport care decola pe 1 aprilie de la o bază militară din apropierea Moscovei. Transportul pare a fi rezultatul unei convorbiri telefonice din 30 martie între președintele american Donald Trump și omologul său rus Vladimir Putin, unde s-a discutat răspunsul la pandemia antivirus. (Radio Free Europe)

Covid-19 în China:

Autorităţile sanitare din China au început miercuri să raporteze cazurile asimptomatice de infectare cu SARS-CoV-2, în efortul de a linişti temerile publicului că unii oameni ar putea răspândi în continuare virusul fără să ştie că sunt infectaţi, relatează Reuters. Potrivit sursei citate, China a reuşit să preia controlul asupra epidemiei şi a început să relaxeze restricţiile de deplasare în focare, dar există preocuparea că ridicarea restricţiilor va face ca mii de persoane infectate să-şi reia viaţa obişnuită fără să ştie că sunt purtători ai virusului, pentru că nu au simptome şi nu au fost testate. (Agerpres)

La sfârșitul lunii februarie, pe măsură ce infecțiile cu coronavirus au crescut în Wuhan, China, autoritățile locale s-au dus din ușă în ușă pentru controale de sănătate – izolând forțat fiecare rezident în spitale improvizate și la adăposturi temporare de carantină, chiar despărțind părinții de copiii mici care prezentau simptome de COVID-19. Îngrijitorii de la clădirile mari de apartamente din oraș au fost puși ca agenți de pază ad-hoc, monitorizând temperaturile tuturor rezidenților, decidând cine poate intra în clădiri și punând în aplicare inspecții la produsele alimentare și medicamente livrate. Ar putea SUA să implementeze aceleași măsuri? (USA Today)

China a depășit SUA drept locul cel mai popular din lume pentru listările pe bursele din primul trimestru, în timp ce focarul de coronavirus a trecut prin cele mai mari două economii din lume. Ofertele publice inițiale și listările secundare în centrele financiare chineze din Shanghai și Shenzhen au strâns peste 11 miliarde de dolari în primele trei luni ale anului în 50 de tranzacții, potrivit datelor. Acest lucru a eclipsat volumul combinat al Bursei de la New York și NASDAQ – care a rulat 10,5 miliarde de dolari din 37 de tranzacții – pentru prima dată din 2016. (Financial Times)

Dincolo de Covid-19 – alte știri importante:

Preşedintele iranian, Hassan Rouhani, a declarat miercuri că SUA au pierdut ocazia istorică de a ridica sancţiunile împotriva Iranului în timpul pandemiei de coronavirus, chiar dacă, după cum a subliniat liderul iranian, aceste sancţiuni nu au împiedicat lupta Teheranului împotriva noului tip de coronavirus. “Americanii au avut o mare ocazie de a-şi cere scuze… şi de a ridica sancţiunile injuste şi nedrepte împotriva Iranului”, a spus Rouhani în timpul unei şedinţe de guvern televizate. (Agerpres)

Preşedintele american Donald Trump şi omologul său turc Recep Tayyip Erdogan au fost de acord marţi, în cursul unei convorbiri telefonice, asupra ‘importanţei’ ca ţările în conflicte, precum Siria şi Libia, să ‘adere la o încetare a focului’ în această perioadă de criză sanitară mondială. ‘Preşedinţii Trump şi Erdogan sunt de acord asupra faptului că este mai important ca niciodată ca ţările în conflict, mai ales Siria şi Libia, să adere la o încetare a focului şi să lucreze la o soluţie’, afirmă comunicatul Casei Albe. (Agerpres)

Sursă foto: Reuters

#Ultimele buletine de știri

#Te-ar mai putea interesa și