Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici!
close_icon
#Analize / True Story Project

Rezumatul săptămânii: demisia guvernului rus și un nou acord SUA-China

Primele săptămâni din 2020 anunță că din perspectiva relațiilor internaționale și al evoluțiilor de securitate, anul va fi unul tensionat și destul de complicat.

Sfârșitul acestei săptămâni confirmă din plin această evaluare.

Să le luăm pe rând:

Au eșuat negocierile de pace de la Moscova între combatanții din Libia. Însă la doar câteva zile, în conferința de la Berlin, generalul Haftar, cel care se bucură printre altele de sprijinul rușilor, a declarat că este de acord cu o încetare a focului. De ce n-a făcut-o chiar la Moscova în mediul prietenos lui și a făcut-o la Berlin? Asta urmează să aflăm în 2020, procesul de pace fiind unul extrem de complicat.

NATO continuă să depună zilnic eforturi pentru o mai mare implicare în Orientul Mijlociu, asta pentru a veni în întâmpinarea dorinței exprimate de președintele SUA, dar și pentru a genera o soluție instituțională bine conturată prin consultarea tuturor aliaților, fără anunțuri surpriză care ar putea genera tensiuni. Regele Iordaniei și vicepremierul Irakului au fost în vizită la Cartierul General al NATO, pentru discuții cu Secretarul General Jens Stoltenberg. Avem de urmărit ce soluție amiabilă poate apărea, cu aprobarea Consiliului Nord Atlantic, pentru o implicare extinsă a NATO în Orientul Mijlociu.

Guvernul Rusiei condus de Dmitri Medvedev a demisionat, în urma unei cereri a președintelui Putin de trecere la o noua etapă cu modificări constituționale și întărirea rolului Dumei de Stat. Analiștii consideră că acesta e primul pas concret pentru ca Putin să-și creeze un aranjament instituțional pentru a rămâne la putere și după 2024, depășind astfel și durata mandatului de conducător al URSS deținut de Iosif Vissarionovici Stalin.

Procesul de impeachment al președintelui SUA a depășit faza Camerei Reprezentanților și a ajuns în Senat, acolo unde republicanii au o majoritate clară. Acuzațiile extrem de grave aduse președintelui rămân cap de afiș în presă americană, în ciuda celor două evenimente ce puteau acoperi situația politică internă: tensiunile militare cu Iranul și un prim acord comercial SUA-China.

Pe ambele maluri ale Atlanticului, în Nordul Africii și în Orientul Mijlociu, evenimentele sunt într-o dinamică permanentă, iar săptămâna viitoare ne așteptăm la noi evoluții demne de interesul nostru deplin.

Rămâneți conectați la www.truestoryproject.ro și la paginile noastre de Facebook și Twitter.

#Ultimele buletine de știri

#Te-ar mai putea interesa și