Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici!
close_icon
#Analize / True Story Project

Rezumatul săptămânii: conflict SUA-Iran și energie rusească

Săptămâna aceasta ne-am îndreptat cu toții privirea către Orientul Mijlociu, unde Iran și Statele Unite s-au regăsit într-un conflict mocnit survenit în urma uciderii lui Qassem Suleimani, șeful Quds Force, componenta militară externă a Gardienilor Revoluției, de către armata americană pe 3 ianuarie în Bagdad. O parte din consecințele acestei decizii strategice a SUA, pe care Trump a declarat că a avut-o în plan timp de luni de zile, s-au resimțit în primele zile ale săptămânii. NATO și-a suspendat misiunea de instruire în Irak, iar Secretarul General, Jens Stoltenberg, a declarat ca ”Iranul trebuie să se abțină de la noi violențe și provocări. Coaliția Internațională de luptă împotriva Statului Islamic a suspendat operațiunile contra grupului terorist, astfel încât forțele sale să se poată concentra pe protejarea trupelor din SUA și Marea Britanie staționate în bazele din Irak. Departamentul de Securitate Internă al SUA (DHS) a emis un buletin național de consultanță pentru terorism care avertiza asupra unui potențial atac cibernetic din partea Iranului.

De cealaltă parte a baricadei, guvernul iranian a declarat că renunță la „limitările acordului nuclear”, acord internațional destinat să împiedice dezvoltarea de arme nucleare. Decizia, conform purtătorului de cuvânt, nu lăsa nicio restricție asupra programului nuclear al Iranului, inclusiv în ceea ce privește producția și extinderea cu uraniu (decizie ulterior pusă sub semnul întrebării chiar de Iran, conform Vice-Ministrului de Externe iranian).

Situația a escaladat miercuri, pe 8 ianuarie, când Iranul a declanşat riposta împotriva Statelor Unite lansând rachete asupra a două baze militare din Irak unde staţionează soldaţi americani. Potrivit Pentagonului, peste 12 rachete au fost lansate din Iran împotriva bazelor Ain al-Assad şi Erbil. Nu au existat victime în bazele atacate. Cu toate acestea, se pare că a existat o eroare majoră în acțiunea militarilor iranieni, care în procesul de lansare a rachetelor au lovit din greșeală un avion comercial al Ukrainian International Airlines. La puțin timp după impact avionul s-a prăbușit, iar niciuna dintre cele 176 de persoane aflate la bordul avionului nu a supraviețuit. Pasagerii erau în preponderență iranieni și canadieni, dar la bord se aflau și cetățeni ucrainieni, englezi și germani. De altfel, momentul în care o rachetă sol-aer a interceptat avionul a fost filmat de un martor ocular. Teheranul nu recunoaște că a doborât, fie și accidental, avionul Boeing.

Săptămâna a adus noutăți în domeniul energetic. Erdogan și Putin au inaugurat o conductă dublă de gaze naturale, TurkStream, care va deschide o nouă rută de export pentru gazul rusesc în Turcia și Europa. De asemenea, Rusia a oprit aprovizionarea cu petrol pentru Belarus ca urmare a lipsei de progres în discuțiile despre colaborarea mai strânsă dintre cele două state. O veste care vizează direct România este începerea negocierilor dintre ExxonMobil și operatorul rus Lukoil pentru vânzarea operațiunilor off-shore ale ExxonMobil dn România. Preluarea a 50% din portofoliu de către Lukoil reprezintă o potențială problemă majoră de securitate națională pentru România.

Sâmbătă pe 11 ianuarie va avea loc o întâlnire la nivel înalt între Angela Merkel și Vladimir Putin la Moscova. Cei doi oficiali vor discuta despre criza din Orientul Mijlociu, dar și despre subiecte de interes la nivel european.

#Ultimele buletine de știri

#Te-ar mai putea interesa și