Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici!
close_icon
#Analize / Mădălina Voinea

Revoluția BITCOIN: $600 de miliarde investiți într-o bulă sau în viitor?

În mai 2010, un bitcoin valora $0,01, iar în martie 2020 valora 8,790.51. În ianuarie 2021 a ajuns la peste $40,000. Cum a ajuns Bitcoinul în această etapă și de ce?

Revoluția și evoluția sunt deseori termeni pe care îi asimilăm concomitent, deși primul fenomen conduce la progresul pe care îl atribuim inovației în timp. Așa cum revoluția industrială, automatizarea conduc la efecte sociale pozitive precum eficientizarea proceselor, ușurarea muncii pentru oameni, de multe ori efectele pe termen scurt le asimilăm drept negative.

Cel mai important aspect pe baza căruia a evoluat conceptul de criptomonedă și pe baza căruia cele tradiționale au ajuns să fie folosite la scară globală este încrederea oamenilor. Astfel ajung monedele să fie folosite de către miliarde de oameni. Ceea ce le transformă în posesoare ale încrederii este de obicei un cumul de factori, de la nivelul de dezvoltare al țării emițătoare la nivelul de stabilitate economică, nivelul de investiții sau o pandemie globală.

criptomoneda

Sursă foto: The College Investor

 

CRIPTOMONEDELE ÎN MEDIUL PRIVAT 

Cum am ajuns la BOOM-ul crypto din 2020 – Povestea Bitcoin

“Comerțul pe Internet a ajuns să se bazeze aproape exclusiv pe instituții financiare care sunt garante ale plăților electronice. În timp ce acest sistem funcționează bine pentru majoritatea tranzacțiilor, încă moștenește slăbiciunile clasice ale modelului bazat pe un intermediar. Tranzacții complet ireversibile nu sunt posibile, deoarece instituțiile financiare nu pot evita medierea litigiilor”, Satoshi Nakamoto, pseudonimul creatorului primei monede virtuale descentralizate.

Experimentul social, tehnologic și economic pe care Bitcoin îl reprezintă suferea în 2009 aceleași percepții critice asemenea oricărei inovații în prima etapă. Piața în mod natural va experimenta diferite viziuni și opinii legate de fezabilitatea acesteia, dar asemenea oricărei tehnologii revoluționare inspiră multe replici și utilizări adiacente ale tehnologiei în alte sectoare.

Analiza Bitcoinului drept monedă este doar o parte a schimbării pe care o aduce, fezabilitatea ei fiind mai degrabă bazată pe încrederea pe care oamenii au avut-o timp de 11 ani decât pe tehnologia din spate, nefiind mutual exclusive, desigur.

În urma crizei din 2008, un val de neîncredere asupra autorităților de reglementare centrală a condus la accelerarea interesului față de criptomonede și la apariția Bitcoinului în 2009.

 

Pe fondul acestei alternative izbucnite în plină criză economică, întreaga atenție a societății globale a fost îndreptată spre posibilitatea unui viitor lipsit de greșeli populiste ale autorităților financiare, care afectează inegal indivizi “nevinovați” cu privire la consecințele pe care au fost obligați să le suporte.

Astăzi există peste 4000 de criptomonede cu o valoare de peste 800 de miliarde de dolari, Bitcoinul rămânând emblema fenomenului. Cel mai folosit atribut al acestora este acela de investiție, în niciun caz nu înlocuiesc încă monede tradiționale în tranzacții sau nu prevăd un viitor apropiat în care vor înlocui aceasta atribuție. 

 

Ce a motivat investitorii să intre pe piața criptomondelor?

Datorită modelului unic de creare, minare, stocare și guvernare electronică descentralizată versus un sistem normal, sistemul criptografic oferă o credibilitate care va determina orice individ sceptic față de abilitățile statului, să tindă să ia în considerare criptomondele, cel puțin pentru diversificarea portofoliul de investiții.

Care este sursa încrederii globale pe care Bitcoinul a strâns-o? Cu siguranță majoritatea persoanelor care sunt pasionate în mod social de aspectele pe care această criptomonedă le aduce sau de avantajele sistemului descentralizat nu sunt programatori de specialitate care să înțeleagă complexitatea softului și să deducă de aici credibilitatea sistemului. 

Așa cum banii fiat sunt garantați de faptul că oamenii îi acceptă și îi folosesc precum și de garanția statului, Bitcoinului ce garanții ii rămân?

 

Este o tehnologie inovativă creată de un programator anonim care o oferă gratuit, dar o prezintă și ca pe un sistem alternativ de tranzacționare.

Liantul de încredere este datorat a peste 10 ani de existență fără scenariile de destabilizare colosale pe care specialiștii le prefigurau în primii ani. 

 

bitcoin

Sursă foto: Medium.com

 

Bitcoin a avut un început fenomenal în 2021, depășind 40.000 de dolari per bitcoin pentru prima dată. Prețul bitcoin a adăugat un uluitor 400% în ultimele 12 luni, în creștere, pe măsură ce investitorii instituționali și procesatorii de plăți recunosc prezența criptomonedei drept o uriașă oportunitate.

Skybridge Capital, un fond de investiții speculative din New York, a început Skybridge Bitcoin Fund în 2020 cu 310 milioane de dolari în active gestionate. Anthony Scaramucci, directorul de comunicare al lui Donald Trump timp de 11 zile în 2020, este administratorul acestui fond.

Ruffer Investment Management, cu sediul în Londra,a intrat în joc la rândul său cu un pariu de 745 milioane dolari pe bitcoin. Massachusetts Mutual Life Insurance anunțase că a cumpărat 100 de milioane de dolari în bitcoin pentru fondul său general de investiții cu o săptămână înainte.

Comunitatea bitcoin a fost exaltată de o participare în masă , mai ales când PayPal a anunțat permiterea celor 346 de milioane de utilizatori să cumpere și să cheltuiască bitcoin și alte criptomonede majore.

Anunțul, provenit de la un gigant tradițional al industriei financiare și perceput dușman al bitcoinului, a fost considerat drept o justificare pentru fanii de ani de zile ai bitcoin. Participarea în contextul pandemiei COVID19 este rețeta de succes din spatele revoluției anului 2020.

Dacă la începutul lui 2020, toți bitcoinii din lume valorau 160,4 miliarde de dolari, în ianuarie 2021, plafonul pieței Bitcoin a atins un maxim istoric și a crescut cu peste 400 miliarde. Capitalizarea de piață se ridică în prezent la peste $600 de miliarde.

CRIPTOMONEDELE EMISE DE STAT – UN VIITOR SUMBRU AL MONITORIZĂRII?

Criptomonedele emise de stat sunt până în momentul de față rezultatul unor state opresive care încearcă să beneficieze de avantajele tehnologiei în a-și monitoriza mult mai eficient cetățenii și tranzacțiile (cazul Chinei) sau în speranța unui colac de salvare cu o nouă monedă (cazul Venezuelei). Rezultatul este încă neclar, dar perspectivele sunt îngrijorătoare privind libertatea economică și anonimatul indivizilor în state opresive. 

yuan

Sursă foto: NewMoney.ro

 

YUANUL DIGITAL – O perspectivă politică asupra primei monede digitale funcționale emise de stat 

China dorește să rupă barierele dominației dolarului american asupra sistemului financiar global și să obțină un control mai mare asupra modului în care oamenii își cheltuiesc banii în interiorul statului. Ambițiile yuanului digital sunt de a atinge ambele obiective. 

În timp ce China deja tranzacționează majoritar online, acestea au loc în afara sferei de control a statului prin intermediul de aplicații și platforme de tranzacționare private sau internaționale. China a devenit liderul în dezvoltarea unei monede digitale naționale, finalizând testarea acesteia în septembrie și lansând-o prin intermediul principalelor platforme electronice de comerț, precum Alibaba și Tencent.

Yuanul digital este o versiune electronică a monedei naționale a Chinei. Aceasta este susținut de depozite în yuani deținute de banca centrală a Chinei și este în curs de dezvoltare de peste cinci ani. În conformitate cu actuala structură, băncile trebuie să transforme o parte din participațiile lor în yuani în formă digitală și să le distribuie întreprinderilor și cetățenilor prin intermediul tehnologiei mobile, gratuit. 

Ce face diferită moneda digitală chineză? Statutul juridic în primul rând. 

Criptomonedele existente au un statut legal incert în China, mai exact nu sunt acceptate pe multe platforme drept mecanisme de plată și nu sunt adoptate la scara largă. Pe de altă parte, yuanul digital este impus de statul chinez pe cele mai importante platforme online și alimentează portofelele electronice ale oamenilor gratuit pentru a accelera răspândirea.

De ce dorește China adoptarea la scară largă a unei criptomonede? 

O diferență esențială între o criptomonedă standard și yuanul digital este anonimatul. Bitcoinul a fost consacrat datorită anonimatului său, în diferite grade, păstrând intimitatea utilizatorului. Yuanul digital este fix opusul, maximizând opțiunile de monitorizare și depistare a fiecărei tranzacții. Moneda digitală va permite guvernului chinez să urmărească mai bine fluxul de bani din economia sa și să ia decizii de planificare mai bune, dar și să își monitorizeze cetățenii cu o eficiență fără precedent. 

EXPERIMENTUL VENEZUELA Poate fi o criptomonedă o alternativă viabilă pentru o economie în plină cădere?

 

 

Petro, criptomoneda oficială a Venezuelei, este un eșec lamentabil al încercării de reînviere economică. Puțină contextualizare legată de situația Venezuelei: președintele acesteia, Nicolas Maduro, a decis să emită o criptomonedă drept alternativă la sistemul oficial, Bolivarul, într-un context de maximă incertitudine economică. 

Revoluția și regimul socialist al lui Chavez au deschis calea unui lung șir de decizii nefondate și nesustenabile economic, precum programe vaste de ajutoare sociale bazate pe bogăția țării în resurse naturale, care au reușit doar să îndatoreze țara și să o lase într-o penurie de tehnologie de extracție a resurselor pe care le deține.

În încercarea de a veni cu un nou start de încredere și posibilități de dezvoltare în 2018, Nicolas Maduro vine cu salvarea Venezuelei din aceeași sursă din care a început și căderea acesteia, petrolul.

În cazul Venezuelei principiile fundamentale de emitere au fost: garantarea cu rezerve naturale de petrol, gaze, aur și diamante, posibilitatea tranzacționării la nivel internațional, înlocuirea registrului distribuit public cu Observatorul Blockchain-ului Venezuela, instituția care trebuia să verifice înregistrarea tuturor tranzacțiilor, anonimitatea prin folosirea unor algoritmi matematici asemănătoare tehnologiei Bitcoin și, desigur, lipsa unui intermediar în tranzacționare și a comisioanelor. 

Bitcoinul și în general toate criptomonedele funcționează pe consensul general de independență față de intervenția statului. Credibilitatea acestora și motivul pentru care se extind în rata de diversitate pe piață și volum de tranzacții este datorat alternativei reale pe care îl reprezintă față de sistemele monetare influențate de deciziile politicienilor și ale băncilor centrale.

Înlocuirea autorităților centrale financiare cu tehnologie care permite expunerea directă a realităților din piață și a cererii și ofertei existente este un vis de eficiență al sistemului monetar pe care poate Maduro a dorit să îl ofere. Realitatea însă a fost că odată cu asumarea responsabilității și a credibilității monedei nu a făcut decât să transfere toate insecuritățile față de Bolivar către o criptomonedă.

Visul digital al Venezuelei ne este sugerat din toate sursele credibile jurnalistice și financiare că nu a fost nici măcar început. În țara în care prețul unei cafele crește de la o zi la alta, este absurd să se creadă că rezolvarea unui sistem eșuat este pur și simplu o criptomonedă care să moștenească aceste defecte în umbra tehnologiei.

Cum arată viitorul criptomonedelor? În plină ascensiune!

 

Sistemul fiat a fost încă de la implementare un mod de tranzacționare speculativ și care lasă valoarea muncii oamenilor la mâna deciziilor politice și a unor factori deseori separați de realitatea pieței. Un sistem monetar echitabil în care tehnologia ne va salva de valoarea arbitrară atribuită valorii pe care o producem rămâne incert.

 

Ce tip de criptomonedă va deveni dominantă? Una emisă de stat sau guvernată de cetățeni? Chiar dacă alegem un viitor în care Bitcoinul este regele digital, cât de intruziv se va dovedi statul și cât de anonimi vom reuși să rămânem? Doar o analiză constantă a evoluției fenomenului ne va răspunde în anii următori. 

Vă recomandăm și analizele Mașini Electrice În 2021: Trenduri Și Previziuni și Top 3 predicții economice pentru 2021.

 

Sursă foto: Getty Images

#Ultimele buletine de știri

#Te-ar mai putea interesa și