Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici!
close_icon
#Analize / Mihai Man

Retrospectiva anului 2020 în industria tehnologiei

Pentru mulți oameni, anul 2020 a fost disruptiv, frustrant și dezorientant. Peste un milion de vieți au fost pierdute din cauza pandemiei, prețul petrolului a devenit negativ, iar protestele Black Lives Matter au împânzit întreaga lume. Ce a însemnat pentru industria tehnologiei pandemia, iar cine sunt câștigătorii?

Work from home

Pandemia ne-a demonstrat cât de ușor și rapid se poate adapta firea umană. Schimbarea dramatică la muncitul de acasă a crescut dependența de tehnologie a firmelor și a angajaților lor. Cel mai mare câștigător este firma Zoom, acum un sinonim al conferințelor virtuale. Cu un estimat de 300 de milioane de utilizatori zilnici, e posibil ca aceștia să rămână un nume familiar în lumea business. Similar, companii ca și Microsoft au cules roadele investițiilor în tehnologie Cloud mulțumită produselor Office și Microsoft Teams.

O dată cu normalizarea lucrului de la distanță, noi beneficii, dar și avantaje au devenit evidente. Mai multe despre asta în  Viitorul muncii? Nu în birouri. Dintre trendurile anului 2020, adoptarea acestui mod flexibil de muncă va avea un impact major atât asupra pieței de spațiu comercial cât și asupra companiilor ce oferă infrastructură digitală pentru o nouă era a muncii.

Atacurile cibernetice

Infrastructura digitală a fost pusă sub presiune odată cu restricțiile cauzate de pandemie. Giganții ca și Google sau Netflix au fost obligați să scadă calitatea videourilor oferite pe platformele sale pentru a face față cererii. Reziliența infrastructurii internetului a fost esențială în adaptarea la pandemie. Cu toate acestea, în anul 2020, internetul a devenit și un câmp de luptă.

Amenințarea atacurilor de tip ransomware a dominat titlurile de ziar și un număr fără sfârșit de rețele de școli, instituții guvernamentale și companii private au fost compromise. Hackuri asupra companiei SolarWinds au dus la unul din cele mai de amploare atacuri cibernetice asupra sistemelor administrației publice americane. Acesta sunt doar începutul în acest nou război cibernetic, luptat în umbră.

tehnologie

Sursă foto: Financial Times

 

Atacuri asupra spitalelor ca și cel de la Dusseldorf, care a dus la decesul unui pacient, ne arată și vulnerabilitatea noastră, a cetățenilor, în fața unor hackeri fără față. Companiile private au fost și ele compromise, cele mai memorabile în anul 2020 fiind Twitter, Garmin și gigantul taiwanez Foxconn.

Distribuția la scară largă a vaccinului anti covid-19 prezintă o multitudine de probleme logistice, iar securitatea cibernetică a instituțiilor administrative publice și a sistemelor medicale este în fruntea priorităților guvernelor din întreaga lumea. Noul plan european de securitate cibernetică vine cu un suport financiar fără precedent pentru a facilita reziliența infrastructurii în fața acestor noi pericole.

Sentimentul Anti Big Tech și industria tehnologiei

Pandemia covid-19 a accentuat diferențele dintre companiile puternice, cu servicii digitale esențiale și în pandemie, și restul. Companii ca și Facebook, Apple, Amazon, Netflix, Alphabet și Microsoft au continuat să se distanțeze de competitori și în acest an. În ultimii 7 ani capitalul lor pe piață a crescut cu 500% în comparație cu indexul S&P care a crescut doar cu 110%. Apple a întrecut valoarea de două triliarde în acest an, încheind anul în creștere cu un nou record: 2.39 triliarde.

Sursă foto: Bloomberg

 

Dominația lor continuă în ciuda proceselor antitrust ale ultimului an. Facebook și Google sunt acuzați în multiple procese de comportament anticompetitiv sau monopolistic. Apple se luptă pentru controlul propriei platforme într-un proces cu Epic, iar Amazon este investigat de către comisia europeană și de comisia americană federală de comerț americană.

Deși Uniunea Europeană a propus un nou proiect de lege care urmează să limiteze puterile acestor giganți americani, investitorii rămân încrezători în viitorul lor.

Sentimentul este replicat însă și în China în urma retragerii IPO-ului Ant Group cu doar 48 de ore înainte de intrarea pe piața din Shanghai și Hong Kong. Guvernul chinez a început să reglementeze piața împrumuturilor digitale oferite de Ant Group și a început o investigație antitrust și împotriva companiei Alibaba. Acesta reprezintă un nou început pentru reglementarea internetului în China.

Centralizarea internetului

Descentralizarea înseamnă că internetul nu este controlat de o singură entitate, ci este o rețea creată de milioane de dispozitive legate împreună de o rețea deschisă. Acum însă, beneficiile acestei descentralizări se erodează. Majoritatea traficului de internet este sub controlul unor puțini giganți. Facebook și Twitter domină piața europeană și cea americană, Rusia folosește VKontakte, iar China folosește WeChat și Tencent QQ. Mai mult, WeChat oferă orice, de la servicii financiare la ridesharing și shopping. Este un nivel enorm de centralizare, unde întreaga interacțiune cu internetul este printr-o singură aplicație.

social media

Sursă foto: Wall Street Journal

 

Unul din pionierii internetului, John Perry Barlow, declara în 1996 că spațiul cibernetic nu este îngrădit de hotarele super puterilor. Internetul rămâne în continuare cel mai descentralizat sistem de comunicare din istoria umanității.

Însă acum granițele superputerilor lumii se reflectă și pe internet. China controlează accesul cetățenilor prin aparatul “Golden Shield Project” numit și “The Great Firewall”, iar Rusia are propria Cortină de fier a internetului. Uniunea Europeană reglementează internetul prin legi ca și GDPR sau noile proiecte de lege “Digital Service Act” și “Digital Markets Act”. Până și în Statele Unite ale Americii, cunoscute pentru ezitarea lor față de reglementare, vor să aducă în discuție puterea companiilor Big Tech și responsabilitatea lor ca și platformă.

Naționalismul este responsabil la rândul lui pentru această ridicare a granițelor și pe internet. Mukesh Ambani, președintele Reliance Jio Infocomm, anunța în iulie că rețeaua de 5g a Indiei va fi construită doar cu “tehnologii indigene” dorind să renunțe la tehnologia chineză. Ulterior, guvernul indian a interzis folosirea a zeci de aplicații chinezești ca și TikTok, WeChat și AliExpress.

Acțiunile guvernului indian ne amintesc de măsurile luate de Donald Trump în războiul digital SUA-China. Huawei, una din cele mai mari companii de telecom din lume, alături de ZTE, le-a fost interzis să facă comerț cu firme americane. O măsură de succes a administrației care ulterior a presat și alte nații să adopte măsuri similare. Interzicerea aplicațiilor WeChat și TikTok nu au avut însă efectul scontat.

Anul 2021 va fi un punct de inflexiune pentru industria tehnologiei. Va fi un an cu dificultăți pentru companiile Big Tech care vor trebui să navigheze prin noul mediu politic american și jungla legislativă europeană. Distribuirea vaccinurilor va testa infrastructura digitală de azi și ne va aduce mai aproape de un “nou normal”.

 

Sursa foto: The Economist

 

 

#Ultimele buletine de știri

#Te-ar mai putea interesa și