Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici!
close_icon
#Analize / Mălina Mîndruțescu

Retragerea trupelor din Afganistan

În luna martie, președintele american Joe Biden a anunțat că dorește retragerea tuturor trupelor americane din Afganistan până la data de 11 septembrie 2021, când se vor împlini 20 de ani de la atacurile teroriste din World Trade Center care au schimbat direcția agendei de politică externă a Americii în mod ireversibil.

În contextul în care Joe Biden a declarat că un număr limitat de trupe de până la 1000 de militari americani ar putea rămâne în regiune, cu scopul de a proteja misiunea diplomatică a Statelor Unit, dar și aeroportul din Kabul, purtătorul de cuvânt al Talibanilor, Suhail Shaheen, a spus că toate trupele americane vor trebui evacuate până la data stabilită, altfel există un risc de pericol la adresa acestora.

Însă, violențele din Afganistan continuă să crească, iar Talibanii par să cucerească tot mai mult teritoriu în regiune. În cadrul unor înțelegeri cu gruparea militantă, Administrația Biden și aliații NATO au căzut de acord să retragă trupele cu condiția ca Talibanii să nu dea voie altor grupări extremiste, în special al-Qaeda, să opereze în zonele care fuseseră controlate de puterile vestice.

Însă, mișcarea președintelui Biden nu este una de o popularitate unanimă. Plecarea bruscă a forțelor armate va lasă forțele afgane descoperite, iar viitorul capitalei, Kabul, este sub semnul întrebării

Fostul președinte George Bush critică decizia lui Joe Biden

De asemenea, fostul președinte Republican, George W. Bush, al cărui decizie a fost să invadeze Afganistan în urma atacurilor teroriste, creând una dintre cele mai complexe situații militare, geopolitice și strategice din istoria Statelor Unite, dar și cel mai lung război al țării a comentat pe acest subiect.

În cadrul unui interviu acordat publicației germane Deutsche Welle, fostul președinte a criticat decizia actualului președinte democrat, Joe Biden. George Bush a spus că retragerea trupelor într-o manieră atât de rapidă și de bruscă va fi o „greșeală” și va avea consecințe drastice, în special pentru femeile și fetele care trăiesc în Afganistan.

george w bush

Sursă foto: Associated Press

 

Ieșirea publică lui Bush este interesantă, deoarece cel de-al 43-lea președinte al Statelor Unite este o figura retrasă, de când acesta a ieșit de pe scena publică în 2008, la finalul celor două mandate ale sale.

De asemenea, Bush duce o viață liniștită și nu este recunoscut pentru ieșirile lui în public cu scopul de a-și critica succesorii. Dimpotrivă, acesta s-a abătut din a comenta asupra deciziilor, agendei politice sau asupra comportamentelor celor trei președinți care i-au urmat.

În acest caz, fostul președinte însă s-a simțit nevoit să se afirme și să-și spună punctul de vedere. Comentariile sale vin și în contextul în care observăm o ascensiune politică a Talibanilor în Afganistan, cât și o creștere a puterii de influență în regiune

Pe lângă femei, care reprezintă unul dintre cele mai vulnerabile grupuri în contextul unei conduceri teroriste care ia cu asalt regiunea, se află și alte segmente demografice lăsate de „izbeliște”.

Printre aceștia sunt chiar cetățenii de origine afgană care au lucrat drept translatori pentru trupele americane în regiune, cât și pentru aliații NATO. Valorea acestora era de o importanță incomensurabilă, dat fiind că ei erau pavăza dintre mașinăria militară americană și popoarele din regiune cu care aceștia încercau să dialogheze.

Vulnerabilitatea și potențialul de pericol al acestui grup a fost popularizat și de către un articol din New York Times, care a umanizat subiectul acestor oameni, intervievându-i și relatând situația critică în care aceștia se află: odată cu valul de protecție distrus îndată ce trupele americane vor pleca, aceștia vor fi „niște ținte vii pentru teroriștii din regiune, car-i consideră niște trădători” care s-au vândut americanilor.

De asemenea, președintele Bush a menționat că decizia Administrației Biden de a retrage trupele din Afganistan îi va lăsa descoperiți pe traducătorii afgani pentru a fi „măcelăriți de acești oameni extrem de brutali”.

Talibanii avansează, în timp ce țara rămâne în aer, iar americanii pleacă

Oficialii grupării talibane au declarat că niciun fel de entitate străină – fie diplomați, ONG-uri sau alți civili străini – nu va fi targetată de către aceștia, dacă America își ține promisiunea și retrage absolut toată prezența militară din regiune, inclusiv contractori militari. Purtătorii de cuvânt ai Talibanilor au declarat că activitatea acestor organizații este crucială pentru bunăstarea oamenilor din Afganistan, așadar aceștia nu vor fi văzuți drept ținte.

La începutul acestei luni, președintele Joe Biden a declarat că misiunea militară a Statelor Unite se va încheia în Afganistan mai repede decât era anticipat, și anume la data de 31 august.

În cadrul unui discurs de la Casa Albă, președintele a declarat că misiunea americană inițială în Afganistan nu a fost aceea de a clădi o țară [“nation building”]. Biden a continuat, spunând că este „dreptul și responsabilitatea poporului afgan de a-și putea decide viitorul și modul în care doresc să le fie condusă țară”.

afganistan

Sursă foto: Getty Images

 

Contrar altor intervenții de pe teren care critică modul haotic și dezorganizat în care se produce procesul de retragere, președintele Biden a spus că s-a consultat cu generalii săi și că aceștia i-au sugerat să grăbească procesul de retragere, și anume la finalul lunii august.

Acesta a continuat, motivându-și decizia și declarând că o prezență continuă a forțelor americane în regiune nu va schimba în niciun fel direcția sau soarta țării. Scopul inițial pentru intervenția trupelor americane în regiune a fost de a-l înlătura pe Osama bin Laden. Odată ce acest lucru s-a întâmplat în 2011 nu mai există argumente care să justifice prezența americană în Afganistan, a mai continuat președintele.

Cu avansările teritoriale pe care Talibanii le fac în nordul Afganistanului este preconizat că aceștia vor ajunge curând și la capitală țării, în Kabul. Deși președintele a declarat că procesul de retragere al trupelor se va încheia pe 11 septembrie 2021 mare parte din trupe deja au părăsit țară. Acest lucru a fost profund criticat de trupele afgane, care au declarat că această schimbare nu le-a fost comunicată și că i-a luat prin surprindere.

taliban

Sursă foto: Reuters

 

În cazul în care talibanii ajung în Kabul, un număr mare de civili s-au organizat deja pentru a ajuta forțele armate din Afganistan să apere capitala.

La 20 de ani de la război, stadiul situației în Afganistan și adevăratul aport adus țării de către Statele Unite este la fel de neclar ca atunci când a început.

Pentru alte analize militare True Story Project, puteți accesa: „Donbass: spre o nouă escaladare militară a conflictului?” și „Companiile Militare Private – de la legitimitate la război hibrid”.

 

Sursă foto: Associated Press

#Ultimele buletine de știri

#Te-ar mai putea interesa și