Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici!
close_icon
#Analize / Ovidiu Achim

Restricțiile pentru persoanele nevaccinate: un rău necesar?

Țara noastră se află încă la coada clasamentului european privind rata persoanelor vaccinate împotriva Covid 19, cu aproximativ 30 de procente. Totodată, situația sanitară se înrăutățește tot mai rapid în zona  europeană, din ce în ce mai multe state reintrând în zona roșie. În acest context, discuțiile pro și contra despre necesitatea impunerii de noi restriții persoanelor care refuză să se vaccineze sunt tot mai frecvente.

În data de 27 iunie, Ministrul Sănătății, Ioana Mihăilă propunea o serie de măsuri de accelerare a campaniei de vaccinare. Vizate erau și cadrele medicale nevaccinate, care ar urma să fie testate obligatoriu, costurile nefiind suportate de sistemul public, ci de cadre medicale în cauză. Printre alte idei înaintate de Ministrul Sănătății se numără oferirea unor recompense pentru persoanele care acceptă să se vaccineze, precum bonuri valorice ori bilete la tombole și loterii cu premii:

„Este vorba de anumite măsuri de recompensă pentru cei care se vaccinează de acum înainte de tipul bonurilor valorice, rămâne să vedem cum le operaţionalizăm, dar şi anumite loterii, cu premii pentru toţi cei care s-au vaccinat de la începutul campaniei şi până acum”, a declarat Mihăilă după şedinţa coaliţiei de guvernare.”

În ceea ce privește restricționarea accesului persoanelor nevaccinate în anumite zone sau magazine neesențiale în timpul weekendului, Ioana Mihăilă a menționat că aceasta este momentan doar o „ipoteză de lucru”.

În același context, Raed Arafat a făcut precizări mai nuanțate cu privire la persoanele nevaccinate. Acesta a discutat scenariul în care rata de infectare va trece din nou peste limita de trei îmbolnăviri la mia de locuitori ai unei localități. După părerea acestuia, măsurile care vor trebui luate de data această vor fi intermediare, evitând situațiile precedente, când s-a ales închiderea unor spații publice. În contextul prezent, acestea ar urma să rămână deschise pentru cei vaccinați.

De asemenea, Arafat a precizat că „este o logică aici şi este o abordare reală şi este, de fapt, modul în care beneficiem de arma care o avem în mâna noastră acum şi care este vaccinarea şi care chiar dacă doi vaccinaţi, unul dintre ei e pozitiv şi transmite la celălalt, ştim că celălalt, cel mai probabil, va rămâne cu o formă foarte uşoară a bolii. Deci, cam asta este logica”, dând astfel un răspuns persoanelor care se întreabă dacă vaccinații pot răspândi ăn continuare virusul.

Tot acesta a abordat și problema operatorilor de spații publice, în special cluburile și discotecile care s-au deschis de la 1 august și la interior, care nu se asigură că accesul se face în baza dovezii de vaccinare. Arafat a accentuat faptul că în această situație se vor da amenzi usturătoare. Secretarul de stat mizează în acest sens pe simțul civic al românilor pe care îi îndeamnă „să pună mâna pe telefon şi să anunţe” [organele legii].

Și liderul USR, Dan Barna, a comentat subiectul restricțiilor care ar urma să se aplice persoanelor nevaccinate, în eventualitatea apariției unui val IV de infectări cu nou tulpină „Delta”. Acesta argumentează că drepturile și libertatea fiecărui cetățean primează până în momentul în care acesta pune în pericol sănătatea comunității.

„[…]Ori înţelegem cât de important e să ne vaccinăm – şi aici e dreptul fiecărui cetăţean să decidă, spun asta foarte clar, că am văzut că este interpretat în diverse feluri – (..) alternativa sunt aceste măsuri de prevenţie.”

Printre măsurile pe care acesta le susține cu tărie este permiterea accesului la mall, în weekend, doar pentru persoanele vaccinate, considerând că unele spații neesențiale sunt supraaglomerate la finalul săptămânii, drept care recomandă instituirea unui program de acces în locul interzicerii accesului pentru persoanele nevaccinate.

concerte vaccinare

Sursă foto: Global Times

 

Alexandru Rafila a apreciat la rândul său că „atât timp cât nu se va face o discriminare între persoanele vaccinate și cele nevaccinate, dar care se testează înainte de a avea acces la o activitate socială, culturală, nu cred că este o problemă. Trebuie să evităm să discriminăm oamenii pe baza vaccinării, fiindcă vaccinarea trebuie să fie voluntară, oamenii trebuie să înțeleagă utilitatea vaccinării.”

Acesta a mai subliniat faptul că o campanie performantă de informare a cetățenilor cu privire la vaccinare trebuie să ia în considerare mediul de proveniență al cetățenilor și nivelul acestora de pregătire și să se adapteze după aceste criterii, măsurile punitive fiind, în această situație, urmarea incapacității organizării unei campanii de informare convingătoare pentru toți cetățenii. De asemenea, Rafila a explicat că nu trebuie să luăm măsuri discriminatorii și că nici OMS nu susține acest lucru.

Președintele Klaus Iohannis a susținut în data de 4 august o conferință de presă, cu prilejul vizitei sale la Parcul Național Comana. Printre întrebările la care acesta a răspuns s-a numărat și subiectul posibilelor restricții impuse celor nevaccinați. Iohannis a adoptat o poziție moderată, subliniind că „nu putem să-i constrângem pe oameni să facă lucruri pe care nu le înțeleg. Cu vaccinarea trebuie să îmbunătățim campania de vaccinare. Pandemia nu s-a terminat, oamenii trebuie să se vaccineze. Interdicții neexplicate în această etapă nu ne duc foarte departe.”

Președintele a luat o poziție fermă privind și dilema discriminării persoanelor nevaccinate, afirmând că [nu poate accepta] „măsuri care duc la discriminări. Nu putem învinge pandemia prin discriminare, ci prin vaccinare. Vaccinul e disponibil la liber și oamenii trebuie să înțeleagă că am ajuns aici, cu puține cazuri, și datorită vaccinării.” Iohannis nu a fost împotriva recompensării persoanelor vaccinate, însă a pus sub semnul întrebării fezabilitatea acestei măsuri din punct de vedere economic.

tombola premii vaccin

Sursă foto: Union Sportive Quinçay Gym

 

Poziția echilibrată a președintelui a venit ca o concluzie acestei dezbateri publice, întărind opiniile majorității personalităților citate cu privire la necesitatea creșterii procentului populației vaccinate până în toamnă, când riscul apariției unui val IV crește considerabil. Într-adevăr, pe lângă modelul francez, care s-a remarcat prin măsurile radicale luate în ultima vreme, există și alte modele de gestionare a situației sanitare, care au implementat oferirea posibilității persoanelor nevaccinate fie să prezinte documente doveditoare care atestă că acestea au avut virusul și s-au vindecat, fie să facă un test rapid, în unele cazuri gratuit, înaintea accesului la un eveniment social.     

Puteți citi și alte articole marca True Story Project referitoare la pandemie: Când se vor vindeca rănile lăsate de Covid-19? sau  Cum va arăta valul patru al pandemiei?   

 

Sursă foto: Ministerul Sănătății

#Ultimele buletine de știri

#Te-ar mai putea interesa și