Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici!
close_icon
#Analize / Alexandru Văleanu

Restricții, proteste și oportuniștii pandemiei

În ultimele trei seri, România a fost împânzită de proteste anti-restricții la care participanții au criticat, într-un mod aproape grobian, măsurile, ce-i drept ciudate, luate de Guvern. Deși acest tip de manifestări pot fi încadrate în quasi-categoria anti-restricții, ele au fost caracterizate de un amalgam de doleanțe și cerințe ce păreau a nu se termina.

Bun, obligativitatea purtării măștii și noul set de restricții au fost subiectul principal, dar printre scandările generale de „libertate” și „jos Guvernul” s-au putut auzi, pe alocuri, lozinci rasiste la adresa domnului Arafat și chiar remarci xenofobe față de minoritatea maghiară din România, culmea, în orașe precum Pitești, unde comunitatea maghiară este aproape inexistentă.

Așadar, cine sunt protestatarii, ce au vrut și cine a sprijinit organizarea acestui protest „spontan”?

Deși protestele au culminat în zilele de luni și marți, nu trebuie uitat faptul că și duminică seara, mult după ora obișnuită de culcare, au avut loc manifestații în numeroase orașe din țară. Astfel, spiritul general de nemulțumire se revărsase deja cu o noapte în urmă în societatea românească, iar luni a apărut factorul catalizator: îndemnul lui George Simion adresat populației de a ieși oamenii în stradă la ora 17 pentru a protesta împotriva restricțiilor impuse de autorități.

violente

Sursă foto: Radio Europa Liberă

 

George Simion a simțit flama de frustrare după mai bine de un an de pandemie și a făcut exact lucrul la care ne puteam aștepta din partea unui lider de partid extremist: a turnat benzină pe foc. Drept urmare, oamenii au ieșit în stradă și târziu au mai plecat. Ce este interesant, însă, de observat este faptul că participanții nu au fost tocmai cei la care ne așteptam noi.

Când am auzit protest anti-restricții, cu toții, probabil, ne imaginam că acesta va fi populat de arhetipul votantului AUR ce nu prea crede în pandemie: conspiraționist, ultra-naționalist, cu cruci și icoane în mâna. Totuși, cei care au anticipat acest lucru s-au înșelat, întrucât scena arăta cu totul altfel.

Da, mai ales la început, nu au lipsit aceste personaje ce îl cred pe Bill Gates antihristul și pe George Simion salvatorul, dar pe măsură ce s-a lăsat seara, au început să apară indivizi, aparent apolitici, și anume foarte mulți tineri.

Acestor tineri li s-au adăugat diverse galerii ce duceau dorul unor confruntări directe cu Jandarmeria și, astfel, protestul a început să capete nuanțe bine cunoscute în rândul societăților vestice care se confruntă cu astfel de manifestații încă de la începutul pandemiei, dar o noutate pentru noi, românii.

Să nu uităm că în Țările de Jos, protestatarii, pe lângă numeroasele ciocniri violente cu forțele de ordine, au ars inclusiv un centru de testare Covid-19 într-un mic oraș pescăresc. Acesta este doar un exemplu dintre zecile de proteste ce au pus Uniunea Europeană pe harta instabilității sociale.

Însă, ce este specific României în acest sens este conflictul deschis pe care protestatarii l-au pornit cu doctorii și, în mod special, cu spitalele ce tratează cazurile grave de Covid-19.

mars

Sursă foto: Mediafax

 

În Bacău, zeci de oameni s-au strâns în fața Spitalului Municipal „Sfânta Maria” pentru a bloca accesul, strigând „Hoții!” și ”Asasinii!”. Alimentați fiind de teorii ale conspirației, manifestanții au început să vadă spitalele și medicii ca pe un fel de agenți ai ocultelor mondiale ce contribuie la restricționarea libertăților.

Un fapt, totuși, este de apreciat la autoritățile românești. Deși contestatele restricții poate sunt insuficiente sau ușor bizare (închiderea magazinelor la ora 18), în serile de luni și marți s-a dat ordinul ca jandarmii, sub nicio formă, să nu intervină violent.

Deși au existat multe voci ce au cerut o intervenție mai fermă din partea forțelor de ordine, acest lucru ar fi avut drept consecință o escaladare accentuată a situației, jucând fix pe mâna leadership-ului AUR, care, după părerea mea, aștepta un astfel de moment pentru a câștiga puncte politice.

Motivele protestelor, pe cât de mult au fost analizate, pe atât sunt de simple, cu precădere în ultimele câteva luni. După mai bine de un an de pandemie, oamenii sunt obosiți, frustrați și, nu în ultimul rând, nervoși.

Așadar, deși manifestările de violență trebuie condamnate și e imperativ să se lucreze la prevenția lor, ele sunt, într-un fel, firești și putem fi siguri de un lucru: ele nu vor înceta și, având în vedere posibilul pașaport de vaccin și prelungirea stărilor de alertă din lume, pot chiar să crească în frecvență.

conspiratii

Sursă foto: Deutsche Welle

 

Peste aceste frustrări se adaugă și substratul conspirațiilor și ale știrilor false și rezultatul poate fi văzut de trei zile încoace pe străzi. Acest cocktail de elemente par a desprinde oamenii de sfera rațională, preferând confortul fantasticului și al misticului conturat de diversele teorii ce se regăsesc în tenebrele internetului și în grupurile conspiraționiste, susținătoare de AUR pe Facebook.

Ce urmează și cine are de câștigat?

Precum am spus mai sus, aceste sentimente negative și instabilitatea socială nu vor dispărea atât de repede pe cât am vrea noi și/sau autoritățile. Acest lucru este cel mai bine înțeles și folosit de AUR și liderii săi care, precum am specificat și în urma alegerilor parlamentare, nu ar fi reușit să treacă pragul de 5% fără a fi propulsați de nemulțumirile oamenilor în vremuri de criză sanitară.

Acest lucru, bineînțeles, este valabil și în prezent și va mai fi și de acum încolo. AUR se prezintă a fi singura formațiune politică ce înțelege problemele oamenilor indignați de măsurile luate de coaliția de guvernare. Argumentând pentru o libertate supremă, neinhibată nici în cele mai negre momente ale pandemiei, mesajul partidului devine din ce în ce mai plăcut la auz pentru un procent semnificativ dintre cetățeni.

Mai nou la mesajul AUR s-a alăturat, în mod surprinzător, Partidul Social Democrat. Deși în era post-Dragnea, partidul a încercat să adopte o cale mai moderată pentru a acoperi o arie mai largă din electorat, Ciolacu pare a se fi întors la un naționalism din ere apuse. Drept urmare, liderul partidului s-a situat de partea protestatarilor, declarând, inclusiv, că va merge de Paște la biserică, indiferent dacă vor fi sau nu restricții.

libertate

Sursă foto: HotNews

 

Dacă de la AUR ne puteam aștepta să exploateze criza sanitară prin care trecem pentru a câștiga puncte politice, de la PSD aș fi sperat la altceva. Fără a intra prea mult în polemici politice, este total iresponsabilă și imorală actuala traiectorie a partidului din Opoziție de a se poziționa cu orice ocazie împotriva Guvernului, chiar și în situații de siguranță națională.

În orice caz, luminița de la capătul tunelului pandemic a început să ia formă, fapt ce determină mișcările populiste să „îngrașe porcul în ajun”, adică să profite de acesta situație și să câștige electorat cât încă mai e facil prin simple slogane pseudo-libertariene și reproșuri aduse fără sugestii sau soluții.

Cu toate acestea, trebuie să fim realiști. Această perioada rămasă până la sfârșitul restricțiilor și până la întoarcerea la viața pre-pandemie va trece foarte greu.

Cel mai probabil, protestele vor continua, ele devenind poate chiar mai numeroase și mai bine organizate, iar Coaliția de la putere trebuie să trateze procesul de adoptare a măsurilor cu mai multă grijă, nefiind de ajuns să ieși în față camerelor, să le anunți și să închei discuția.

Citiți și alte analize True Story Project, precum Protest pe timp de pandemie – între adevăr și conspirație și Epoca De AUR

 

Sursă foto: Radio Europa Liberă

#Ultimele buletine de știri

#Te-ar mai putea interesa și