Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici!
close_icon
#Buletin de știri / True Story Project

NewsDigest: Relația SUA-Europa, dezbătută intens la Conferința de la Munchen

La Conferința de Securitate de la Munchen s-au confirmat câteva tendințe mai vechi: contradicțiile între statele vestice ale UE și Statele Unite continuă, în vreme ce apropierea dintre Estul continentului și Washington se consolidează pe mai multe direcții; Franța și Germania par să abandoneze parteneriatul sub care deveniseră „motorul UE” și să-și reia rivalitatea tradițională; Rusia își joacă nestânjenită cartea regională; diluția NATO nu se oprește; fragmentările și conflictele se accentuează.

Comentariile lui Macron cu ocazia Conferinței de Securitate de la München indică încheierea perioadei de blocaj cu privire la aderarea Macedoniei de Nord și Albaniei la UE, președintele francez asigurându-i pe ceilalți lideri europeni că Franța susține încă extinderea blocului către noi membri. “Așteptăm raportul (Comisiei Europene) din martie … în funcție de acesta, dacă rezultatele sunt pozitive și se stabilește încrederea, atunci ar trebui să fim în măsură să deschidem negocierile”, a declarat Macron la conferință. (Reuters)

Secretarul american al Apărării, Mark Esper, le-a atras atenţia sâmbătă ţărilor europene că, prin autorizarea gigantului chinez de echipamente de telecomunicaţii Huawei să construiască reţele 5G, riscă să “ameninţe” NATO.  “Dacă nu înţelegem ameninţarea şi nu reacţionăm, acest lucru ar putea în cele din urmă să ameninţe cea mai de succes alianţă militară din istorie, NATO”, a afirmat şeful Pentagonului la Conferinţa de Securitate de la Munchen. (Agerpres)

Cheltuielile militare mondiale au înregistrat în 2019 cea mai mare creştere din ultimii zece ani, cu 4% mai ridicat decât în 2018, arată un raport prezentat vineri de Institutul Internaţional de Studii Strategice (IISS) în deschiderea conferinţei de la Munchen. Cheltuielile respective au crescut după ce economiile naţionale au depăşit criza financiară din 2008 şi ca urmare a percepţiei unor ameninţări sporite, a arătat directorul general al IISS, John Chipman. (Agerpres)

Statele Unite vor finanţa proiecte energetice în valoare de un miliard de dolari în ţări din Europa Centrală şi de Est pentru a le consolida independenţa energetică în faţa Rusiei, a anunţat sâmbătă, la Conferinţa de Securitate de la Munchen, secretarul de stat american Mike Pompeo. „În semn de susţinere a suveranităţii, prosperităţii şi independenţei energetice a prietenilor noştri europeni (…), SUA intenţionează să acorde finanţări de până la un miliard de dolari ţărilor din Europa Centrală şi de Est membre ale Iniţiativei Celor Trei Mări”, care reuneşte 12 state din Uniunea Europeană, a declarat el. (G4Media)

Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a subliniat că Iniţiativa Celor Trei Mări îşi menţine caracterul pragmatic, focalizat asupra implementării proiectelor de interes major pentru regiune şi pentru România. A reiterat, în acest context, angajamentul Guvernului României faţă de principiile definitorii şi de obiectivele Iniţiativei, precum şi rolul activ pe care Bucureştiul îl va juca pe mai departe în dezvoltarea I3M. (Agerpres)

Un grup de foști oficiali guvernamentali americani, europeni și ruși au emis o declarație recomandând 12 pași pentru a crește securitatea în Ucraina și în regiunea euro-atlantică. Ani de zile, Kremlinul a încercat să schimbe conversația despre Ucraina și acum a căutat clar o altă deschidere la Munchen. Ca răspuns, 27 foști diplomați ai SUA, oficiali guvernamentali și experți subliniază erorile lor. Cele 12 recomandări ale Grupului pentru Securitate Euro-Atlantică – dacă sunt puse în aplicare de toate părțile – sunt constructive și ar putea servi atât ca măsuri de consolidare a încrederii, cât și pentru a atenua dificultățile și suferințele suportate de populația din Donbasul ocupat sau din apropierea acestuia. Unele sunt problematice; două, în special, par a fi propuneri de negociere ale Kremlinului sau teme de dezinformare. (Atlantic Council)

Preşedintele german Frank Walter Steinmeier a spus în deschiderea Conferinței de la Munchen că „marile puteri nu mai respectă regulile și nu mai protejează actuala ordine mondială”, iar „de la A, de la Afganistan, şi până la Y, de la Yemen, crizele cuprind aproape întreg alfabetul, trecând prin S, de la Siria, şi U, de la Ucraina”. Şeful statului german a criticat egoismul administraţiei americane lăsând să se înțeleagă că SUA contribuie la relansarea competiţiei între marile puteri şi face lumea mai puţin sigură: “principalul nostru aliat, SUA, refuză sub administraţia actuală chiar ideea unei comunităţi internaţionale”. (Radio Europa Liberă)

Sursă foto: Munich Security Conference

#Ultimele buletine de știri

#Te-ar mai putea interesa și