Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici!
close_icon
#Analize / Mădălina Voinea

Recesiunea COVID-19: Criza economică la colț?

Mădălina Voinea

Analiștilor le-a fost frică de previziuni, iar jurnaliștii s-au aruncat în titluri flamboaiante. Realitatea este însă că recesiunea globală nu avea cum să ne ocolească în contextul unei crize sanitare fără precedent.

Frica și restricțiile sunt otrava creșterii economice pe care companiile și statul nu au cum să o evite. Recesiunea este consecința naturală a blocării activității și producției în multe domenii precum retail, turism, Horeca.

Sursa https://www.oecd.org/sdd/na/gdp-growth-second-quarter-2020-oecd.htm

Ce este recesiunea și când devine criză?

Recesiunile sunt inevitabile. Orice schimbare bruscă socială, declinul unei industrii esențiale (criza financiară din 2007-2009) au potențialul de a afecta negativ creșterea economică. Din 1870 am avut 14 recesiuni globale, cea mai recentă fiind cea din 2009.

Unde ne spun datele că suntem?

Costul nespus al pandemiei – Sărăcia un diagnostic fără leac

Economia Indiei s-a contractat cu peste 23,9%, în Peru cu peste 32%, iar în Mexic cu 18,9%. În timp ce în țările dezvoltate guvernele și-au permis programe de susținere a economiei și restricții prelungite, în țările în curs de dezvoltare costul uman este la ordinea zilei. Peste 25 de milioane de oameni în America Latină au rămas fără locuri de muncă. În favele și in economia informală restricțiile se ignoră dintr-o altă prioritate, supraviețuirea.

Ce urmează?

Într-un context fără precedent, previziunile sunt pure speculații. Recesiunea va avea cu siguranță un impact negativ în următorii 2 ani. Cât de rău se va resimți? Depinde de ce factori luăm în considerare și pe ce durată de timp.

Pe termen scurt, Uniunea Europeană și statele dezvoltate tratează pandemia cu infuzii de capital colosale. Cine dictează însă rezultatul este pandemia. Suntem într-o cursă pentru găsirea unui vaccin care să ne trateze nu doar sănătatea, ci și economia. 

Sursă foto: Money photo created by 8photo – www.freepik.com

#Ultimele buletine de știri

#Te-ar mai putea interesa și