Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici!
close_icon
#Analize / Ovidiu Achim

Reactoarele nucleare SMR: noi perspective pentru România?

La începutul lunii, știrea că România ar urma să fie prima țară din Europa care va construi, împreună cu un concern american de profil, un reactor modular de mici dimensiuni (SMR) operațional a stârnit reacții diverse în publicațiile de profil.

Virgil Popescu, ministrul interimar al energiei, a participat la data de 4 noiembrie, la Glasgow, la semnarea un act de colaborare între Nuclearelectrica și NuScale Power, în perspectiva construirii unui reactor nuclear modular de mici dimensiuni în România.

Ministrul a arătat că decizia vine ca un prim pas pentru respectarea angajamentelor luate în cadrul Planului Național Integrat în domeniul Energiei și Schimbărilor Climatice. Țara noastră are drept obiectiv declarat reducerea cu 55% a emisiilor de CO2 până în 2030. Pentru îndeplinirea acestuia, o reorganizare a domeniului energetic este mai mult decât necesară, de vreme ce 66% din emisiile de CO2 provin din acest sector.

În plus, ministrul a mai precizat că 80% dintre termocentralele de la noi din țară și-au depășit cu mult durata normală de utilizare.

Virgil Popescu explică că, actualmente, energia nucleară este o soluție performantă, sigură și testată, care produce energie fără emisii de carbon. Spre exemplu, se arată că o centrală SMR cu șase module, adică una de 462 megawați, ar reduce emisiile de carbon cu 4 milioane de tone. Proiectul prevede amplasarea noilor reactoare în locul vechilor termocentrale pe cărbune.

România ar urma să primească un prim reactor de tip SMR de la compania NuScale Power, care face cercetări în acest sens de mai bine de un deceniu și este singurul proiectant în acest sens care a obținut aprobările necesare până în momentul de față. Totodată, Virgil Popescu atrage atenția că în orice industrie există un „avantaj al primului sosit”.

Pe lângă mai multe locuri de muncă care s-ar crea, România ar beneficia de un know-how prețios la nivel european, devenind un pionier în noile tehnologii energetice, și asta pe o piață europeană a energiei aflată acum la cotitură.

În Uniunea Europeană, în momentul de față, 26% din energie este de origine nucleară. 13 dintre cele 27 de țări membre operează în acest moment reactoare nucleare, principalii producători fiind Franța, Spania, Belgia și Suedia. Dintre acestea, numai în Franța se produce în prezent peste jumătate din energia nucleară produsă în Europa, țara având în plan construirea unui nou reactor.

Deși nu mai este în Uniunea Europeană, trebuie luată aici în calcul și Marea Britanie, țară care a arătat în ultimii ani o politică favorabilă energiei nucleare. De asemenea, alianța europeană este cel mai mare importator de energie din lume, cumpărând 55% din necesarul de energie, cu niște costuri anuale de până la 300-350 de miliarde de euro.

Chiar dacă măsurile viitoare nu ar garanta independența energetică, totuși ar permite o mai bună echilibrare a raportului dintre producție și consum.

Deși beneficiile atât pentru mediu, cât și cetățeni sunt evidente, decizia vine pe fondul unei întregi campanii împotriva energiei nucleare la nivel european. Germania este cel mai vocal adversar al energiei nucleare, făcând presiuni de ani de zile deja în acest sens la Comisia Europeană.

Principalul contraargument este cel al neutralizării dificile a deșeurilor nucleare. Și, deși s-au făcut progrese semnificative în acest sens și nu au fost incidente notabile pe teritoriul Uniunii Europene, după dezastrul de la Fukushima din 2011, germanii consideră că beneficiile nu justifică riscurile. Se vorbește însă la nivel european de organizarea unor campanii de testare internațională a centralelor din Europa, precum și a celor din teritoriile dimprejur.

energie nucleara

Sursă foto: Yale Environment 360

 

Având în vederea situația ecologică și climatică, Uniunea Europeană se vede nevoită acum mai mult ca oricând să aleagă o schimbare eficientă a paradigmei energetice. De altfel, perioada următoare ar putea fi văzută ca una de tranziție, în care gazul ar continua să fie principala resursă utilizată pentru producerea energiei.

Pe lângă presiunile de ordin energetic, climatic și economic, Uniunea Europeană ar putea declanșa și o criză de imagine. Încercând de mai multă vreme să promoveze imaginea unui partener de încredere în lupta cu încălzirea globală și a unui promotor al unei economii europene sustenabile și circulare, Uniunea Europeană ar putea da un semnal de alarmă pentru activiștii de mediu, dacă ar lua decizia de a include orice formă de energie nucleară în categoria energiei sustenabile, fapt ce ar afecta încrederea și disponibilitatea posibililor investitori.

În acest sens, secretarul de stat pentru sectorul digital din Franșa, comenta situația energetică la nivel european, apreciind că energia nucleară nu trebuie să fie „o chestiune ideologică, ci una matematică”.

Totuși, discuția despre reactoarele de tip SMR este mai aprinsă de atât. Deși se crede că noile reactoare sunt 100% sigure, termenul de dare în folosință al primei centrale de acest fel, în Idaho, este 2029-2030. De asemenea, compania a întâmpinat mai multe probleme de finanțare, costurile reale de producție fiind aproape duble față de cele estimate.

Mai mult, NuScale a făcut lobby pentru schimbarea protocolului de siguranță nucleară, susținând că actuala tehnologie operează cu o cantitate mai mică de substanță reactivă, nefiind așadar necesare aceleași măsuri de siguranță precum cele aplicate la centralele nucleare tradiționale.

cop26

Sursă foto: Energy Industry Review

 

Știrea implicării României în testarea și adoptarea noii tehnologii SMR a stârnit și reacții conspiraționiste. În ultimele zile au apărut mai multe postări îngrijorătoare, cum că țara noastră ar deveni un soi de cobai nuclear pentru americanii care nu vor să își asume niciun risc în acest sens.

Într-adevăr, mai mulți specialiști sunt sceptici și arată că orice scurtare a ciclului de testare a unei astfel de tehnologii implică riscuri, dar, deși criticii arată că România ar urma să amplaseze pe teritoriul său un astfel de reactor SMR înainte ca cel din Idaho să fie dat în folosință, toate datele oficiale existente în acest moment indică că tehnologia este sigură și că americanii de la NuScale plănuiesc extinderea producției și amplasarea și a altor module pe teritoriul țării lor.

Nu trebuie să uităm că în momentul de față România se numără printre țările care produc deja energie nucleară prin tehnologii tradiționale.

Dacă v-a plăcut această analiza marca True Story Project, vă recomandăm și altele ca: Impactul crizei politice actuale sau Romgaz preia Exxon în proiectul Neptun Deep.

 

Sursă foto: IAEA

#Ultimele buletine de știri

#Te-ar mai putea interesa și