Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici!
close_icon
#Buletin de știri / True Story Project

NewsDigest: Războiul petrolului – conflictul din umbra Coronavirusului

În ultima săptămână asistăm la un adevărat război al prețului petrolului, cu Rusia, SUA și Arabia Saudită ca actori principali. Desfășurată în umbra crizei Coronavirus, lupta pentru păstrarea pieței de petrol, în principal a celei europene, dintre Rusia și SUA are implicații directe și imediate asupra prețului barilului, dar și pe termen lung pentru strategia energetică la nivel european. Despre interese, pierderi și câștiguri în acest plan puteți citi în grupajul TSP de astăzi:

Decizia Arabiei Saudite și a Rusiei de a începe un război al prețurilor petrolului promite multă durere pentru ambele părți, o cantitate imensă de daune colaterale și nicio asigurare că va exista un câștigător clar. Prin lansarea acestui conflict într-un moment în care focarul de coronavirus a redus cererea de petrol, cele două părți au garantat că această luptă pentru acapararea pieții va fi pentru o bucată mai mare dintr-o piață scăzută semnificativ. Se pare că Rusia este pregătită pentru o luptă îndelungată. (Financial Times)

După mai bine de patru ani, acordul dintre Rusia și OPEC a fost terminat la data de 6 martie 2020. iar de la 1 Aprilie 2020 nu mai există un acord, nici in cadrul OPEC, dar nici cu Rusia, de a limita producția de petrol. E greu de înțeles de ce Rusia a decis sa părăsească acordul exact in acest moment când avem o criza provocată de epidemia de Coronavirus și cererea e in scădere, în felul acesta refuzând orice concesie. Cel mai probabil a fost o decizie luată pentru a pedepsi America și producătorii din industria shale, decizie care va avea repercusiuni la nivel economic pe termen scurt și mediu pentru Rusia, iar la nivel politic pe termen lung va afecta credibilitatea Rusiei in raport cu țările din cadrul OPEC. (Contributors.ro)

Pe termen scurt, Rusia este într-o poziție bună pentru a rezista la o scădere a prețurilor. Bugetul său guvernamental rămâne rentabil chiar și la un preț de 42 dolari barilul și a strâns miliarde de dolari într-un fond pentru zile ploioase. Arabia Saudită, care este aproape în totalitate dependentă de petrol pentru a finanța cheltuielile guvernamentale abundente, deține aproximativ 500 de miliarde de dolari în rezerve valutare pentru a amortiza lovitura. O sursă de stres potențial: moneda regatului, rialul, a fost legată de dolarul american de mai bine de trei decenii, oferind stabilitate economică și financiară. OPEC are un avantaj competitiv încorporat, deoarece membrii Orientului Mijlociu pot produce materie primă la aproximativ o treime din costurile de șisturi din SUA. (Bloomberg)

După câteva săptămâni de îngrijorare că ratele dobânzilor mai scăzute vor reduce profiturile băncilor, investitorii s-au confruntat cu o posibilitate și mai alarmantă: că o prăbușire a prețurilor petrolului ar putea declanșa un val de falimente ale debitorilor. Prăbușirea prețurilor petrolului a adăugat îngrijorări pentru că ratele de împrumut, aflate la niveluri istorice mici, ar putea crește. În timp ce expunerea directă a băncilor americane la industria petrolului este de doar 2 la sută, potrivit cercetărilor, expunerea indirectă la regiunile și sectoarele adiacente ar putea fi semnificativă. (Financial Times)

Rusia și Arabia Saudită riscă să submineze eforturile de a opri răspândirea coronavirusului dacă insistă să continue un război al prețurilor petrolului, șeful Agenției Internaționale pentru Energie a avertizat, spunând că țările exportatoare mai sărace ar putea avea dificultăți în a face față odată cu scăderea veniturilor. Fatih Birol, șeful agenției din Paris, a numit cele două națiuni producătoare de petrol „iresponsabile” și le-a acuzat că nu țin cont de amenințarea globală a virusului, în cea mai puternică condamnare a unui război de prețuri care a zguduit piețele financiare săptămâna aceasta. (Financial Times)

Sursă foto: Business Insider

#Ultimele buletine de știri

#Te-ar mai putea interesa și