Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici!
close_icon
#Analize / Mădălina Voinea

Războiul financiar – Rusia vs. restul lumii

De la anexarea Crimeei de către Rusia din 2014, sancțiunile vestice au avut o eficiență limitată, cauzată atât de agresivitatea lor moderată, cât și de posibilitatea de a amortiza șocul acestora în timp. De data aceasta, însă, Rusia pare că a rămas singură, captivă într-un sistem financiar oligarhic, cu o populație sufocată de consecințele actelor propriului guvern.

Impactul general asupra economiei Rusiei a fost greu de măsurat; estimările pun costul sancțiunilor între 0,2% și 2% din PIB pe an în perioada 2014-2021, dar există un consens că volatilitatea prețului petrolului și factorii structurali sunt principalele constrângeri ale creșterii economice a Rusiei, care a înregistrat în medie mai puțin de 1% din 2014 și până în prezent.

Cum se traduc însă sancțiunile actuale în cifre și de ce sunt prezentate drept catastrofale pentru Rusia? UE alături de SUA au declarat că vor împiedica banca centrală să folosească rezervele federale de peste 600 miliarde de dolari supranumite și fondul de război al Rusiei.  Asta înseamnă vizarea instituției din inima economiei Rusiei, banca centrală.

După ce rubla a scăzut cu 30% în raport cu dolarul american, Rusia și-a dublat rata dobânzii de referință în încercarea de a opri declinul. Efectele însă abia încep să se resimtă.

Ce este SWIFT și ce înseamnă excluderea Rusiei din acest sistem?

Ce faci atunci când vrei să transferi bani în afara României? Simplu, transferi din HomeBank sau de la bancă. Cum se întâmplă asta oriunde pe glob? În spatele majorității transferurilor internaționale de bani se află sistemul SWIFT (Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunications).

Practic, SWIFT este o rețea vastă de mesagerie folosită de bănci și alte instituții financiare pentru a trimite și a primi rapid, precis și sigur informații, cum ar fi instrucțiuni de transfer de bani. Acesta este un sistem bazat în Belgia, supravegheat de băncile centrale ale G10, precum și de Banca Centrală Europeană, și utilizat de peste 11.000 de instituții și companii financiare din întreaga lume.

Băncile rusești selectate vor fi deconectate de la alte bănci globale și nu vor putea tranzacționa. Aceasta înseamnă că Rusia nu va putea fi plătită pentru bunurile sale, ceea ce va perturba activitățile guvernamentale, tranzacțiile comerciale regulate, exporturile și importatorii.

Acest lucru ar putea însemna dureri economice semnificative pentru cetățeni, business-uri și politicieni. Liderii lumii cred că acest lucru va afecta capacitatea Rusiei de a finanța invazia din Ucraina.

Ce alte sancțiuni s-au aplicat – Atacul asupra fortăreței rusești

Ca parte a strategiei de tip fortăreață financiară, Rusia și-a mutat componența rezervelor de la dolari din iunie 2021, când deținea doar 16% în dolari, față de 32% în euro, 22% în aur și 13% în yuani chinezești.

Cu toate acestea, este probabil ca majoritatea proprietăților sale de valori mobiliare, depozite bancare și alte instrumente, indiferent de moneda în care sunt denominate, să fie deținute în conturi la instituții financiare sau în jurisdicții care vor aplica sancțiunile occidentale. Asta înseamnă că o parte sau chiar o mare parte din rezerva de război națională a Rusiei poate fi înghețat.

Sberbank – Întreruperea conexiunii cu sistemul financiar al SUA pentru cea mai mare instituție financiară din Rusia, Sberbank, inclusiv 25 de filiale, prin impunerea de sancțiuni pentru corespondenți și conturi plătibile. Această acțiune va restricționa accesul Sberbank la tranzacțiile efectuate în dolar. Sberbank este cea mai mare bancă din Rusia, deține aproape o treime din activele sectorului bancar din Rusia, este puternic conectată la sistemul financiar global și este critic sistemic pentru sistemul financiar rus.

Paralizarea instituțiilor financiare critice – Blocarea totală a sancțiunilor asupra altor trei instituții financiare majore din Rusia: Bank Otkritie, Sovcombank OJSC și Novikombank- și 34 de filiale. Aceste sancțiuni îngheață oricare dintre activele acestor instituții care ating sistemul financiar al SUA și interzic persoanelor din SUA să trateze cu acestea.

Au fost anunțate măsuri UE care vizează 70% din piața bancară rusă și firmele cheie de stat, inclusiv firmele de apărare.

sanctiuni institutii financiare

Sursă foto: Reuters

 

Impactul pe termen mediu și lung

Marea Britanie, UE, SUA și alte țări au anunțat restricții asupra produselor care pot fi trimise în Rusia. Acestea includ bunuri cu dublă utilizare, care ar putea avea atât uz civil, cât și militar, cum ar fi articole de înaltă tehnologie, produse chimice sau lasere.

UE urmărește să facă imposibil ca Rusia să își modernizeze rafinăriile de petrol cu o interdicție de export pentru anumite materiale. De asemenea, interzice vânzarea de aeronave și echipamente către companiile aeriene ruse, în încercarea de a-și deteriora economia și conectivitatea.

Locuitorii din Moscova raportează niște cozi în fața magazinelor alimentare și în încercarea disperată de a retrage bani, deoarece oamenii cumpără alimente despre care cred că vor lipsi din cauza creșterii prețurilor sau a restricțiilor comerciale. Companiile ruse ar putea ajunge să reducă orele de lucru sau să oprească producția, pe măsură ce sancțiunile ar fi impuse.

banca rusia

Sursă foto: New York Times

 

Pe lângă scăderea valorii economiilor lor, se preconizează că mulți ruși își vor pierde locurile de muncă, pe măsură ce economia va fi blocată de piețele financiare din Occident.

Între timp, Mastercard și Visa au blocat o serie de instituții ruse din rețelele lor de plată, făcând cardurile de credit inutile, iar Bursa de Valori din Moscova a rămas închisă marți, așa cum a fost și luni. Banca Centrală Rusă nu se aștepta să-și vadă rezervele tăiate, încă o dovadă că Putin a subestimat reacția globală la mișcările sale privind Ucraina.

Rusia este o țară bogată în resurse care îi construiesc bogăția și puterea de a-și alimenta industria de război. Ce se întâmplă însă când majoritatea țărilor dezvoltate decid să te izoleze?

Dintr-o binecuvântare și un atu în negocieri, avantajul devine o povară și o dependență de niște resurse care pot distruge economia rusească. Odată devenită o țară paria din punct de vedere financiar, Rusia are puține opțiuni în a-și mulțumi populația, iar costurile în a deveni dependenți de China nu vor fi ușor de înghițit.

Vă invităm să citiți și Noile acorduri China-Rusia – $117,5 miliarde în joc și Spionajul chinez – Paranoia SUA sau un risc real?

 

Sursă foto: Getty Images

#Ultimele buletine de știri

#Te-ar mai putea interesa și