Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici!
close_icon
#Analize / Mălina Mîndruțescu

Protestele fermierilor din India

În India, aproape 50% din forța de muncă a celei mai populate țări din lume lucrează în domeniul agriculturii, iar subiectul de azi este chiar acesta: fermierii indieni. De ceva vreme aceștia se află într-un moment de cotitură, iar buletinele de știri din ultimele luni au acoperit din plin protestele și manifestațiile grandioase ale fermierilor din India, unele care s-au lăsat chiar și cu violențe.

Relația Guvern-Fermieri

Relația dintre guvern și fermieri are o conotație importantă în istoria Indiei. Încă din anii 60’, când India se lupta cu lipsa mâncării, guvernul a adoptat legi prin care producția agricolă să ia o mai mare amploare prin fertilizare, acces la o anumită calitate a apei și electricitate.

Pe cealaltă parte, pentru a satisface cererea, guvernul cumpăra marfa produsă de către fermieri, asigurând un preț minim de susținere, ca apoi aceste mărfuri să fie distribuite mai departe în restul țării. Pentru a menține o stabilitate a prețurilor și pentru a proteja fermierii, guvernul a creat piețe reglementate de către stat.

Modi

Narendra Modi, prim-ministrul Indiei. (Reuters)

 

Însă, deși acest model coincidea cu agenda socialistă a anilor 60’, în zilele noastre asemenea piețe reglementate previn creșterea, dezvoltarea și modernizarea acestui sector economic esențial.

Fermierii sunt cunoscuți că au o voce în politica internă a Indiei. În anii 80, când fermierii protestau împotriva prețurilor joase ale bunurilor și cereau electricitate gratis, au reușit să blocheze întregul New Delhi. În urma manifestațiilor, fermierii au pus deoparte diferențele ideologice și mișcarea s-a mobilizat și unificat în jurul unui țel comun: ce este în interesul fermierilor.

Constituția Indiei asigura că reglementarea piețelor se face de către stat și, deși există cazuri în care anumite regiuni din India au schimbat legea pentru a da voie fermierilor să vândă și în afara acestor piețe, nu este un stimulent îndeajuns de mare pentru a atrage sectorul privat să investească în actualul lanț de aprovizionare. Guvernul pretinde că odată cu adoptarea acestor noi decizii se vor crea niște legi uniforme pentru fermierii din întreaga țară.

Însă, fermierilor le este teamă că aceste legi vor trage prețurile bunurilor în jos, iar din cauza situației financiare precare în care se vor afla din cauza prețurilor, fermierii își pot pierde și pământurile.

Ce a provocat această mișcare de protest?

În septembrie 2020, guvernul indian a adoptat o serie de noi legi privind domeniul agriculturii. Aceste noi schimbări legislative au venit după zeci de ani în care nicio schimbare nu a fost adusă acestui sector esențial economic, social și cultural al Indiei. Unul dintre motivele care a stârnit furie a fost faptul că guvernul indian nu s-a consultat cu comunitatea de fermieri înainte de luarea acestor decizii.

De luni bune fermierii Indiei, în special din regiunile nordice Punjab și Harayana – unde se află principala activitate agronomică și de unde pleacă o mare parte din aprovizionarea de grâu și orez către restul țării – au blocat străzi și orașe protestând împotriva celor trei legi adoptate de către guvernul lui Narendra Modi în luna septembrie a anului trecut.

proteste

Protestele dintre fermieri și forțele de ordine au devenit violente. (Reuters)

 

Ca parte a programului de guvernare, Modi dorește ca economia Indiei să ajungă la 5 miliarde de dolari până în 2024, ceea ce presupune modernizarea unui sector economic principal: agricultura. Deși anumiți experți sunt de părere că aceste legi sunt necesare pentru modernizarea economiei indiene, acestea elimină niște restricții asupra fermierilor privind unde și în ce fel își pot vinde produsele. Înainte, fermierii își vindeau produsele într-o piață reglementată de către stat, iar acum aceștia au libertatea de a vinde oricui.

Însă, această liberalizare a puterii de vânzare a fermierilor se poate transforma într-o devalorizare a muncii lor. Fermierii sunt vehement împotriva acestor acțiuni, deoarece simt că guvernul i-a dezamăgit, lăsându-i în gura lupului, unde marile corporații le vor cumpăra produsele pe bani puțini și îi vor lăsa pe fermieri ruinați din punct de vedere financiar.

Până în momentul de față, guvernul indian a declarat că nu va da înapoi aceste decizii legislative. Guvernul și asociațiile de fermieri au ajuns deja la a 11-a rundă de negocieri pentru a găsi o soluție cu care ambele părți să fie de acord. Deși guvernul a decis să amâne intrarea în vigoare a acestor legi timp de 18 luni, nu este de ajuns pentru aceștia: fermierii au declarat că nu se vor opri din protestat până când legile nu vor fi retrase în totalitate.

Tensiunea acestei decizii politice a început să-și spună cuvântul. La sfârșitul lunii ianuarie, fermierii au intrat cu forța în centrul istoric din Delhi în mijlocul unei parade dedicate unei importante zile naționale.

 

Manifestațiile au devenit violente și s-au soldat cu un deces, după ce un protestatar ar fi fost împușcat de către forțele de ordine după ce a intrat cu tractorul în zona restricționată.

Înmormântarea unui fermier care a murit la proteste. (Reuters)

 

Deși comunitățile de fermieri s-au distanțat de aceste violențe, majoritatea protestând pașnic, este de înțeles de ce tensiunea și frustrarea fermierilor asupra deciziilor impuse de guvern fără consultarea lor a prins o asemenea magnitudine.

Dacă guvernul Modi va continuă să-și mențină poziția cu aceeași fermitate cu care o face acum, este posibil să aibă mai mult de pierdut decât de câștigat. Tensiunile nu vor dispărea, una dintre cele mai importante sectoare economice ale Indiei este împotriva lui, orașe pline sunt blocate din cauza protestelor, iar alegerile locale din aprilie sunt după colț.

 

Pentru alte analize True Story Project despre India puteți accesa: India lui Modi: Sfârșitul Secularismului și Viza H-1B: Calea către Succes.

 

Sursă foto: Reuters

 

#Ultimele buletine de știri

#Te-ar mai putea interesa și