Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici!
close_icon
#Analize / Ovidiu Achim

Protestele de sâmbătă: un semnal de alarmă pe termen lung?

Situația sanitară îngrijorătoare din ultimele săptămâni a impus necesitatea adoptării unor noi măsuri de combatere a pandemiei de Coronavirus. Implementarea certificatelor verzi pare că a divizat poporul în două tabere: cei care pledează pentru libertatea absolută a cetățeanului și care pun la îndoială măsurile de orice fel ale guvernului și cei care aleg să cedeze temporar unele libertăți pentru siguranța sanitară.

Aproximativ 10.000 de persoane, venite din mai multe orașe, au protestat sâmbătă în București, defilând din Piața Universității, până în Piața Victoriei și apoi spre Palatul Cotroceni. Protestatarii reclamau impunerea indirectă a vaccinării și introducerea certificatelor vieții, acuzând guvernul de discriminare și ilegalitate. Aceștia mai solicitau menținerea unităților de învățământ deschise, funcționarea spitalelor în regim normal, fără ca anumite unități să fie transformate în spitale Covid. Un obiectiv minor declarat al protestelor l-a reprezentat plafonarea prețurilor la energie electrică și gaze naturale.

Deși acestea s-au desfășurat fără incidente notabile, jandarmeria a aplicat mai multe sancțiuni contravenționale, iar organizatorii vor fi amendați și ei, dat fiind că legea în vigoare nu permite organizarea de marșuri în contextul pandemiei. Sâmbătă, de pildă, au fost înregistrate 12590 de noi infectări, fiind un nou record negativ pentru această toamnă, organizarea protestelor de acest fel fiind un real pericol, mai ales când majoritatea participanților nu poartă mască. Cu toate acestea, Alexandru Iacob, purtătorul de cuvânt la Jandarmeriei București a ținut să le mulțumească protestatarilor fiindcă aceștia „au înțeles să manifesteze pașnic și să coopereze cu forțele de ordine”.

Manifestații similare, dar de o mai mică amploare au avut loc și în Iași și în Cluj.

Deși la protest au participat persoane de diferite vârste și din diferite clase sociale și profesionale, majoritari au fost votanții și susținătorii AUR. De fapt, protestul a fost revendicat în repetate rânduri de liderii naționaliști, George Simion și Diana Șoșoacă, care au și condus manifestațiile de sâmbătă.

Aceștia au scandat la microfon mai multe sloganuri politice, anti-guvern și euro-sceptice, închinate toate „patriei”, „creștinătății”, „neamului românesc” „tradițiilor” și „unității naționale”. Și vizual manifestația a avut o puternică tentă naționalistă, mii de steaguri tricolore acompaniind protestatarii îmbrăcații, uneori, în ie sau chiar costum național și cu diferite simboluri folclorice și creștine la vedere. S-au intonat și diferite cântece folclorice și creații originale special compuse pentru protest.

nationalism religios

Sursă foto: Inquam Photos

 

Despre acest ambient naționalist, sociologul Marius Pieleanu a apreciat că „numărul de persoane care participă este consistent. Apar și eroi locali. Naționaliștii și extremiștii sunt cei care câștigă, dar să ne ferească Dumnezeu de eroii pe cai albi, căci de multe ori ei sunt dictatori.” Într-adevăr, fenomenul nu este doar local, mai multe țări din Europa Centrală confruntându-se în prezent cu mișcări similare.

Pericolul manifestațiilor de acest fel izvorăște tocmai din justificarea pe care grupările naționaliste și extremiste o pot găsi în rândul oamenilor în contextul în care libertățile lor au fost temporar suspendate. În acest caz, discursul euro-sceptic cultivă în rândul cetățenilor sentimentul de neputință în fața unui proiect așa-zis eșuat, accentuând ideile conspiraționiste.

Astfel, „Patria Mamă” devine refugiul firesc al oamenilor care nu se identifică cu discursul celor aflați la guvernare, iar Uniunea Europeană, cu toate măsurile sanitare pe care le impune, un pericol. Probabil unul dintre cele mai dăunătoare efecte ale măsurilor diferențiate luate, pentru vaccinați și nevaccinați, este impresia ultimei categorii că statul i-a abandonat și i-a trădat. Încurajarea și alimentarea acestor sentimente nu face decât să adâncească falia socială și să provoace la dezbinare statală, ură și violență.

De altfel, Diana Șoșoacă a postat pe pagina sa de Facebook un edict al Adunării Poporului de la protestul de sâmbătă 2 octombrie 2021. Printre alte proclamații, se subliniază și că poporul român este suveran și că nu se supune niciunei puteri suprastatale, precum NATO sau Uniunea Europeană, că acesta este liber, creștin, unitar și indivizibil, că limba oficială în stat este limba română.

Însă, pe lângă acestea, se afirmă cu o agresivitate exacerbată necesitatea demiterii și arestării clasei politice actuale și post-decembriste, a organizării unui referendum cu privire la părăsirea Uniunii Europene, un așa-zis RO-Exit, a anulării oricărui act de privatizare a industriei române, a naționalizării patrimoniului și a redeschiderii minelor. Poate cele mai grave afirmații sunt cele care îl privesc pe Raed Arafat.

În cazul acestuia se afirmă că „CETĂȚENIA ROMÂNĂ va putea fi retrasă oricărui cetățean care nu a dobândit-o prin naștere, în cazul în care acesta acționează împotriva intereselor statului român, al poporului român, amenință nația și statul român, impune restricții și restrângeri de drepturi și libertăți, amenință cu moartea sau cu contagiozitatea unei boli. (…) În acest sens, POPORUL ROMÂN decretează că retrage cetățenia română lui RAED ARAFAT pe care ÎL CONDAMNĂ LA ÎNCHISOARE PE VIAȚĂ ! SOLICITĂM PARCHETULUI GENERAL REȚINEREA ȘI ÎNCARCERAREA LUI !” Diana Șoșoacă a mai scris că acest act va fi înaintat Parlamentului pentru a fi supus la vot. Postarea sa are în jur de 750 de comentarii și peste 4500 de reacții.

protest germania

Sursă foto: Gazeta de Sud

 

Marșul de sâmbătă nu a rămas neobservat nici de presa internațională, mai multe publicații ca Reuters, AP News, US News numind protestele din România manifestări ale grupărilor de extremă dreapta. Într-o analiză publicată recent, cotidianul belgian De Morgen, duce analiza mai departe și vorbește chiar despre o nouă „Cortina de Fier”, care ar împărți Europa în două în funcția de eficacitatea campaniilor de vaccinare și a reacției statului în combaterea pandemiei.

Dacă v-a plăcut această analiză marca True Story Project, puteți citi și alte articole pe teme de politică internă, precum: Sondaj de Opinie: Românii cred că România se îndreaptă în direcția greșită sau Explozia prețurilor energiei cu până la 25% – Incompetența constantă a statului.

 

Sursă foto: PressOne

#Ultimele buletine de știri

#Te-ar mai putea interesa și