Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici!
close_icon
#Buletin de știri / True Story Project

NewsDigest: Proteste masive în SUA ca parte a mișcării ”Black lives matter”

Știri legate de situația din SUA:

Preşedintele Donald Trump s-a angajat luni să restabilească ordinea într-o ţară afectată de revolte, ameninţând că va desfăşura armata dacă nu se pune capăt violenţei în oraşele americane. La o săptămână după moartea lui George Floyd, afro-americanul în vârstă de 46 de ani, asfixiat de un ofiţer de poliţie alb în Minneapolis, New York, Los Angeles şi zeci de alte oraşe americane şi-au consolidat măsurile de securitate, decretând sau extinzând interdicţiile de circulaţie pe timpul nopţii. (Agerpres)

Două rapoarte de autopsie separate au concluzionat că moartea lui George Floyd în custodia poliției din Minneapolis a fost un caz de omucidere, dar au menționat cause diferite. În video-ul distribuit masiv pe rețelele de socializare, polițistul Derek Chauvin poate fi văzut cu genunchiul pe gâtul domnului Floyd în timp ce domnul Floyd striga că nu poate respira. Domnul Chauvin a fost acuzat vineri de omor de gradul al treilea. Luni seara, în ciuda restricțiilor din New York, Washington D.C. și alte orașe, protestele stradale au continuat. Unele dintre magazinele emblematice din Manhattan au fost prădate de jefuitori, în timp ce peste 8.000 de polițiști au căutat să controleze haosul în creștere. (Wall Street Journal)

În articolul acesta puteți afla imagini și vedea imagini și videoclipuri de la protestele din numeroase orașe ale Statelor Unite: https://www.nytimes.com/live/2020/george-floyd-protests-today-06-01

Alte știri importante:

Președintele Trump, l-a sunat pe omologul său rus, Vladimir Putin, să-i spună despre propunerea sa de a convoca un summit extins al grupului G7 la sfârșitul acestui an, care ar implica și Rusia, spune Kremlinul. Pe fondul pandemiei coronavirusului, Trump a declarat săptămâna trecută că va amâna până la toamnă o întâlnire a liderilor națiunilor industrializate din G7 pe care intenționase să o țină luna viitoare și intenționează să invite Rusia, Australia, Coreea de Sud și India. Kremlinul a declarat la 1 iunie că Trump i-a spus lui Putin despre ideea sa, dar nu a oferit niciun detaliu al discuției și nici nu a spus dacă liderul rus a acceptat invitația. (Radio Free Europe)

Marea Britanie, Franța și Germania au criticat o decizie a Statelor Unite de a pune capăt exonerărilor de sancțiuni pentru companiile din țările care rămân în acordul nuclear din 2015 cu Iranul. “Regretăm profund decizia Statelor Unite de a pune capăt celor trei exonerări care acoperă proiecte nucleare JCPOA în Iran”, se arată într-o declarație comună din 30 mai a celor trei puteri europene. Exonerările au făcut parte din acordul de referință semnat cu Teheran în 2015, care a limitat activitățile nucleare ale Iranului în schimbul ridicării sancțiunilor economice. (Radio Free Europe)

China a promis luni un “contraatac” Statelor Unite ale Americii după anunţurile preşedintelui american Donald Trump, care vrea să limiteze accesul cetăţenilor chinezi pe teritoriul american şi să impună sancţiuni comerciale Hong Kong-ului. Este prima reacţie a Beijingului după măsurile anunţate vineri de liderul de la Casa Albă. Aceasta survine în contextul puternicelor tensiuni bilaterale în jurul pandemiei COVID-19, a situaţiei musulmanilor uiguri din nord-vestul Chinei şi a comerţului bilateral. Într-o declaraţie pe un ton ferm, Donald Trump a anunţat că SUA suspendă intrarea pe teritoriul său a cetăţenilor chinezi care prezintă un “risc” potenţial pentru securitatea ţării. (Agerpres)

UE nu ar trebui să acumuleze datorii. Pentru a evita acest lucru, comisia a invocat articolul 311, care prevede că „Uniunea se va asigura de mijloacele necesare pentru a-și atinge obiectivele și pentru a-și duce la îndeplinire politicile”. Acesta este echivalentul legal al „orice va fi nevoie”. Propunerea bugetară de săptămâna trecută este cât se poate de bună în regimul actual. Modul în care a fost înființată zona euro nu permite mai multe. Dacă doriți trilioane, va trebui să schimbați tratatele europene. Nu vă puteți juca cu drumul către un viitor federal. (Financial Times)

Sursă foto: MANDEL NGAN/AFP

#Ultimele buletine de știri

#Te-ar mai putea interesa și