Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici!
close_icon
#Buletin de știri / True Story Project

NewsDigest: Proteste în Belgrad cauzate de reinstituirea de restricții în urma creșterii cazurilor de COVID-19

Securitate și relații internaționale

Sursă foto: Jornale Economico

Evoluția pandemiei:

Deși poate părea că pandemia a trecut în plan secundar evenimentelor majore la nivel geopolitic, aceasta rămâne o preocupare importantă pentru țările din toată lumea. Cu toate acestea, marți SUA au anunțat că au ieșit în mod oficial din OMS. Cea mai nouă victimă a îmbolnăvirii cu COVID-19 este președintele Braziliei, Jair Bolsonaro, în mod ironic un lider care a desconsiderat în mod constant forța acestui virus și a cărui țară se află pe locul 2 la numărul de îmbolnăviri și decese în urma coronavirusului.

Uniunea Europeană:

Pandemia nu afectează doar sănătatea oamenilor din întreaga lume, ci și economia. Comisia Europeană a anunțat o recesiune mai puternică decât specialiștii au previzionat în luna mai, acest lucru datorându-se evoluției nefavorabile a pandemiei în SUA, care oprește redeschiderea călătoriilor dintre cele două țări. Astăzi are loc o întâlnire importantă între liderii UE la Bruxelles, care vor discuta despre modalitățile prin care economia blocului european poate fi pusă pe picioare.

Alte știri importante din zona relațiilor internaționale:

Directorul FBI a făcut niște afirmații îngrijorătoare cu privire la evoluția Chinei, spunând că aceasta se folosește de toate mijloacele posibile, inclusiv spionaj și furt, pentru a deveni ”singura superputere a lumii”. Rusia amenință că va răspunde reciproc Marii Britanii care acum două zile a sancționat Rusia pentru acțiunile câtorva dintre cetățenii săi. Cartea nepoatei lui Trump revelă informații interesante despre copilăria și viața președintelui SUA, despre tatăl său abuziv și nevoia fiului de a căuta mereu aprobarea figurii dominante din familie.

Economie

Sursă foto: Reuters

Principalele evenimente europene: 

O săptămână agitată pentru băncile europene, Detusche Bank primind o amendă de 150 de milioane de euro pentru lipsa verificării activității lui Jeffrey Epstein, în timp ce Bank Generalia a facilitat între 2015-2019 tranzacția de obligațiuni private pe piața internațională a unor companii paravan pentru mafia siciliană.În același timp, Germania devine prima țară dezvoltată cu angajamentul ferm de a renunța la centrale bazate pe cărbuni până în 2038.

Economia în timp de pandemie:

Turismul are un viitor incert, dar cu pierderi sigure conform estimărilor regăsite în rapoartele ONU de până la 3.3 trilioane de dolari.Industria auto înregistrează scăderi de până la 40% în vânzări, dar gianți ai industriei precum compania japoneză Nissan obțin finanțări care stabilizează momentan situația.

Societate

Sursă foto: Business Insider

Efectele psihologice ale pandemiei:

Deși actualul virus ce a pus stăpânire pe lume nu este în niciun caz cel mai grav prin care a trecut omenirea, este din ce în ce mai clar că și după ce acesta va trece, oamenii tot vor suferi. Analizând atât acest virus, cât și cele din trecut, experții în domeniul sănătății mintale au ajuns la concluzii cel puțin îngrijorătoare. Atât virusul în sine, cât și izolarea impusă pentru a-l combate au provocat mari probleme psihologice pentru o parte din populație. Exact cât de răspândite sunt aceste probleme vom afla la ani după ce se vor fi vindecat ultimele cazuri de infectare, dar și până atunci, guvernele și oamenii de la putere trebuie să ia acest factor în considerare atunci când iau decizii pentru a lupta împotriva Covid-19.

Cum a afectat Covid-19 Europa Centrală și de Est?

Precum se întâmplă și în multe alte părți ale globului, Covid-19 a accentuat probleme și instabilități deja existente în societate și în țările din această zona a Europei. Unele guverne, precum cele din Serbia și Ungaria s-au folosit de pandemie pentru a-și asigura controlul asupra fluxului de informații. Protestele din Serbia, în cadrul cărora oamenii au reușit inclusiv să între în clădirea Parlamentului, au fost o altă dovadă a faptului că instabilitatea se accentuează ca urmare a pandemiei. Pentru a evita viitoare potențiale probleme, statele ar trebui să incerce să rezolve aceste instabilitați fără să recurgă la masuri iliberale.

Sursă foto articol: Reuters

#Ultimele buletine de știri

#Te-ar mai putea interesa și