Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici!
close_icon
#Buletin de știri / True Story Project

NewsDigest: Propunerea franco-germană de reabilitare a economiei UE, primită cu entuziasm

Propunerea franco-germană pentru un fond de recuperare de 500 de miliarde de euro pentru a ajuta la minimizarea daunelor economice cauzate de pandemia coronavirusului este un progres important în căutarea solidarității dintre membrii UE. Berlinul a rezistat mult timp ambițiilor franceze pentru o mai mare împărțire a sarcinilor fiscale, impermeabil la argumentele potrivit cărora stabilitatea zonei euro este în pericol fără această împărțire. Sprijinul cancelarului Angela Merkel pentru transferuri mari, mai degrabă decât pentru împrumuturi către regiuni afectate, finanțate din datorii comunitare cu emisiuni comune, este o concesie importantă, proporțională cu gravitatea crizei și nevoia unui răspuns îndrăzneț. Susținătorii unei  Europe unită din punct de vedere politic au tânjit mult timp la un act irevocabil de integrare fiscală pentru a umple gaura rămasă în momentul în care uniunea valutară a UE a fost formată în 1999 – echivalent cu momentul în care Alexander Hamilton și ceilalți părinți fondatori americani au convenit ca autoritățile federale să își asume datorii ale statelor. (Financial Times)

Cu majoritatea țărilor europene încrezătoare că au trecut de cele mai grave momente cauzate de pandemie, atenția lor se îndreaptă către șansa reapariției infectării odată ce societatea revine la o normalitate. Însă dincolo de provocările epidemiologice se află o amenințare, care nu este de natură patologică, ci economică, politică și militară. Aceasta este cel de-al doilea val geopolitic, iar puterea sa începe deja să-i preocupe pe liderii occidentali. Imaginați-vă un scenariu: Așa cum Europa și Statele Unite încep să simtă ca și cum ar avea coronavirusul sub control, acesta stăpânește în lumea în curs de dezvoltare. Epuizate, îndatorate și disperate pentru ca economiile proprii să revină rapid, țările mai bogate sunt prea lente pentru a ajuta pe alții. Urmează panica. Imigrări în masă în sudul Europei, care încă se chinuie să se extragă dintr-o depresie indusă de coronavirus. Undeva, un stat falimentează, neputând să plătească datorii deținute în mare parte de instituții financiare occidentale. În haos, un autocrat prinde ocazia să captureze teritorii pământ. Statele Unite care nu doresc să ia conducerea lasă China să preia rolul. (The Atlantic)

„Ei exploatează frica, incertitudinea și îndoielile pe care le trăiesc oamenii în timpul pandemiei și folosesc anxietatea și disperarea pentru a-i determina pe oameni să cumpere lucruri sau să facă clic pe lucruri pe care nu ar fi făcut altfel”, spune Morgan Wright, un fost consilier senior la programul de asistență antiterorist al Departamentului de Stat al SUA. Acesta vorbește despre escroci și criminali care acționează pe „dark web” și care au găsit un nou unghi – anxietatea față de Covid-19. (BBC News)

NewsGuard a declarat că a găsit 16 profile de Twitter, cu un rezultat online combinat de peste 600.000 de oameni, în Germania, Franța și Italia – unele dintre acestea fiind verificate de compania de social media – care au promovat teorii ale conspirației, tratamente false și alte dezinformări legate de pandemia globală. Compania a găsit o activitate similară în Statele Unite, unde utilizatorii de Twitter cu audiențe mari online au împărtășit, de asemenea, falsuri despre coronavirus. (Politico)

Procurorii moldoveni l-au acuzat pe Vlad Plahotniuc, un puternic oligarh și persoană politică, pentru rolul său într-un furt bancar masiv și vor încerca extrădarea sa din Statele Unite. Procurorul general Alexandru Stoianoglo a declarat, pe 18 mai, că Plahotniuc a fost acuzat de formarea unui grup infracțional organizat, de extorsiune și de fraudă. Imediat ce rechizitoriul va fi pregătit și tradus în engleză, Moldova va solicita extrădarea sa din Statele Unite, a spus Stoianoglo. (Radio Free Europe)

Pandemia actuală creează provocări majore pentru instituțiile internaționale și guvernarea globală. Lipsa unei guvernări responsabile și orientate spre viitor înseamnă că lumea nu este echipată pentru a răspunde eficient la focarul viral în curs de desfășurare. Guvernele gestionează pandemia coronavirusului în curs, într-o manieră întâmplătoare, cu puțină coordonare și o Organizație Mondială a Sănătății, care se limitează la comentarii și recomandări din liniile secundare. În mod crucial, criza arată o lipsă fundamentală de previziune strategică. (Emerging Europe)

Cele 194 de ţări membre ale Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), între care Statele Unite şi China, au adoptat marţi o rezoluţie care prevede o ”evaluare independentă” a răspunsului agenţiei ONU la pandemia de coronavirus. Textul rezoluţiei aprobat prin consens prevede să se lanseze ”cât mai curând posibil (…) un proces de evaluare imparţial, independent şi complet” al acţiunii internaţionale întreprinse ca răspuns la pandemie, în vederea ”îmbunătăţirii capacităţilor globale de prevenire, pregătire şi răspuns la pandemii”. (Agerpres)

S-a vorbit mult despre solidaritatea europeană. Tocmai de asta avem nevoie acum. Ar trebui să profităm de contextul emoțional al acestor momente neobișnuite pentru a vindeca o altă rană. A sosit momentul închiderii discuțiilor cu privire la acceptarea României în Spațiul Schengen fără nicio ezitare. Este un act natural și necesar pentru o Europă care se confruntă cu dileme despre ce înseamnă izolarea și frontierele închise. Va veni ziua când noile ziduri vor coborî și Spațiul Schengen va deveni operațional din nou – dar nu în totalitate pentru România. Acesta va rămâne simbolic într-o carantină extinsă în restul continentului. (Euronews)

Impactul economic al Covid-19 este diferit de cel al unui mare război. Războaiele determină restructurarea economiilor și distrug capitalul fizic. Coronavirusul a redus economiile, suprimând atât oferta cât și cererea care depind de contactul strâns cu oamenii. Impactul imediat, după cum susține Olivier Blanchard, de la Institutul Peterson pentru Economie Internațională, arată puternic deflaționist: șomajul a crescut, prețurile mărfurilor s-au prăbușit, multe cheltuieli au dispărut și economiile de precauție au crescut. Modelele de consum s-au schimbat atât de mult încât indicatorii inflației sunt lipsiți de sens. (Financial Times)

Sursă foto: Anadolu Agency

#Ultimele buletine de știri

#Te-ar mai putea interesa și