Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici! Verifica Menajeria de Fake News Apasa Aici!
close_icon
#Buletin de știri / True Story Project

NewsDigest: Inabilitatea UE de a face față crizei

Westlessness este un concept proaspăt pe piața ideilor globale. Pe scurt, el se referă la dezoccidentalizare și a fost patentat astfel la Conferința de Securitate de la Munchen din acest an. Pe fond, semnifică un sentiment răspândit de neliniște și agitație în fața unei incertitudini tot mai mari cu privire la viitorul și destinul Occidentului. Certitudinea tot mai mare a tranziției către o nouă eră a competiției între marile puteri este suprapusă cu cea mai mare criză geopolitică, potențial geoeconomică, sanitară și potențial umanitară de la finalul celui de-al Doilea Război Mondial încoace. Criza coronavirusului va modela, pe de-a întregul, deceniul trei din acest secol. (Ora Nouă)

În timp ce Europa se luptă să încetinească răspândirea coronavirusului și China începe să dea semne că a pus cel mai rău focar în urma sa, Beijingul se angajează într-o campanie de PR deloc subtilă. Principala strategie a Chinei este de a arăta că țara care a dat naștere virusului (și apoi a acoperit-o timp de săptămâni, care i-a permis răspândirea nestingherită pe tot globul) este pe primele linii încercând să salveze umanitatea, în timp ce UE nu se poate organiza, iar SUA este ocupată să arunce vina pe alții. (Politico)

Criza coronavirusului a lovit Germania cu forță deplină. Infecțiile sunt în creștere rapidă, școlile, fabricile și barurile s-au închis în toată țara, iar măsurile guvernamentale de încetinire a focarului devin din ce în ce mai draconice. Cu toate acestea, într-un mod crucial, țara se dovedește remarcabil de rezistentă: în raport cu infecțiile cunoscute, numărul de decese a fost până în prezent minuscul. (Financial Times)

Pandemia venită din China va trece; însă va lăsa în urmă o severă criză economică și importante mutații geopolitice și geoeconomice, o tendință spre de-globalizare și perspectiva unei extinderi a influenței, oricum majore, a Beijingului pe plan internațional. (Ora Nouă)

Începând cu martie 2020, întreaga lume este afectată de un rău cu care este incapabil să se ocupe eficient și cu privire la a cărui durată nu poate face nimeni predicții serioase. Repercusiunile economice ale noii pandemii de coronavirus nu trebuie înțelese ca o problemă obișnuită pe care macroeconomia o poate rezolva sau ameliora. Mai degrabă, lumea ar putea asista la o schimbare fundamentală în însăși natura economiei globale. (Foreign Affairs)

Un virus global, nou, care ne ține în casele noastre – poate timp de luni de zile – ne reorientează deja relația cu guvernul, cu lumea exterioară, chiar și unul cu celălalt. Unele modificări pe care acești experți se așteaptă să le vadă în lunile sau anii următori s-ar putea simți ca fiind neclare sau neliniștitoare: Oare vor rămâne închise țările? Atingerea va deveni tabu? Ce se va întâmpla cu restaurantele? Dar momentele de criză prezintă și oportunitate: utilizarea mai sofisticată și mai flexibilă a tehnologiei, mai puțină polarizare, o apreciere reînviată pentru exterior și alte plăceri simple ale vieții. Nimeni nu știe exact ce va veni, dar se pare că vor fi schimbări pe mai multe planuri: guvern, asistență medicală, economie, stil de viață și altele. (Politico)

În această confruntare care va modela viitorul cotează doar doi actori: America şi China. UE contează pentru China cum contează şi Rusia: prima, o piaţă cu putere economică imposibil de neglijat, deocamdată, şi Rusia, o săracă putere nucleară, cu o viziune strategică şi o armată care nu pot fi însă ignorate. Sunt importanţi, şi unii şi alţii, dar sunt boxeuri de categorie mijlocie pentru colosul chinez. Singurul „greu” pe care îl vede în ring şi cu care boxează cu centura pe masă este doar America. (Adevărul)

De la debutul coronavirusului, europeni de toate vârstele au suferit o perturbare suprarealistă a muncii, vieții private și a libertății de mișcare pe fondul unei dislocări economice masive. Printre impacturile suplimentare se numără o povară imensă pentru personalul de sănătate și securitate, suferință largă și incertitudinea cu privire la durata crizei. Europenii și-au văzut acum liderii prinși nepregătiți pentru o pandemie globală, nereușind să aibă planuri de urgență gata de rulat sau stocuri critice de teste, măști sau dezinfectante. Evaluările riscurilor de țară au fost actualizate recent la „ridicate” sau „foarte mari”. (Carnegie Europe

Sursă foto: Politico

#Ultimele buletine de știri

#Te-ar mai putea interesa și